Το σενάριο πριμοδότησης του Μαλά από τον ΔΗΣΥ

ΟΙ ΑΝΑΝΙΣΤΕΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ

Του Γιάννη Αντωνίου

Η σιγουριά της νίκης στο επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι διάχυτη αφού όλα τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της πρόβλεψης ότι η εκλογική μάχη του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου δεν μπορεί να χαθεί. Παρά τις σοβαρές αδυναμίες που παρουσιάζει σε σχέση με το 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξακολουθεί να παραμένει το φαβορί. Κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στη διάσπαση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και ευρύτερα στην αδυναμία της αντιπολίτευσης συνολικά να συσπειρωθεί εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη, όπως έγινε το 2003 που οδήγησε στον εκτοπισμό του Προέδρου Κληρίδη από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Η μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στο επιτελείο του Προέδρου Αναστασιάδη και στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι τυχόν συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο δεύτερο γύρο, εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να απειλήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του Προέδρου. Αυτός είναι και ο λόγος που εκείνοι που μελετούν τις δημοσκοπήσεις στο επιτελείο του Προέδρου και στον ΔΗΣΥ, θέλουν διακαώς μια ευρεία νίκη στον πρώτο γύρο, με μια διαφορά ασφαλείας που δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο. Με βάση τα δεδομένα που επικρατούν τώρα, η απόσταση αυτή δεν μπορεί να είναι κάτω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Οι συνεργάτες του Προέδρου εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός δεν είναι άπιαστος, σύμφωνα πάντα με τις ευρήματα των ερευνών της κοινής γνώμης. Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (έρευνα της Cymar για το ΡΙΚ) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μια διαφορά 14 μονάδων από τον δεύτερο (εξασφαλίζει 27% έναντι Νικόλας και Μαλάς που ισοφαρίζουν στο 13,5%). Καθαρό προβάδισμα του Προέδρου με +11.1% καταγράφει και η δημοσκόπηση της Symmetron Market Research για τον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα Κύπρου» έναντι του δεύτερου Νικόλα Παπαδόπουλου που βρίσκεται στο 22,6%.

Η καθαρή αυτή διαφορά ερμηνεύεται από ορισμένους ως ένδειξη της “σαρωτικής επικράτησης του Προέδρου{ γιαυτό και κάποιοι άρχισαν να προβάρουν υπουργικά κοστούμια. Απέναντί τους όμως βρίσκονται άλλα στελέχη που επιμένουν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι θα ήταν καταστροφικό λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι οι εκλογές θα είναι ένας περίπατος. «Καλύτερα να χάσουμε τον ύπνο μας παρά τις εκλογές» δηλώνει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, που γνωρίζει από πρώτο χέρι όσα λέγονται στο Προεδρικό και στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη. Υπενθυμίζει επίσης ότι το ρευστό κλίμα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα αποτυπώνεται από την άρνηση που συναντούν οι ερευνητές στη συγκέντρωση στοιχείων για τις δημοσκοπήσεις, «φαινόμενο που μπορεί να κρύβει μεγάλες παγίδες και να επιφυλάσσει εκπλήξεις στην κάλπη», όπως λέει.

Είναι εφικτή η πριμοδότηση;

Το μεγάλο ερώτημα για το ποιός θα είναι ο υποψήφιος που θα περάσει στο δεύτερο γύρο είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για το επιτελείο του Προέδρου. Κι αυτό γιατί δεν είναι σε θέση να χαράξει έστω και προκαταρκτικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο δεύτερο γύρο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά μεταξύ Νικόλα- Μαλά, γεγονός που επιτείνει την αγωνία για τον αντίπαλο του Προέδρου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που γίνονται για εσωτερική ενημέρωση των επιτελείων συμφωνούν με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί, ότι δηλαδή ο Σταύρος Μαλάς έχει πλησιάσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο και οι διαφορές πλέον είναι εντός του στατιστικού λάθους.

Toν τελευταίο καιρό επανέρχεται στη συζήτηση η φημολογία περί πριμοδότησης της υποψηφιότητας Μαλά από ψηφοφόρους του Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να μην περάσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος διότι βάσει των δημοσκοπήσεων θεωρείται δυσκολότερος αντίπαλος στον δεύτερο γύρο. Το σενάριο αυτό δύσκολα μπορεί να είναι υλοποιήσιμο διότι οι εποχές που τα κόμματα είχαν τη δύναμη να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους τους με ένα τηλεφώνημα ανήκουν στο παρελθόν. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι η υποστήριξη της υποψηφιότητας Μαλά στον πρώτο γύρο από στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΔΗΚΟ, δηλαδή της λεγόμενης ομάδας Καρογιάν, με στόχο την ήττα του Νικόλα Παπαδόπουλου, κάτι που θα δρομολογήσει εξελίξεις εντός του ΔΗΚΟ.

Ως εκ τούτου, στο προεδρικό επιτελείο και στον ΔΗΣΥ βολικότερη και πιο πρακτική είναι η υλοποίηση του στόχου για όσο το δυνατόν πιο καθαρή νίκη τον πρώτο γύρο, που θα φέρει τον Πρόεδρο πρώτο σε απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο και δεν θα τον φέρει προ του κινδύνου να ξεμείνει από …πεζίνα, κατά την ιστορική φράση του Αλέξη Γαλανού, στις προεδρικές του 1993, που οδήγησε στην ήττα του Προέδρου Βασιλείου από τον Γλαύκο Κληρίδη για 2.176 ψήφους. Στον πρώτο γύρο ο Βασιλείου είχε εξασφαλίσει 44,15% έναντι 36,74% του Κληρίδη.

>>> Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: “Η Νέα Στρατηγική θα σταματήσει την πολιτική των υποχωρήσεων”!

One thought on “Το σενάριο πριμοδότησης του Μαλά από τον ΔΗΣΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.