«Forbes»: Συγχωριανός του Eide ο πλουσιότερος… Κύπριος στον κόσμο

O εφοπλιστής και επενδυτής Τζον Φρέντρικσεν είναι ο πλουσιότερος Κύπριος σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού «Forbes», με περιουσία που ανέρχεται στα 9,8 δισ. δολάρια.

Αυτό αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, οι χάρτες που δημιούργησε το HowMuch.net, με το πλουσιότερο άτομο ανά χώρα. Σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις, ο πλουσιότερος άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο φέτος, είναι ο Τζεφ Μπέζος, με $92,6 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τον Μπιλ Γκέιτς. Σημειώνεται ότι οι λίστες ποικίλλουν, ανάλογα με τον τρόπο που αξιολογείται ο πλούτος στην κατοχή κάποιου.

Ο Φρέντρικσεν, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο, βρίσκεται στην 131η θέση στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και λόγω της κυπριακής υπηκοότητας που διαθέτει είναι ο πλουσιότερος Κύπριος.

Ο Νορβηγός Φρέντρικσεν ήρθε στην Κύπρο το 2009 με σκοπό να μείνει, τουλάχιστον επιχειρηματικά. Η χαμηλή φορολογία ήταν το βασικό κίνητρο, ενώ ένας νόμος που είχε θεσπίσει παλαιότερα η  κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και ενεργοποιήθηκε την εποχή της άφιξής του, του επέτρεπε να πολιτογραφηθεί Κύπριος. Αυτό προβλεπόταν για ξένους επενδυτές που έφερναν μεγάλα ποσά στη χώρα. Επικεφαλής του μεγαλύτερου στόλου σουπερ τάνκερ παγκοσμίως, έχει στην ιδιοκτησία του θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και, εδώ και λίγο καιρό, είναι ο μεγαλύτερος ιχθυοτρόφος στον κόσμο.

Γιος οξυγονοκολλητή από το Όσλο, ο Τζον παράτησε το σχολείο στα 16 και έπιασε δουλειά ως κούριερ σε ναυτιλιακή εταιρία. Η επιμονή και η φιλοδοξία του τον έκαναν να «ρουφά» και να αποκτά όλο και περισσότερη εμπειρία. Στη δεκαετία του ’60 βρέθηκε στην Ασία, όπου ίδρυσε μεσιτικά γραφεία. Τα χρήματα που αποκόμισε, τα επένδυσε για να αγοράσει το πρώτο του πλοίο, το οποίο όμως χάλασε μεσοπέλαγα, στοιχίζοντας του ολόκληρη την επένδυση των 700.000 δολαρίων.

Η μεγάλη ευκαιρία για τον Νορβηγό ήρθε στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τότε εκείνος αψήφησε τους πυραύλους και έστελνε τα πλοία του στα λεγόμενα «ταξίδια θανάτου» στον Περσικό Κόλπο. Το 1987 βρέθηκε στη φυλακή για 4 μήνες, καθώς κάηκε μυστηριωδώς το φορτίο πετρελαιοφόρων του. Κατηγορήθηκε ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή για την καταστροφή του φορτίου.

Η περιπέτεια του στοίχισε πολλά εκατομμύρια αλλά τον «όπλισε» και με πολύ πείσμα. Έκτοτε οι επιχειρήσεις του γιγαντώθηκαν και ο ίδιος έγινε ο απόλυτος μεγιστάνας των θαλασσών.

Το 2006 έχασε τη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει τις δίδυμες κόρες του, Κάθριν και Σεσίλια [φωτο]. Οι ξανθές καλλονές είναι από τα αγαπημένα παιδιά της λονδρέζικης καλής κοινωνίας και είναι μόνιμες προσκεκλημένες σε γκαλά και πάρτι. Ο Φρέντρικσεν δεν τους χαλά χατίρι και φροντίζει να τις «προικίζει» συνεχώς με πανάκριβα δώρα, μεταξύ των οποίων και ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη.

Επίσης είναι συλλέκτης έργων κλασικής νορβηγικής τέχνης και έχει μια εκδοχή του διάσημου έργου «H κραυγή» του Μουνχ.

Πηγή: in.gr

>>> Ο «βασιλιάς» του σολομού και οι σέξι κόρες του

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.