Ένας Κύπριος σύγχρονος Ροβινσώνας στην παραλία… Μαζωτού

Γράφει ο Πάμπος Βάσιλας

Η περίπτωσή του είναι ίσως μοναδική παγκύπρια και η ιστορία ζωής του έφτασε μέχρι τη μακρινή Ρωσία, όταν πριν μερικά χρόνια τον ανακάλυψαν τυχαία κάποιοι Ρώσοι τουρίστες.

Η ιστορία του Κύπριου Ροβινσώνα Κρούσου που έκτισε μια ξύλινη καλύβα στην παραλία του Μαζωτού, εκεί που εκβάλλει ο ξεροπόταμος του Πούζη. Είναι ο Αντώνης Ολύμπιος που μαζί με τη σύντοφο της ζωής του άφησαν το σπίτι τους στην Παλουριώτισσα και επέλεξαν να ζήσουν περίπου όπως ο Ροβινσώνας Κρούσος, εδώ και 12 χρόνια. Αν και στην παραλία του Πούζη, ο κ. Αντώνης, ο Καπετάν Αντώνης όπως τον ξέρει ο κόσμος στον Μαζωτό, σύχναζε  εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Μέχρι που μια μέρα πήρε την απόφαση να κάνει αυτό που ήθελε η καρδιά του, η ψυχή του. Και ας θα τον έλεγαν κάποιοι θεότρελο και βαρεμένο. Που μουρλάθηκε και πήρε τα δάση και τις παραλίες.

«Ζω εδώ με τη σύντροφό μου μακριά από την κακία του κόσμου, ενώπιον Θεού, θάλασσας και γλάρων. Και σας διαβεβαιώ πως το συναίσθημα αυτό είναι μοναδικό. Εδώ, σε τέτοιες συνθήκες, η ψυχή μερεύει. Ψοφά το άγριο θηρίο μέσα μας που θέλει να φάει τους άλλους, όταν ζούμε μέσα στις πόλεις. Στις πόλεις που ολοένα και πιο πολύ οι άνθρωποι ξεχνούν να λένε καλημέρα. Και που αν τους χαμογελάσεις στον δρόμο, θα σε κοιτάξουν περίεργα. Κάποιοι ίσως θα σκεφτούν πως είσαι λειψός στον νου. Και κάποιοι ίσως και σε βρίσουν κιόλας». 

Αυτή είναι η φιλοσοφία, η στάση ζωής του Καπετάν Αντώνη. Που αν η καλύβα του δεν είχε εγκατεστημένο σύστημα φωτοβολταϊκών που ο ίδιος εφάρμοσε, δεν θα είχε καμιά απολύτως διαφορά από την καλύβα του μυθιστορηματικού ήρωα Ροβινσώνα Κρούσου.

Η συνομιλία μας έγινε στο καθιστικό της καλύβας. Ένα καθιστικό ξεχωριστό από την υπόλοιπη κατοικία, φτιαγμένο από κλαδιά και ξηραμένα φύλα φοινικιάς και γύρω μας τα οκτώ σκυλιά του Καπετάν Αντώνη, άλλα να γαβγίζουν και άλλα να μας κοιτούν περίεργα που τολμήσαμε να εισβάλουμε στη μοναχική, αθέατη για τον πολύ κόσμο, παραλία που εκβάλλει ο ποταμός Πούζης.

Πώς είναι λοιπόν να ζει κάποιος σε τέτοιες συνθήκες; Η περιγραφή με ζωηρό ύφος και πάθος από τον Καπετάν Αντώνη είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Τα βράδια ο ύπνος στην καλύβα είναι μια εμπειρία. Τα καλοκαίρια τα κύματα νανουρίζουν τον άνθρωπο και τον γαληνεύουν, μαζί με τη μυρωδιά του φρέσκου ιωδίου, που αναδύεται μέσα από το θαλασσινό νερό. Και τον χειμώνα, τα φουρτουνιασμένα κύματα που λυσσομανούν, λες και θέλουν να μπουν μες το καλύβι, θυμίζουν στον άνθρωπο την παντοδυναμία της φύσης.

Στις πέντε με έξι το πρωί, ο Καπετάν Αντώνης και η σύντροφός του Μαρία ξυπνούν. Είναι η ώρα που γυροφέρνουν πάνω από τα κύματα σε χαμηλό ύψος οι γλάροι. «Τσιρίζουν δυνατά, άγρια, θα μπορούσες να πεις. Σαν να λένε με όλη τους τη δύναμη καλημέρα στον Θεό και τη φύση, που ξημέρωσε για όλα τα ζωντανά του πλανήτη ακόμα μια μέρα».

Μαγικές βραδιές με φίλους 

Μετά τον πρωινό καφέ ο κ. Αντώνης θα ασχοληθεί με το ψάρεμα. Βουτά στον βυθό χειμώνα καλοκαίρι με το ψαροντούφεκο. Ψαρεύει με μια βαρκούλα με κουπιά και ρίχνει δίχτυ, ακόμα και σκαριές.

Την ίδια ώρα η Μαρία συγυρίζει το καλυβάκι τους και την αυλή.

Μετά θα ποτίσουν μαζί τα διάφορα δεντράκια που φύτεψαν στην παραλία. Θα μαγειρέψουν, θα καθαρίσουν την ευρύτερη παραλία, από τα σκουπίδια που τυχόν αφήνουν περιστασιακοί επισκέπτες, ή εκβράζονται από τη θάλασσα, που τα ρίχνουν τα πλοία.

Απλές ασχολίες, χωρίς άγχος. Με τη σύνταξη αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα. Όταν η ψαριά είναι καλή, πάνω από πέντε κιλά, ο καπετάν Αντώνης καλεί φίλους του και τους κάνει το τράπεζι.

Η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και την υποδομή που δημιούργησε ο Κύπριος σύγχρονος  Ροβινσώνας Κρούσος στην παραλία του Πούζη στον Μαζωτό, εξίσου εντυπωσιακή. Όπως και η συνομιλία μας με αυτό τον πολύ απλό αλλά και συνάμα συναρπαστικό άνθρωπο.

Πάμπος Βάσιλας  “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.