Μπαλί: Έλληνες εγκλωβισμένοι στο εξωτικό νησί

Έκκληση του Έλληνα πρέσβη στην Ινδονησία.

Αγωνία και μεγάλη ταλαιπωρία για χιλιάδες τουρίστες, ανάμεσά τους και συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο Μπαλί της Ινδονησίας και προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής από το νησί, όπου το ηφαίστειο Αγκούνγκ είναι έτοιμο να εκραγεί. 

Οι τοπικές αρχές έκλεισαν από νωρίς σήμερα το αεροδρόμιο και για 24 ώρες, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, και μόνο με πλοίο είναι εφικτή η αναχώρηση από τον εξωτικό παράδεισο της Ινδονησίας.

«Φίλοι μου που ασχολούνται με το εμπόριο και είναι να αναχωρήσουν αύριο από το Μπαλί επικοινώνησαν με το αεροδρόμιο και τούς είπαν ότι ενδεχομένως να καταφέρουν να πετάξουν σε δύο μέρες από σήμερα, αξιολογώντας πρώτα την κατάσταση», λέει στο protothema.gr ο Γιάννης Αργυρίου, ο οποίος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Μπαλί.

Ο Γιάννης Αργυρίου ταξιδεύει συχνά στο Μπαλί για επαγγελματικούς λόγους.

Ο συμπατριώτης μας διατηρεί κατάστημα στη Λευκάδα με την επωνυμία «Κρακατόα» που είναι η ονομασία ενός άλλου ηφαιστείου στην Ινδονησία, όπου έχει σημειωθεί  η μεγαλύτερη έκρηξη κατά το παρελθόν. Επισκέπτεται τακτικά το Μπαλί προκειμένου να προμηθευτεί εμπόρευμα σε τουριστικά είδη.

Στην υψηλότερη κλίμακα το επίπεδο συναγερμού

Ήταν γνωστό στους μυημένους ταξιδιώτες ότι μια εκδρομή στο ηφαίστειο Αγκούνγκ δεν ήταν τίποτα άλλο από μια πολυδιαφημισμένη παροχή των ταξιδιωτικών πρακτορείων  ώστε να κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό τον συγκεκριμένο ταξιδιωτικό προορισμό.

Συνήθως σε παραλάμβανε ένας οδηγός από το ξενοδοχείο σου, σε στοίβαζε σε ένα βαν της κακιάς ώρας μαζί με καμιά δεκαριά άλλους τουρίστες και έπειτα έπρεπε να διασχίσεις μια απόσταση μεγαλύτερη των δυο ωρών γεμάτη στροφές ώστε να φτάσεις σε ψηλό σημείο απ’ όπου είχες τη δυνατότητα να παρατηρήσεις … με κιάλια το ηφαίστειο καθώς δεν υπήρχε δρόμος που να οδηγεί σ’ αυτό.

Σήμερα βέβαια η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και το Αγκούνγκ από κομπάρσος έχει αναδειχθεί στον  απόλυτο πρωταγωνιστή. Το ηφαίστειο από τη στιγμή που άρχισε να «βρυχάται», έπαψε να αποτελεί μια βαρετή εκδρομή και όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί πάνω του.

Οι αρχές αύξησαν στη μέγιστη κλίμακα το επίπεδο συναγερμού, ενώ ανακοίνωσαν  πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ακόμη πρέπει να μετακινηθούν, καθώς εκδόθηκε προειδοποίηση περί άμεσα επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης. Αποτέλεσμα ήταν, όπως προαναφέραμε, να εγκλωβιστούν χιλιάδες ταξιδιώτες που ταξίδευαν από και προς το «νησί των Θεών».

Μια απ’ αυτούς είναι και η Ελληνίδα επιχειρηματίας που διαμένει μόνιμα στο Μπαλί, η Μαριλένα Βλατάκη. 

Η Μαριλένα Βλατάκη με τον Μπαλινέζο σύζυγό της και τα παιδιά τους.

Είναι εγκλωβισμένη από χθες στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία προσπαθώντας να πετάξει με προορισμό το Μπαλί.

« Αν και οι αρχές καθησυχάζουν, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τους κατοίκους, δεν μπορείς να μην ανησυχείς για το τι μπορεί να συμβεί αν τελικά το ηφαίστειο εκραγεί, πράγμα που είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε» λέει στο protothema.gr η κα. Βλατάκη. Για να προσθέσει : « Γίνονται συνέχεια σεισμοί και ο καπνός από το ηφαίστειο είναι ορατός από πολλά σημεία. Τώρα αντιμετωπίζουμε μια απίστευτη ταλαιπωρία για να επιστρέψουμε αν και πλέον δεν ξέρω πόσο καλή ιδέα είναι να γυρίσουμε πίσω την δεδομένη χρονική στιγμή».

Και επειδή εκεί σε αντίθεση με εδώ, υπάρχει μέριμνα και σοβαρή οργάνωση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων οι τοπικές αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.

Έχουν καταφέρει να εκκενώσουν κατοικημένες περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου, έχουν διανείμει μάσκες και ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι την ηφαιστειακή στάχτη, μέχρι και μειωμένες τιμές σε καταλύματα προσφέρουν σε τουρίστες που αναγκάζονται λόγω των συνθηκών να παρατείνουν την διαμονή τους, όπως και επέκταση της βίζας τους για όσες μέρες χρειαστεί.

Οι περισσότεροι Έλληνες διαμένουν στην περιοχή Σεμινιακ, που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από το όρος Agung, είναι δίπλα στην θάλασσα και ως εκ τούτου ένα από τα ασφαλέστερα σημεία για να βρίσκεται κάποιος την δεδομένη χρονική στιγμή.

« Μπορεί να ματαιώθηκαν κάποιες πτήσεις όμως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας» λέει στο protothema.gr ο Μιχάλης Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων εστίασης στο Μπαλί.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκραγεί το ηφαίστειο και εξαπλωθεί η ηφαιστειακή στάχτη, ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο που κρατά τους πάντες σε εγρήγορση.

ΠΡΕΣΒΗΣ: «Υπάρχουν αποκλεισμένοι συμπατριώτες μας στο Μπαλί»

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία, Γιώργος Δαγορίτης, τόνισε ότι μεταξύ των εγκλωβισμένων στο Μπαλί βρίσκονται και Έλληνες τουρίστες οι οποίοι δεν μπορούν να φύγουν λόγω της διακοπής της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου εξαιτίας των φόβων ότι θα σημειωθεί ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε πως υπάρχουν και Έλληνες τουρίστες στο νησί, αλλά και μία κοινότητα 50 Ελλήνων που ζουν εκεί μόνιμα.

«Πρώτη φορά γίνομαι μάρτυρας αυτού του φαινομένου. Αυτή τη στιγμή έχουμε εννέα Έλληνες που επισκέπτονται το νησί, πέντε φεύγουν σήμερα και τέσσερις είναι να φύγουν στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης, έχουμε μία κοινότητα γύρω στους 50 Έλληνες που μένουν και εργάζονται στο Μπαλί» είπε ο Έλληνας πρέσβης.

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στο νησί, καθώς και τον τρόπο που θα γίνει η εκκένωση την στιγμή που οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

«Το ηφαίστειο είναι στα 70χλμ μακριά, υπάρχει μία ζώνη ασφαλείας γύρω στα 20 χλμ, έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Έχουν ακυρωθεί αρκετές πτήσεις, εάν χρειαστεί, η εκκένωση θα γίνει μέσω θαλάσσης. Όσοι φεύγουν πάνε σε διπλανό νησί, έχει διεθνές αεροδρόμιο. Η άλλη λύση είναι πάλι δια θαλάσσης, πηγαίνουν στην ανατολική Ιάβα και από εκεί μπορούν να φύγουν για την πατρίδα. Είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τους εννέα Έλληνες και με την κοινότητα. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρέσβης.

Να σημειωθεί πως η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο του όρους Αγκούνγκ στο Μπαλί, ενώ κάλεσε 100.000 κατοίκους της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς εκδόθηκε προειδοποίηση περί άμεσα επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.

Έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία-Εάν χρειαστεί η εκκένωση θα γίνει μέσω θαλάσσης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.