Ινδονησία: Στρατός κι αστυνομία καλούνται να σταματήσουν τα τεστ παρθενίας στις νεοσύλλεκτες

Στην Ινδονησία, εκτός από τα τυπικά προσόντα, οι γυναίκες που θέλουν να υπηρετήσουν στον στρατό ή την αστυνομία θα πρέπει να είναι και παρθένες. Γιαυτό, υποβάλλονται στην εξευτελιστική πρακτική της δακτυλικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως είναι παρθένες, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Μάλιστα, οι αρχές κάνουν υποχρεωτικά τεστ παρθενίας όχι μόνος τα κορίτσια που θέλουν να ντυθούν στα χακί, αλλά και σε αυτά που θέλουν αν ντυθούν στα λευκά και να παντρευτούν στρατιωτικό αξιωματούχο!

Αν και θα έπρεπε να το έχουν καταργήσει  εδώ και χρόνια, εν τούτοις η αστυνομία κι ο στρατός στην Ινδονησία εξακολουθούν να υποβάλλουν σε «τεστ παρθενίας» τις νεοσύλλεκτες, μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρίνει από τριετίας ότι τα τεστ αυτά δεν έχουν καμία επιστημονική εγκυρότητα.

Σύμφωνα με τη Human Rights Watch ανώτεροι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας επιβεβαίωσαν ότι τα «απάνθρωπα και ταπεινωτικά τεστ» εξακολουθούν να γίνονται υπό το πρόσχημα ψυχολογικών εξετάσεων για τη νοητική κατάσταση, για λόγους ηθικής και για να επιβεβαιωθεί ότι οι εργαζόμενες δεν πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

«Η συνεχιζόμενη ανοχή της κυβέρνησης της Ινδονησίας έναντι των προσβλητικών “τεστ παρθενίας” από τις δυνάμεις ασφαλείας αντανακλά μια τρομακτική έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα», δήλωσε η Νίσα Βαρία, εκπρόσωπος της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Human Rights Watch κάλεσε τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, να διατάξει τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας να απαγορέψουν αυτή την εξευτελιστική πρακτική.

Οι υποψήφιες προς ένταξη στα σώματα ασφαλείας που υποβλήθηκαν στο «τεστ των δύο δακτύλων» για να διαπιστωθεί η ακεραιότητα του παρθενικού τους υμένα και απέτυχαν, δεν τιμωρήθηκαν, λέει η οργάνωση, αλλά όλες τους έκαναν λόγο για μια οδυνηρή, ταπεινωτική και τραυματική εμπειρία.

H Ινδονησία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία χρησιμοποιούνται τέτοιες πρακτικές. Η Human Rights Watch έχει καταγράψει παρόμοιες εξετάσεις στην αστυνομία κι άλλων χωρών, όπως στην Αίγυπτο, στην Ινδία και στο Αφγανιστάν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.