Στο Κυπριακό κράτος πουλήθηκε γη που… “ανήκε” στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν χθες συμφωνία με την οποία μεταβιβάζεται στο Κυπριακό κράτος κομμάτι γης που βρισκόταν υπό την κυριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, έναντι του ποσού των €8,6 εκ.

Πρόκειται για γη που βρίσκεται στην περιοχή Ζυγίου, έκτασης περίπου 350.000 τετραγωνικών μέτρων και στην οποία θα δημιουργηθεί λιμάνι για την εξυπηρέτηση βιομηχανικών και ενεργειακών αναγκών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΚΥΠΕ, η συγκεκριμένη γη ήταν ιδιοκτησία του βρετανικού Στέμματος και ως τέτοια ήταν εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο. Η γη χρησιμοποιούνταν για την εκπομπή του σήματος του BBC στη Μέση Ανατολή και με βάση τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης θα περιέρχετο στην Κυπριακή Δημοκρατία όταν θα έπαυε να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιείτο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν το πρωί της Παρασκευής  ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και εκ μέρους του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας ο κ. Gareth Wilmot, παρουσία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Μάθιου Κιντ, εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κτηματολογίου και της Νομικής Υπηρεσίας, μεταξύ άλλων [φωτο].

«Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική διότι δείχνει ότι σαν χώρα έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές» δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Μεταφορών, σημειώνοντας ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου που συζητείται εδώ και 40 χρόνια.

Όπως ανέφερε, στην περιοχή θα δημιουργηθεί λιμάνι το οποίο θα εξυπηρετεί βιομηχανικές και ενεργειακές ανάγκες. Το κόστος, πρόσθεσε, υπολογίζεται γύρω στα €130 εκ., ενώ εάν ληφθούν υπόψιν το κόστος της διαμόρφωσης της γης πίσω από τα κρηπιδώματα και το κόστος του οδικού δικτύου, το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα €150 – €160 εκ.

Για την απόκτηση της γης καταβλήθηκε, είπε, το ποσό των €8,6 εκ. που ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έγινε.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία «δείχνει ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και μέσω αυτής της συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε πολλά θετικά αποτελέσματα». Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και τον Ύπατο Αρμοστή Μάθιου Κιντ για τη θετική τους ανταπόκριση στη διαδικασία απόκτησης της γης.

ΚΥΠΕ

>>> Οι Βρετανοί δεν συγχώρησαν ποτέ τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα: Οι Έλληνες της Κύπρου τον ξέχασαν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.