Στα χέρια Βαρδινογιάννη θυγατρικές της Λαϊκής Τράπεζας

Σε εταιρεία Βαρδινογιάννη φαίνεται να καταλήγουν θυγατρικές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Η μια περίπτωση αφορά τη Ρουμανία και η άλλη την επενδυτική IBG στην Ελλάδα. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μίλησε στη Βουλή και αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι απατούν πιο ριζοσπαστικά μέτρα για τα κόκκινα δάνεια, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σημείωσε ότι ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων έχει υποχωρήσει και τον κύριο λόγο για την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Είπε μάλιστα ότι ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να βοηθήσει με οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές τα πιστωτικά ιδρύματα. Τόνισε μάλιστα πως ο SSM, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε την εποπτεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική, Συνεργατική και RCB), δεν επιδεικνύει την ίδια υπομονή και δεν δέχεται να μειώσουμε τα ΜΕΔ σιγά-σιγά.

Η κ. Γιωρκάζτη αναφέρθηκε στη μείωση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων, εξηγώντας ότι η επιβράδυνση σχετίζεται και με το ύψος των τερματισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται ενώπιον των νομικών τμημάτων των τραπεζών. Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε τα υψηλά προβληματικά δάνεια ως την κύρια πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα, προσθέτοντας πως το υψηλό ιδιωτικό χρέος και τα NPLs καθιστούν την κυπριακή οικονομία ευάλωτη σε κραδασμούς. Είπε επίσης ότι τα πιστωτικά ιδρύματα διενεργούν μεγάλες προβλέψεις, δεν έχουν κερδοφορία και είναι κάτι που προβληματίζει τόσο την Κεντρική όσο και τον SSM.

Θεανώ Θειοπούλου   “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.