Μπίζνες εκατ. $ στα κατεχόμενα από την οικογένεια Ερντογάν

Οικογενειακή υπόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να εξελίσσεται η… ανάπτυξη των κατεχομένων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», εταιρείες που είναι συνδεμένες με επιχειρήσεις της οικογένειας του Τούρκου Προέδρου αναλαμβάνουν τα περισσότερα έργα που γίνονται στα κατεχόμενα. Τα πλείστα από τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν φίλοι του Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ρόλος συντονιστή έχει ανατεθεί από τον Ερντογάν στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος ελέω πεθερού κατέχει και το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει στήσει δίκτυο συνεργατών στα κατεχόμενα για την προώθηση των έργων. Οι συνεργάτες είναι όλοι έποικοι καθώς όπως πολλές φορές έχει αναφέρει ο Ερντογάν, «δεν εμπιστεύεται τους Τουρκοκύπριους».

Ο Αλμπαϊράκ σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεσάζων για έργα που γίνονται στα κατεχόμενα και τα οποία ανατίθενται σε φίλους του Τούρκου Προέδρου, του πεθερού του. Τα έργα, που σχεδιάζονται και τα περισσότερα χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, αφορούν στην ενέργεια, το νερό, τον κατασκευαστικό τομέα (δρόμοι, κτήρια όπως ξενοδοχεία, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σπίτια, πανεπιστήμιο κ.λπ.).

Έργα γίνονται σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, ωστόσο την τελευταία περίοδο τα περισσότερα κατασκευάζονται στην κατεχόμενη Μόρφου. Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει από πλευράς της οικογένειας και φίλων της και στον τραπεζικό τομέα.

Διαχρονικά ο τουρκικός σχεδιασμός της Άγκυρας είναι ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου και η εφαρμογή του γίνεται βαθμηδόν. Την τελευταία περίοδο, πέραν από βήματα ενσωμάτωσης που γίνονται από την Άγκυρα, η πολιτική προωθείται και μέσα από τα πρωτόκολλα συνεργασίας Τουρκίας–ψευδοκράτους.

Μέσω αυτών των συμφωνιών υπάρχει σαφής προσπάθεια πλήρους εναρμόνισης του κατοχικού καθεστώτος με τις δομές του τουρκικού κράτους. Είναι, όμως, προφανές πλέον πως σε προσωπικό επίπεδο ο Ερντογάν προσπαθεί με φίλους του επιχειρηματίες, μέσα από οικογενειακές του επιχειρήσεις, να έχει ο ίδιος οικονομικό όφελος.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, συστηματικά πλην σιωπηρά, συνεχίζονται οι συλλήψεις στα κατεχόμενα φερόμενων ως οπαδών του Γκιουλέν. Οι συλλήψεις περνούν «απαρατήρητες» και επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

Κώστας Βενιζέλος “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.