ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ A’ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28η Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7.00 μμ. σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας τόπος και άνθρωποι, υπό την αιγίδα και παρουσία του Υπουργού Παδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας (Αγγλίας) σε συνεργασία με την Κοινοτική αρχή και το αδελφό προσφυγικό σωματείο Εκτοπισθέντων Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας Κύπρου παραβρέθηκαν ο βραβευμένος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης [δεξιά στη φωτογραφία], η ζωγράφος Μαίρη Πλαντ, η ερευνήτρια και συγγραφέας Ρίτα Σεβέρη, οι πρώην επιθεωρητές Εκπαίδευσης Νίκος Γεωργούδης και Παύλος Ιωαννίδης, ο τέως γενικός διευθυντής του ΡΙΚ Μάριος Μαυρίκιος, η παραγωγός και παρουσιάστρια του ΡΙΚ Μαρία Αγγελίδου, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων προσφυγικών Σωματείων, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι Σωματείων της Καρπασίας καθώς και πρόσφυγες κάτοικοι του χωριού και των περιχώρων.

Η ταινία, σε έρευνα-σενάριο του συγγραφέα Λεωνίδα Λεωνίδου, σκηνοθεσία του Έλμου Νεοκλέους, κινηματογράφηση του Τάσου Αρχοντίδη, αφήγηση του Κώστα Χαραλαμπίδη και μουσική επένδυση του Σάββα Σάββα, βασισμένη στό ομώνυμο σύγγραμμα του Λεωνίδα Λεωνίδου, με αυθεντικές μαρτυρίες, προβάλλει τις Ελληνικές ρίζες και την ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων, των διά της βίας εκδιωχθέντων νομίμων κατοίκων τού υπό τουρκική κατοχή χωριού και της περιοχής. Είναι αφιερωμένη στους τρεις πεσόντες νέους του χωριού κατά την πρώτη μέρα της Τουρκικής εισβολής Τάσο Αναστάση Φωκά, Γιάννο Ανδρέα Κουμή και Ανδρέα Παντελή Ιωάννου καθώς  και στους πρόσφυγες κατοίκους του.

Το γύρισμα του ιστορικού αυτού ντοκιμαντέρ χρειάστηκε επανειλημμένες μεταβάσεις στον κατεχόμενο Άγιο Θεόδωρο, στο ακρωτήριο Ελαίας και στο δάσος της Βάλιας για κινηματογράφηση των τοποθεσιών και των μνημείων στα οποία αναφέρεται το σχετικό σενάριο. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν ζητήθηκε η άδεια των κατοχικών αρχών για τις κινηματογραφήσεις αυτές.

Χορηγός της παραγωγής της ταινίας είναι ο Σύνδεμος Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας (Αγγλίας) και χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την παραχώρηση δωρεάν αιθουσών προβολής και δεξίωσης και οι εταιρίες Mediabox, Debbie’s Cookies και Οινοποιΐα Μακκάς.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Καδής είπε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται με αφορμή την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Άγιος Θεόδωρος Καρπασίας – τόπος και άνθρωποι». Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποδήμων Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας σε συνεργασία με την Κοινοτική Αρχή και τα τοπικά προσφυγικά σωματεία του κατεχόμενου χωριού. 

Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο του συγγραφέα- ερευνητή Λεωνίδα Λεωνίδου, αναδεικνύει με τεκμηριωμένο τρόπο την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά  του Αγίου Θεοδώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της κατεχόμενης Καρπασίας. Με τη συμμετοχή μίας ομάδας σημαντικών ανθρώπων, ολοκληρώθηκε μια επίπονη προσπάθεια, η οποία πρωτίστως στοχεύει να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μας μνήμη καθώς και την ελπίδα για απελευθέρωση και επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας. Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία  Έλμου Νεοκλέους, μουσική επένδυση Σάββα Σάββα και αφήγηση Κώστα Χαραλαμπίδη συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων αυθεντικές μαρτυρίες ανθρώπων, μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι δραστηριότητες των κατοίκων, μα κυρίως η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρώα γη. 

Η έρευνα και το σενάριο του Λεωνίδα Λεωνίδου προβάλλει τις ελληνικές ρίζες, και την ιστορία της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τις τραγικές ημέρες της τουρκικής εισβολής του 1974, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Με χαρακτηριστικές αναφορές από τη Μυκηναϊκή εποχή, τη Βυζαντινή, τις περιόδους της Τουρκοκρατίας και μετέπειτα της Αγγλοκρατίας, αποδεικνύεται διαχρονικά η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων της Καρπασίας στους εθνικούς αγώνες καθώς και οι έντονοι συναισθηματικοί δεσμοί των ανθρώπων με τον τόπο τους. 

Παράλληλα μέσα από το εγχείρημα αυτό, προβάλλεται με τον πλέον περιγραφικό τρόπο το μαγευτικό φυσικό τοπίο της Καρπασίας όπως και το έντονο ορθόδοξο θρησκευτικό στοιχείο, το οποίο αποτυπώνεται στην παρουσία πολλών Αγίων, με πρωτοστάτη τον Απόστολο Ανδρέα – τον Άγιο της Κύπρου καθώς και πολλών αξιόλογων εκκλησιαστικών μνημείων.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η προσπάθεια αυτή των συντελεστών και κυρίως το ενδιαφέρον, η αφοσίωση και η επιστημονική ιστορική μελέτη του συγγραφέα Λεωνίδα Λεωνίδου,  προσφέρει μια ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για όλους και ιδιαιτέρως για τη νεότερη γενιά, η οποία έχει ανάγκη και πρέπει να γνωρίσει τον τόπο και την ιστορία μας. 

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκτιμούμε και επικροτούμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αφενός γιατί προσδιορίζουν τις ρίζες και την ιστορική μας ταυτότητα αφετέρου γιατί συμβάλλουν στη διάσωση της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαιτέρως όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι προσπάθειες όπως η συγκεκριμένη υποδεικνύουν το χρέος και ενδυναμώνουν τη βούληση να αγωνιστούμε συλλογικά, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που να εξασφαλίζει την επανένωση της πατρίδας μας και την επιβίωση μας στη γη των πατέρων μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον συγγραφέα ερευνητή Λεωνίδα Λεωνίδου τόσο για τη δημιουργία του ιστορικού αυτού ντοκιμαντέρ όσο και για το ευρύτερο αξιόλογο πνευματικό του έργο. Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω επίσης στον σκηνοθέτη Έλμο Νεοκλέους, στον συνθέτη  Σάββα Σάββα και στον δημοσιογράφο Κώστα Χαραλαμπίδη για τη συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Αποδήμων Αγίου Θεόδωρου Καρπασίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα προσφυγικά σωματεία του κατεχόμενου χωριού για τη διοργάνωση όπως επίσης τους υποστηρικτές που ενίσχυσαν έμπρακτα την επιτυχημένη υλοποίηση της αποψινής εκδήλωσης.»

Μιλώντας για τους λόγους που ώθησαν στην παραγωγή της ταινίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγίου Θεοδώρου (Αγγλίας) και συγγραφέας Λ.Λεωνδίου ο οποίος έγραψε και το σχετικό σενάριο, ανέφερε ότι αυτή αποτελεί ένα συμπλήρωμα του βιβλίου του και μια ζωντανή παρακαταθήκη και μαρτυρία για τους νέους και τις επόμενες γενιες στην εποχή των πολυμέσων και του διαδικτύου στην οποία ζούμε. Ανακοίνωσε επίσης ότι η ταινία γίνεται τώρα και με αφήγηση στην Αγγλική και με αγγλικούς υπότιτλους.

Μετά την προβολή της ταινίας ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε πως οι πρόσφυγες κάτοικοι του Αγίου Θεοδώρου, δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ να διεκδικούν το δικαίωμα της επιστροφής στην πατρώα τους γη. Μεταξύ άλλων άνεφερε:

“Θλίβομαι όταν ακούω πρόσφυγες να λένε, “Τώρα είναι δικά τους” ή  “Μα ακόμα ασχολείστε με το Κυπριακό”, ή “το ζητάς σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματά σου είναι αναχρονιστικό”. Η υπόθεση όμως κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου και η εθνοκάθαρση που εφάρμοσε η Τουρκία με μεθοδικότητα και σχέδιο, γιατί οι Τούρκοι είναι αρχιτέκτονες της γενοκτονίας και του εθνικού ξεκαθαρίσματος, παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτών από την Τουρκία δεν είναι υπόθεση των 900 προσφύγων κατοίκων του Αγίου Θεοδώρου ή των 200 χιλιάδων προσφύγων, ή των 750 χιλιάδων Ελλήνων κατοίκων της Κύπρου. Είναι υπόθεση που αφορά τον κάθε άνθρωπο στον πλανήτη μας γιατί για τα δικαιώματα αυτά εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους σε δύο παγκοσμίους πολέμους μεταξύ των οποίων πρώτοι οι Έλληνες.  Ως εκ τούτου κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει ή να αγνοεί την καταπάτησή τους αλλά έχει καθήκον και υποχρέωση να τα υπερασπίζεται. Εμείς ενόσω ζούμε και ενόσω αναπνέουμε θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δίκαιά μας, την επιστροφή των κλεμμένων περιουσιών μας, το δικαίωμα να γυρίσουμε στις κατεχόμενες εστίες μας όπου να ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι χωρίς πιέσεις, εκβιασμούς και περιορισμούς. Και αν παρ’  ελπίδα, δεν ζήσουμε να δούμε εκείνη τη μέρα του γυρισμού – και να είστε βέβαιοι πως αργά ή γρόγορα θα έρθει, γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει πως δικτατορικά και στρατιωτικά καθεστώτα που βασίζονται στα όπλα και τη βία δεν επιβιώνουν αλλά καταρρέουν γιατί αντιστρατεύονται την ίδια τη φύση του ανθρώπου – τότε εκείνοι που θα έχουν την τύχη να γυρίσουν στους τόπους μας, θα έχουν τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ όπως αυτά του Αγίου Θεοδώρου ως συνδετήρες κρίκους για να μπορέσουν να επανασυνδέσουν τις αλλοιωμένες καταστάσεις που θα βρουν με την ιστορία των πατεράδων, των παππούδων και των προπάππων τους στους τόπους εκείνους όπου έζησαν και μεγαλούργησαν από τα πανάρχαια χρόνια ως την ημέρα της εκδίωξής τους από τον τουρκικό στρατό τον Αύγουστο του 1974.”

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων τόσο στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τους συντελεστές στην παραγωγή της ταινίας  όσο και σε διάφορους άλλους παράγοντες που κατάγονται ή σχετίζονται με τον Άγιο Θεόδωρο όπως η ζωγράφος Μαίρη Πλαντ, ο τέως επιθεωρητής Εκπαίδευσης Νίκος Γεωργούδης, ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο βετεράνος τερματοφύλακας της Ανόρθωσης Αλέξανδρος Κυριάκου γνωστός ως «Πάπυρος».

Στη συνέχεια ο κ. Λεωνίδου ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης: το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών παρουσίασης και δεξίωσης, την εταιρία Mediabox για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ σε τιμή κόστους και τις εταιρίες Debbie’s Cookies και Οινοποιΐα Μακκάς για την παραχώρηση των εδεσμάτων και κρασιών αντίστοιχα για τη δεξίωση που ακολούθησε.

One thought on “ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ A’ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.