17 χιλιάδες παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με έποικους ζητούν υπηκοότητα από την ΚΔ

Παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη για την μη παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων, με έναν γονιό Τ/κ, υπέβαλε η τ/κ συντεχνία των δασκάλων  (KTÖS), αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφθηκε το γραφείο της Επιτρόπου για να ζητήσει επίσης πληροφορίες για το θέμα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της KTÖS, ο γγ της συντεχνίας, Σενέρ Ελτζίλ  δήλωσε ότι μετά το 1974 έγιναν περίπου 17.000 μεικτοί γάμοι στα κατεχόμενα (με έναν γονιό Τ/κ) και σε μια πολύ μεγάλη μερίδα των παιδιών τέτοιων γάμων δεν έχει δοθεί η υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που θεωρεί ο ίδιος παραβίαση του συντάγματος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ελτζίλ, οι αιτήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την απόκτηση της υπηκοότητας της ΚΔ δεν γίνονται καν αποδεκτές και μάλιστα επιστρέφονται στους αιτητές χωρίς να εξετάσουν τον άλλο γονέα. Σημείωσε δε ότι με την παροχή της κυπριακής υπηκοότητας στα παιδιά μεικτών γάμων μπορούν να αντιμετωπίσουν το αφήγημα που έχει ανταπόκριση στην τ/κ πλευρά όσων υπερασπίζονται τον διαχωρισμό, το «τακσίμ», και καλούν τους Τ/κ να μην λαμβάνουν υπόψην την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και όσων έχουν κάνει εμπόριο το θέμα των διαβατηρίων.

Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά με έναν γονιό Τ/κ και τον άλλο να προέρχεται από χώρα που δεν είναι στην ΕΕ και οι αιτήσεις τους για ταυτότητα και διαβατήριο της ΚΔ είναι σε αναμονή και αυτά τα παιδιά έχουν καταστεί όμηροι της πολιτικής και αντιμετωπίζουν δυσκολίες από άποψης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστήριξε ο Σενέρ Ελτζίλ ζητώντας από την Επίτροπο Διοικήσεως πληροφορίες για σχετικές δικαστικές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ η συνάντηση αυτή έγινε προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.