«Στα σκουπίδια» η νέα κολεξιόν της Στέλα Μακάρτνεϊ

Έκκληση στη βιομηχανία μόδας να ξανασκεφτεί τις μεθόδους παραγωγής υφασμάτων για να μειωθεί δραστικά η ποσότητα σκουπιδιών που γεννά, απηύθυναν η σχεδιάστρια μόδας Στέλα Μακάρτνεϊ (Stella MacCartney) και η Έλεν Μακάρθουρ.

Maria Hatzistefanis attends the Stella McCartney Christmas Lights switch.

Τα σχόλια της Βρετανής σχεδιάστριας έρχονται ως συνέχεια της έκθεσης «Μια νέα οικονομία υφασμάτων: Επανασχεδιάζοντας το μέλλον της βιομηχανίας μόδας», που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Έλεν Μακάρθουρ. Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι ένα απορριμματοφόρο γεμάτο με υπολείμματα-απορρίμματα υφασμάτων αδειάζει σε χωματερή κάθε δευτερόλεπτο! Υποστηρίζεται, επίσης, ότι λιγότερο από το 1% των φορεμένων ρούχων ανακυκλώνεται και παρουσιάζονται σχέδια για μια «νέα οικονομία υφασμάτων», στην οποία τα ρούχα θα σχεδιάζονται για να χρησιμοποιηθούν ξανά.

«Αυτό που με ενθουσιάζει στην έκθεση, είναι ότι δίνει λύσεις σε μια βιομηχανία που γεννά απίστευτα πολλά απορρίμματα και είναι απίστευτα βλαβερή στο περιβάλλον», δήλωσε η Στέλα Μακάρτνεϊ. «Η έκθεση παρουσιάζει σε εμάς έναν οδικό χάρτη για να δημιουργήσουμε καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και καλύτερο περιβάλλον. Ανοίγει τη συζήτηση που θα μας επιτρέψει να βρούμε τρόπο να εργαστούμε από κοινού για να βελτιώσουμε τη βιομηχανία μας, για το μέλλον της μόδας και το μέλλον του περιβάλλοντος», τόνισε.

Η έκθεση έχει ήδη τη στήριξη γιγάντων της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Nike, H&M και Google. Ωστόσο, οι συγγραφείς καλούν το σύνολο της βιομηχανίας να αλλάξει πρακτική.

Αν όχι, διατείνονται ότι, έως το 2050, στη βιομηχανία της μόδας θα αντιστοιχεί το ένα τέταρτο των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η βιομηχανία μόδας θα είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.