Παραδοχή Αβέρωφ Νεοφύτου: «Συνεργαστήκαμε με δυνάμεις της αριστεράς για επανένωση!»

Στην 36η χοροεσπερίδα του ΔΗΣΥ, Ην. Βασιλείου.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 36η χοροεσπερίδα του παραρτήματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2017 στο βόρειο Λονδίνο,  με επίτιμο προσκεκλημένο και κύριο ομιλητή, τον πρόεδρο του κόμματος από την Κύπρο,  κ. Αβέρωφ Νεοφύτου,  ο οποίος παρευρέθηκε με την σύζυγό του.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Βρετανίας και φίλη της Κύπρου Τερέζα Βίλλιερς,  ο Θεοφιλέστατος Τροπαίου κ. Αθανάσιος ο ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος του Cambridge Γιώργος Πίππας με την σύζυγο του, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο Ιωάννης Κουκουλαρίδης, ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας Χρήστος Καραολής, αντιπρόσωποι των παραρτημάτων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου στο Λονδίνο, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι συνδέσμων, υποστηρικτές του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και άλλα  μέλη της ομογένειας καθώς και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Η κα Βίλλιερς [φωτο] τόνισε την απογοήτευσε για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κράν Μοντάνα όπου πίστευαν είπε, ότι ήταν τόσο κοντά η διευθέτηση του κυπριακού για επανένωση της Κύπρου και ότι ελπίζει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για ένα αίσιο τέλος. Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε πολλές από τις διαχρονικές προσφορές της προς την ομογένεια και το κυπριακό, όπως την διατήρηση των ‘Α΄ λέβελ στα Ελληνικά.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του παραρτήματος ΔΗΣΥ ΗΒ Ανδρέας Παπαευρυπίδης αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε την βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλλιερς για την διαχρονική υποστήριξη της στο εθνικό μας θέμα, όπως και τους λοιπούς Συντηρητικούς φίλους βουλευτές στην περιοχή του Μπάρνετ, τόνισε ότι κανένας Ερντογάν δεν μπορεί να κάμψει τη θέλησή μας να αγωνιστούμε μέχρι να επανενωθεί ο τόπος, και αυτό θα κάνουμε ως παροικία. Για την παροικία ο κ Παπαευρυπίδης τόνισε ότι πρέπει να  την κρατήσουμε  ζωντανή επιδιώκοντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα: Να φέρνουμε νέους ανθρώπους στα κοινά, κάναμε ένα ξεκίνημα είπε και θα το συνεχίσουμε. Πρέπει να στηρίζουμε την Εκκλησία, να στηρίζουμε έμπρακτα τα παροικιακά μας σχολεία γιατί αυτά είναι τα φυτώρια της νέας γενιάς  Ελληνοκυπρίων στη καταγωγή της παροικίας μας, οι οποίοι θα την κρατήσουν στις ρίζες της.

Δεν είναι τόσο κομματικός

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε προσφέροντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον Ανδρέα Παπαευρυπίδη, πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ και πρόεδρο του παραρτήματος ΔΗΣΥ ΗΒ   και μαζί σε όλους τους συνεργάτες του, για το  έργο που προσφέρει εδώ και χρόνια. «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός Αγγλίας είναι από τα πιο εκλεκτά κομμάτι της παράταξής μας. Και ο λόγος είναι γιατί δεν είναι τόσο κομματικός και θέτει ως προτεραιότητα την ενότητα μέσα από την οποία ο απόδημος Ελληνισμός δίνει τη μάχη για το τόπο, αυτό που έχουμε όλοι υποχρέωση να κάνουμε», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Κυπριακό

Και συνέχισε: «Δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, έχουμε προβλήματα που πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε και πρώτον πάνω απ΄όλα το εθνικό μας πρόβλημα. Έγινε μια τελευταία προσπάθεια στο Γκράν Μοντάνα, είχαμε μεγάλες προσδοκίες (είπε) ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός πιστεύατε ότι πλησίαζε η ευλογημένη ώρα της επανένωσης του τόπου. Δεν έγινε κατορθωτό. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη ακόμα μια φορά η τουρκική πλευρά και η αδιαλλαξία δεν επέτρεψαν στο να εξευρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. ΄Όμως, στο Κράν Μοντάνα  (είπε) είχαμε μια μεγάλη επιτυχία. Παρά την απογοήτευση της μι επίτευξης λύσης, για πρώτη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ έκαμε αποδεκτή τη θέση της δικής μας πλευράς ότι δεν νοείται η λύση του κυπριακού αν δεν καταργηθούν οι καταραμένες συνθήκης Εγγυήσεως του 1960 που ήταν η αιτία που ζούμε σήμερα την συμφορά σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Όπως και ότι επιβάλλεται με τη λύση του κυπριακού να αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και ότι δεν μπορεί οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις να έιναι αυτές που θα εποπτεύουν τον εαυτό τους αλλά πρέπει να αντικατασταθούν με ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας, που θα εποπτεύει την εφαρμογή της λύσης.»

Και πρόσθεσε : «Αυτές οι παράμετροι, τα ψηφίσματα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτά που πρέπει να καθοδηγούν την εθνική προσπάθεια για επανένωση. Φωνές που θέλουν και φλερτάρουν μια λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, έστω και άθελά τους βάζουν νερό στο μύλο των τουρκικών επιδιώξεων που δεν είναι άλλες από τη παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής και της εισβολείς.

Θέλω να πιστεύω πως με το πέρας των εκλογών του ερχόμενου Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου θα δοθεί η ευκαιρία για να επαναρχίσει και πάλιν ο διάλογος σε μια προσπάθεια αυτή τη φορά να στεφθεί με ευτυχία. Γι΄αυτό και χρειάζεται να κρατήσουμε τις γέφυρες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων γιατί κοινός είναι ο εθνικός αγώνας για την επανένωση. Και όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί από μόνος του χωρίς την στήριξη των πολιτικών δυνάμεων να επιτύχει τη λύση του κυπριακού.»

Για το Δημοκρατικό Συναγερμό είπε, η καλύτερη Κύπρος είναι  μόνο η ενωμένη Κύπρος απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα. « Αν θέλουμε (είπε) να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα και αυτό προϋποθέτει και συνεργασία με το σύνοικο στοιχείο τους Τουρκοκύπριους.  Το θεωρώ εθνικά απαράδεκτο να μην μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Επειδή κάποιος είναι αριστερός, σοσιαλιστής  ή κεντρώος,  έχουμε υποχρέωση να βρίσκουμε τρόπους συνεργασίας και αυτό πράξαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Συνεργαστήκαμε με δυνάμεις του κέντρου για την οικονομία και συνεργαστήκαμε με δυνάμεις της αριστεράς στο εθνικό προσπαθώντας να επανενώσουμε  την μοιρασμένη μας πατρίδα.»

Οικονομία

Όσον αφορά τα οικονομικά, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με τη σύνεση όλων των κομμάτων ακολουθήθηκε μια σώφρονα πολιτική το 2015 και σήμερα η οικονομία στέκει στα πόδια της. «Καταγράφουμε τον ψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη που θα ξεπεράσει φέτος το 4%. Από το 1960 δεν υπήρξε ποτέ χρονιά που να έχουμε το υψηλότερο πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά… Η ανεργία από 18% σήμερα βρίσκεται στο 10.2%. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ότι έχουμε νέους επιστήμονες που ζουν και βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας και θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές αυτό το σωστό δρόμο της οικονομίας για ακόμα καλύτερες μέρες.»

Ενέργεια

Στο τομέα της Ενέργειας ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με τη σωστή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων «πετύχαμε στο 2ο γύρο των διανειο-δοτήσεων να προσελκύσουμε τους μεγαλύτερους κολοσσούς ανά τον κόσμο, την ΕΧΟΝ ΜΟΜΠΙΛ, ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ και παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα άφηνε την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις, αυτή η σωστή στρατηγική θωράκισε την ΚΔ και παρά τις απειλές συνεχίστηκε το ενεργειακό πρόγραμμα και τον Δεκέμβριο θα γίνουν γεωτρήσεις ακόμα και στο οικόπεδο που για χρόνια διεκδικεί η Τουρκία.  Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες είναι η μεγαλύτερη ασπίδα που ενισχύει την κυριαρχία και την οντότητα της Κ.Δ».

Εξωτερική πολιτική

Μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, κατόρθωσαν είπε, η άλλοτε απομονωμένη Κύπρος να είναι στρατηγικός στόχος και να κτίζει συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και στη περίπτωση των προβλημάτων του Λιβάνου η Κύπρος να είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντες. Σύντομα , είπε, στις  τριμερείς συνεργασίας να προστεθούν η Ιταλία και Γαλλία.

Παροικία

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε την παροικία για όλα όσα κάνει για την Κύπρο, προέτρεψε όλους να κρατήσουν τις σχέσεις με όλα τα κόμματα στην Βρετανία, η οποία είναι τόνισε, μια σημαντική χώρα για την Κύπρο.  Και να κρατηθεί η σημερινή ενότητα ανάμεσα στην ομογένεια με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη συνέχιση της μάχης για την Κύπρο.

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 3.12.2017

>>> Εκατοντάδες πιστοί στον σκλαβωμένο Απόστολο Ανδρέα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.