Οι Κύπριοι του Λονδίνου καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Οι  απόδημοι Κύπριοι στο Λονδίνο διαμαρτυρήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 15/11/2017 έξω από την τουρκική πρεσβεία για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία,  απαίτησαν την ανάκληση του παράνομου  UDI και επανέλαβαν την συνεπή απαίτηση τους τους για μια ελεύθερη Κύπρο.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Κυπριακής  Ομοσπονδίας ΗΒ:

“Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την κατοχή, να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα  και να συμβάλει θετικά σε ένα επανενωμένο νησί  όπου θα ζουν ειρηνικά και αρμονικά όλοι οι Κύπριοι

O Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής  Ομοσπονδίας ΗΒ αφού καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ζήτησε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποτελεί  ένα «φυσιολογικό», «κανονικό,»  σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και όχι  προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσω ενός ξεπερασμένου και μη λειτουργικού συστήματος ασφάλειας.

Για 34η συνεχή χρονιά, οι Κύπριοι Βρετανοί ζήτησαν την ανατροπή της παράνομης «μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας» (UDI) . Το παράνομο UDI το 1983 καταδικάστηκε έντονα από τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από τη τότε βρετανική πρωθυπουργία Margaret Thatcher. Το UDI δεν έχει αναγνωριστεί από καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία.

Ψήφισμα  προς τον  πρέσβη του τούρκου κατακτητή

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χρήστος Καραολή, αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας · ο Πρόεδρος του ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Αντωνία Μιχαηλίδης, και ο Πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Κ. (Ένωση Κυπρίων Φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο), Νικόλας Σπύρου, επέδωσαν ψήφισμα στην τπυρκική πρεσβεία . Με το ψληφισμα καλούν  την Τουρκία να «δράσει άμεσα προς το συμφέρον της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αυξήσει  τις προσπάθειες για  μια επανενωμένη Κύπρο όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων». Κάλούν  την Τουρκία να αποδεχθεί ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα «φυσιολογικό», σύγχρονο, πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος και όχι  προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσω ενός ξεπερασμένου και μη λειτουργικού συστήματος ασφάλειας. Το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων – που απέτυχε τόσο άσχημα στην Κύπρο στο παρελθόν – δεν έχει θέση σε «κανονική κατάσταση». και ο τουρκικός στρατός – που καττέχει το 37% του νησιού για 43 χρόνια – δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε «κανονική κατάσταση».

Ψήφισμα  προς την πρωθυπουργό του Ην. Βασιλείου

Σε αυτή τη σημαντική και τραγική επέτειο, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, έλαβε επίσης την ευκαιρία να γράψει στην Πρωθυπουργό Theresa May. Στο ψήφισμα αναφέρονται  οι πρόσφατες παράνομες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου οι οποίες φανερώνουν μια ανησυχητική πολιτική και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσε την επιστολή υπενθυμίζοντας στην κ. May ότι ως πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει την ευκαιρία να «κάνει διαρκή διαφορά για την Κύπρο και όλους τους κατοίκους της.

Η Διαμαρτυρία

Στη διαμαρτυρία, ο Χρήστος Καραολής  δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να ανατρέψει την κληρονομιά της κατοχής στην Κύπρο και να συνεισφέρει θετικά στις προσπάθεις γαι  ένα επανενωμένο νησί που θα είναι επωφελές για όλους τους Κύπριους». Ανταποκρινόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Καραολής  δήλωσε ότι μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρος «θα προσφέρει  φάρο ελπίδας τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους για  να ζουν ειρηνικά μαζί σε ένα μέρος του κόσμου που έχει γίνει συνηθισμένο σε μια τέτοια πραγματικότητα». ”

Τα αισθήματα των Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν  στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και της τουρκικής κατοχής είναι πολύ έντονα και γι αυτό ταξίδεψαν στο Λονδίνο και από το Νιουκάστλ, το Μπρίστολ, το Λέστερ και το Έσσεξ για να εκφράσουν την καταδίκη τους για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την απαίτηση τους για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και  την στήριξή τους σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας έξω από την τουρκική πρεσβεία  στο Πέλκρεηβ Σκουέαρ, η ομογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου με τα πλακάτ και τα συνθήματα υπενθύμιζαν στην Τουρκία ότι η Κύπρος ανήκει στους μόνιμους καροίκους της  Ελληνοκυπρίους, τουρκοκυπρίους, μαρωνίτες,  αρμένιους,  Λατίνους και την   καλούσαν  να:

  • Τερματίσει την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου που χωρίζει το νησί και τους κατοίκους του καινα  συμβάλει στην επιστροφή των προσφύγων.
  • Καταργήσει το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων.
  • Αποσύρει  τα στρατεύματά της  που κατέχουν πάνω από το ένα τρίτο της Κύπρου από τον Ιούλιο  1974.
  • Να βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης περισσότερων απο 1.000 Κυπρίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που χάθηκαν από το 1974.
  • Εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου.
  • Αποσύρει τα τουρκικά στατεύματα και τους εποίκους από την Κύπρο.
  • Ν ασταματήσει ε τις παράνομες μονομερείς ενέργειές της που υπονομεύουν την επανένωση της Κύπρου.

One thought on “Οι Κύπριοι του Λονδίνου καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.