ΚΥΠΡΟΣ: Λάβρος ο Δημητριάδης για αγγείο – Συγκάλυψη λέει η Θεολόγου

Με την έκφραση… αγγειοpolitics απάντησε στις αναφορές στον ρ/σ ACTIVE, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρία Κουλία, ο υπουργός Μεταφορών, για τους χειρισμούς που έγιναν με το αγγείο που δεν δόθηκε ποτέ στον Πρόεδρο Σίσι.

Μάριος Δημητριάδης και Άννα Θεολόγου.

Μιλώντας στον ACTIVE, o Μάριος Δημητριάδης υπέδειξε ότι σε ένα τόπο που είμαστε υπό κατοχή,  πρέπει να είναι όλοι σοβαροί και προσεκτικοί, για να μην κάνουμε ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθεια μας να προωθήσουμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Υπάρχουν πάρα πολλές κλοπές αρχαίων αντικειμένων, από τη χώρα μας που πωλούνται στο εξωτερικό, είναι γι αυτό που βάλαμε ως προτεραιότητα την υπογραφή συμφωνιών που να διασφαλίζουν την επιστροφή αρχαιοτήτων. Και η Αίγυπτος αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα και καλύπτεται από δύο συμφωνίες η επιστροφή αρχαιοτήτων. Σε αυτά τα πλαίσια θα γίνει η επιστροφή αυτού του αγγείου».

Παραμονή την επίσκεψης Σίσι ανέφερε ο υπουργός, ξαφνικά σε μια συνεδρίαση στη Βουλή προκλήθηκε ολόκληρος θόρυβος ότι αυτό το αγγείο ήταν κλαπέν και δεν μπορούσε να φύγει από την Κύπρο, επειδή ήταν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας.  Όπως φάνηκε πρόσθεσε και από την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα δεν στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα.

«Το μόνο που κατάφεραν ήταν να μη γίνει η συμβολική παράδοση του αγγείου στον πρόεδρο Σίσι, μιας επίσκεψης με τεράστια σημασία για τον τόπο μας. Το συγκεκριμένο αγγείο μας είχαν πει οι Αιγυπτιακές αρχές ότι είναι δικό τους και είχε κλαπεί από τη χώρα τους και θα επιστρεφόταν στο πλαίσιο των συμφωνιών που είχαμε. Αντί τούτου θορυβήθηκε η Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επειδή κάποιοι προέβαλαν ισχυρισμούς ότι είχε κλαπεί από την Κύπρο χωρίς διερεύνηση, ούτε και καταγγελία στην αστυνομία».

Άννα Θεολόγου: Το πρόβλημα είναι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν

Οργίλη ήταν η αντίδραση της βουλευτού της Συμμαχίας Πολιτών Άννας Θεολόγου η οποία ενέγραψε το θέμα στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Με παρέμβαση της στον ACTIVE, η κυρία Θεολόγου απαντώντας στα περί μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στον υπουργό, ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι το αγγείο, αλλά οι διαδικασίες που ακολούθησαν το τμήμα αρχαιοτήτων, για το οποίο καθ’ ύλη αρμόδιο είναι το υπουργείο μεταφορών, αλλά και η αστυνομία.

«Έπρεπε να γίνει έλεγχος και να ακολουθηθούν  διώξεις για αρχαιοκαπηλεία του ατόμου που είχε στην κατοχή του το αγγείο το οποίο κατά την Αίγυπτο είναι κλοπιμαίο, κάτι το οποίο έπρεπε να τύχει περαιτέρω διερεύνησης, όπως για παράδειγμα από πού κλάπηκε αυτό το αγγείο και να δοθούν εξηγήσεις».

Για επτά μήνες το συγκεκριμένο άτομο συμπλήρωσε η Άννα Θεολόγου, είχε στην κατοχή του το αγγείο και ξαφνικά το εντόπισε η αστυνομία μετά από πληροφορίες. Δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες εξηγήσεις.

«Οι ερωτήσεις μας ως βουλευτές μέλη της επιτροπής Ελέγχου, αφορούν ξεκάθαρα το δικαίωμα μας να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο στις διαδικασίες που ακολουθούνται στο κράτος και δεν είναι σκοπός μας να δημιουργούμε προβλήματα εξωτερικών σχέσεων με φίλες χώρες. Και η Αίγυπτος σέβεται τις δικές μας διαδικασίες και θέλει να δοθεί το αγγείο με τις δέουσες και όχι παρακάμπτοντας σοβαρές διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν».

Μέγιστο λάθος του υπουργού υπέδειξε η κυρία Θεολόγου, να παρεμβαίνει στις διαδικασίες της Βουλής. Ερωτηθείσα αν έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην αστυνομία, με όσες πληροφορίες υπάρχουν στην κατοχή της, η κυρία θεολόγου απάντησε ότι τα έχει δώσει στην επιτροπή Ελέγχου και θα μπορούσαν να τα λάβουν οι ανακριτές από τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Καταλήγοντας η κυρία Θεολόγου άφησε αιχμές ότι το πρόσωπο που κατείχε το αγγείο, πιθανόν να γνωρίζει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που εμπλέκονται  σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και γι αυτό να μην κατηγορήθηκε. Εκεί είναι είπε το πρόβλημα, στο ποιος συγκαλύπτει ποιον. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο υπουργός Μεταφορών στο τέλος θα αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη.

  Άντρη Δανιήλ “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.