Κυπριακό: Μετά τις εκλογές σωτηρία ή θάνατος ΚΔ

Οι διαδικασίες εκλογών στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα είναι αυτές που κρατούν ζωντανή τη δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό. Είναι σαν επί τόπου τροχάδην. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα.

Ακόμα και επισκέψεις που είχαν προγραμματιστεί για αυτή την περίοδο φαίνεται να αναβάλλονται για αργότερα, όταν μάλλον θα έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό των Προεδρικών. Όπως, για παράδειγμα, η επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία φαίνεται να μετακινείται για τον Ιανουάριο, και χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο ακόμα. Δεν αποκλείεται η επίσκεψη να τοποθετηθεί προς Φεβράρη, όταν θα υπάρχει νέος Πρόεδρος στην Κύπρο για να συζητήσουν τις παραπέρα εξελίξεις.

Παράλληλα θα έχει ξεκαθαρίσει και το σκηνικό στα κατεχόμενα σ’ ό,τι αφορά στις «βουλευτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 7 Ιανουαρίου. Η «κυβέρνηση» Οζγκιουργκιούν στα κατεχόμενα –η οποία αναλαμβάνει την εκτέλεση των αποφάσεων της Τουρκίας– επικεντρώνεται το τελευταίο διάστημα σε προβολή του θέματος Αμμόχωστος.

Έχουν μετατρέψει το κεφάλαιο ανοίγματος των Βαρωσίων σε βασικό προεκλογικό θέμα. Ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ανέφερε πως το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ένα θέμα που θα αποφασίσουν από κοινού η Τουρκία, η «κυβέρνηση» και η «προεδρία» του ψευδοκράτους. Μια τοποθέτηση που αφήνει να φανεί πως ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι τόσο αμέτοχος στα όσα τεκταίνονται στα κατεχόμενα γύρω από το θέμα της Αμμοχώστου. Γιατί με αφορμή τις τελευταίες διαρροές επιχειρήθηκε να περάσει το μήνυμα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι συμμέτοχος στο όλο θέμα και ότι περίπου είναι ενέργειες της ψευδοκυβέρνησης και της Άγκυρας.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης για τους παλιούς –όπως ανέφερε– κατοίκους της. Αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της τοπικής διοίκησης και των θεμάτων ασφαλείας από τις τουρκοκυπριακές «αρχές». Εξάλλου, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να στέλνονται από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» αγαθά σε Ελληνοκυπρίους που ζουν στην «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος), καθώς «οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με το 1975» –αναφερόμενος αφενός στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου στους εγκλωβισμένους.

Συμπλήρωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί (οι εγκλωβισμένοι) είναι επίσης «πολίτες της ΤΔΒΚ» και αν θέλουν, μπορούν να αιτηθούν για να τύχουν κοινωνικής στήριξης από το ψευδοκράτος.

Ως προς τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα/Απλίκι ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα, ενώ ανέφερε ότι οι προετοιμασίες της τ/κ πλευράς έχουν ολοκληρωθεί και έχουν προκηρυχθεί τα έργα από τα Ηνωμένα Έθνη. Τέλος είπε ότι η τ/κ πλευρά έκανε το παν για μια λύση, αλλά η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι Τ/κ έχουν το ίδιο δικαίωμα με τους Ε/κ να ζήσουν στο νησί και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η ισότητά τους. Όταν αυτά γίνουν αποδεκτά, δεν θα υπάρχει λόγος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε. Επίσης πρόσθεσε ότι είναι δυνατή η συμβίωση πλάι-πλάι ως δύο γειτονικά «κράτη» με διμερείς σχέσεις. Προς τούτο, ανέφερε ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες η ε/κ πλευρά παρέδωσε στο ψευδοκράτος έναν εγκληματία, ενώ ένας άλλος εγκληματίας παραδόθηκε από την τ/κ προς την ε/κ πλευρά.

Κατεχόμενα: Θα ψηφίσουν οριζόντια αλλά και κάθετα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τα κομματικά ψηφοδέλτια για τις «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Χθες ήταν η τελευταία ημέρα με βάση τη «νομοθεσία» για τον καθορισμό από τα πολιτικά κόμματα των υποψηφίων τους για τις «βουλευτικές εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου και την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου θα γίνουν δεκτές από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο». Η προεκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα διαφέρει και σύμφωνα με την ανακοίνωση του «συμβουλίου», οι λίστες που θα δοθούν από τα κόμματα σε αυτό θα ανακοινωθούν ως «προσωρινές» στις 2 Δεκεμβρίου και η διαδικασία της αξιολόγησης των καταλόγων των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου και θα δηλωθούν στις 11 Δεκεμβρίου. Η επίσημη πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου θα είναι η 12η Δεκεμβρίου.

Στα κατεχόμενα, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» για να μπορέσουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσω του «Μπαϊράκ» και αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα, στις 18 του μήνα, θα ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των ψηφοφόρων.

Η 4η Ιανουαρίου 2018 είναι η τελευταία ημέρα που μπορούν να διανεμηθούν προεκλογικά ενημερωτικά φυλλάδια. Στις «βουλευτικές» της 7ης Ιανουαρίου θα συμμετάσχουν 7 κόμματα, το κόμμα Εθνικής Ενότητας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το Δημοκρατικό κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας – νέες δυνάμεις (συνεργασία με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος), το κόμμα του Λαού και το κόμμα Αναγέννησης. Το Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει δύο ανεξάρτητους υποψήφιους «βουλευτές». Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό κόμμα που είχε ανακοινώσει ότι θα κατέλθει στις «βουλευτικές» δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα υποψηφίους.

Στις «βουλευτικές εκλογές» για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η νέα «νομοθεσία» σύμφωνα με την οποία οι έξι «επαρχίες» είναι μια ενιαία εκλογική περιφέρεια και οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν οριζόντια (μόνο κόμμα ή κόμμα και υποψηφίους) και κάθετα (υποψηφίους από περισσότερα από ένα κόμματα). Θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι 50 υποψηφίους, όσες είναι και οι θέσεις στη «βουλή», αλλά θα πρέπει να θυμούνται την κατανομή των «εδρών» που είναι ως εξής: Λευκωσία: 16, Αμμόχωστος: 13, Κερύνεια: 10, Τρίκωμο: 5, Μόρφου: 4, Λεύκα: 2.

Καταγγελίες για αύξηση του πληθυσμού

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι 230.747 και όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου 188.688. Οι τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» είχαν γίνει το 2013. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Γενί Μπακίς η υποψήφια και πάλι με το ΡΤΚ «βουλευτής», Ντογούς Ντεριά έκανε λόγο για μια αύξηση του αριθμού του πληθυσμού κατά περίπου 12.000 άτομα που είναι χάλκευση της βούλησης του «λαού», όπως είπε, περίπου κατά 7%.

Η «βουλή» πάντως δεν συνεδρίασε ούτε χθες καθώς υπήρχε έλλειψη απαρτίας και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας επίσης αναβλήθηκαν. Μέχρι δε τις «εκλογές», κατόπιν συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων ΚΕΕ και ΡΤΚ, η «βουλή» θα συνέρχεται μία φορά (αντί για δύο που ήταν το σύνηθες) την εβδομάδα. Σύμφωνα με ηλεκτρονικές τ/κ ιστοσελίδες, στη συμφωνία και απόφαση αυτή, αντέδρασαν το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος «βουλευτής», Μεχμέτ Τσακιτζί.

Ωστόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτό που συζητείται είναι ότι και ενώ η «νομοθεσία» για τη συνταξιοδότηση των «αστυνομικών» στα 45 τους που πέρασε από την αρμόδια «επιτροπή» δεν έγινε κατορθωτό να εγκριθεί στην ολομέλεια, αφού δεν συνεδρίασε. Η ψήφιση της «νομοθεσίας» ήταν δέσμευση ιδιαίτερα από τα κόμματα της «κυβέρνησης» προεκλογικά και γι’ αυτό στην προχθεσινή ολομέλεια ήταν παρόντες μέλη του «συνδέσμου» αστυνομικών.

Ανδρέας Πιμπίσιης   “Φ”

>>> Οι προεδρικές εκλογές ως ευκαιρία «φτου ξανάπαρχης» για το Κυπριακό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.