Έκθεση στην Ουάσιγκτον με την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Στα άδυτα του Παναγίου Τάφου μας βάζει μια έκθεση που λαμβάνει χώρα αυτήν την στιγμή στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

ΕΝΑ τεχνολογικό επίτευγμα, μία σύγχρονη ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Tomb of Christ: The Holy Sepulchre Experience» στο μουσείο του National Geographic στην Ουάσιγκτον, εκεί όπου παρουσιάζεται το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου που πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την Προστασία των Μνημείων.

Oct. 26, 2016 shows the moment workers remove the top marble layer of the tomb said to be of Jesus Christ in the Church of Holy Sepulcher in Jerusalem. A restoration team has peeled away a marble layer for the first time in centuries in an effort to reach what it believes is the original rock surface where Jesus’ body was laid.

Η εντυπωσιακή, διαδραστική έκθεση, χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και τρισδιάστατα μοντέλα, με σκοπό να μεταφέρει νοητά το κοινό στα Ιεροσόλυμα, στον Ναό της Αναστάσεως, ώστε να «δει από κοντά» τις εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2017 από την ελληνική ομάδα, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου και μέλη τον ομότιμο καθηγητή Εμμανουήλ Κορρέ (Σχολή Αρχιτεκτόνων), τον καθηγητή Ανδρέα Γεωργόπουλο (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών), την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου (Σχολή Χημικών Μηχανικών), τον καθηγητή Κωνσταντίνο Σπυράκο (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών) και τον επίκουρο καθηγητή Χαράλαμπο Μουζάκη(Σχολή Πολιτικών Μηχανικών).

Το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού προτείνει το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου ως υποδειγματικό έργο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έτους 2018 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στα επίσημα εγκαίνια έδωσε το παρών η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία υπογράμμισε ότι η μεγάλη επιτυχία του έργου συνίσταται τόσο στην τεχνολογική πρωτοπορία του ΕΜΠ και στην ανάδειξη των αξιών του μνημείου, που οδήγησε στην συνύπαρξη των τριών Χριστιανικών Κοινοτήτων μετά από 200 χρόνια, όσο και στην οικουμενική συσπείρωση που δημιουργήθηκε.

Η έκθεση «Ο Πανάγιος Τάφος- Το μνημείο και το έργο Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου από το ΕΜΠ» θα φιλοξενηθεί το 2018 (Άνοιξη-Φθινόπωρο), στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.