Αναστασιάδης ο τσολιάς: “Λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ!!!”

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΔΟΛΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΣΗ…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την προσπάθεια επίτευξης, μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, μιας λύσης που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Κυριάκου Μάτση, στο Παλαιχώρι, είπε ότι γνωρίζει τα όρια που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό και τι είναι αυτό που ο λαός μας επιθυμεί.

«Μέσα από τις επίμονες προσπάθειες, μέσα από την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που κάθε Ευρωπαίος πολίτης διεκδικεί, δηλαδή τη συμμόρφωση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, φθάσαμε, σε κάποιο στάδιο, που η διεθνής κοινότητα ή αν θέλετε ο Γενικός Γραμματέας, έκρινε ότι έφθασε η ώρα να διακριβωθεί, με βάση και δική του διαπίστωση όπως αποτυπώθηκε στις 4 Ιουλίου 2017, δηλαδή της κατάργησης των εγγυήσεων, γιατί χωρίς την επίλυση αυτού του θέματος, όπως διετύπωσε ο ίδιος, δεν θα υπήρχε λύση του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις στο Κραν Μοντανά κατά το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, η ε/κ πλευρά προσήλθε στο διάλογο με την ίδια αποφασιστικότητα που τη διέκρινε καθ’ όλη τη διάρκεια που γίνονταν οι συνομιλίες, με την ελπίδα ότι οι έξι παράμετροι, όπως τις έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, θα επέτρεπαν επιτέλους να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρχε ειλικρινής βούληση από πλευράς Τουρκίας, να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επέτρεπαν την κατάληξη σε μια λύση που θα δημιουργούσε τα ελάχιστα των αξιώσεων: πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τερματισμό του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων, απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει, όπως από το ευρωπαϊκό κεκτημένο απορρέει.

«Δυστυχώς, παρά την αποφασιστικότητα, παρά τις προσπάθειες, παρά την υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων από δικής μας πλευράς που με κανένα τρόπο δεν αγνοούσαν, αντιθέτως, σεβόντουσαν ανησυχίες, χωρίς όμως την ίδια ώρα να παραγνωρίζουν και τις εύλογες αξιώσεις, τις εύλογες έγνοιες και διεκδικήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, παρά τις καλές μας προσπάθειες επαναλαμβάνω, δυστυχώς η Τουρκία επέμενε στη συνέχιση των εγγυήσεων. Επέμενε στη διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων, επέμενε εις την εσαεί παρουσία κατοχικού στρατού, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο που τερμάτισε μια προσπάθεια ύστερα από μια διετία έντονων και επίπονων διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι πως δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την προσπάθεια, ώστε μέσα από τον ειρηνικό διάλογο να επιτύχουμε μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους. Μια λύση που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις διάρκειας, που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας, γιατί διαφορετικά εάν καταλήξουμε σε μια λύση που θα οδηγείται την επομένη, ως αποτέλεσμα των προνοιών της, στην κατάρρευση, θα είναι η χειρότερη προς την πατρίδα υπηρεσία αλλά και το χείριστο αν θέλετε μνημόσυνο προς όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε ελεύθεροι» επεσήμανε.

Επανέλαβε δε ότι γνωρίζει τα όρια που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό και τι είναι αυτό που ο λαός επιθυμεί. «Και ο λαός μας – είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι – για τους τελευταίους έτσι θέλω να ελπίζω και να πιστεύω – αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε τη βάση, για να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά και να υπάρξει προοπτική και μέλλον γι’ αυτή την πατρίδα» είπε.

Θέλουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος, «να ζούμε σε μια χώρα όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα υπολείπονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως τα απολαμβάνουν οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών. Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου οι Κύπριοι θα αποφασίζουν για την Κύπρο. Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα που δεν θα είναι εξαρτημένη για να υπηρετεί συμφέροντα του όποιου τρίτου, που δεν θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο της όποιας χώρας».

Απένειμε το Μάτσειο Βραβείο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης,  μετά το μνημόσυνο του Κυριάκου Μάτση σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιχώρι απένειμε το Μάτσειο Βραβείο.

Το Μάτσειο Βραβείο, που είναι χρηματικό, θεσμοθετήθηκε από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και δίδεται κατ’ αναλογία, στους τρεις πρωτεύσαντες μαθητές για την επίδοσή τους σε διαγωνισμό συγγραφής έκθεσης για τον Κυριάκο Μάτση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγχαίροντας τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γεωπόνων και το Απεΐτιο Γυμνάσιο για τη διοργάνωση του διαγωνισμού, που διεξάγεται εις μνήμη του ήρωα Κυριάκου Μάτση, εξήρε την προσπάθεια και τα μηνύματα που ο διαγωνισμός αποστέλλει, τα οποία, όπως ανέφερε, επιτρέπουν να γίνεται κατανοητή η φιλοσοφία που χαρακτήριζε τον Κυριακό Μάτση.

Της τελετής προηγήθηκε, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα στο Παλαιχώρι.

ΚΥΠΕ

>>> Κυριάκος Μάτσης, ένα σύμβολο ήθους και αρετής [το αντίθετο του Αναστασιάδη]

One thought on “Αναστασιάδης ο τσολιάς: “Λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ!!!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.