Κύπρος, βασίλειο διαφθοράς…

Τρομάζουν όσα είπαν χτες ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής για την έκταση της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο. Μιλούσαν σε ημερίδα με θέμα τη διαφθορά, που οργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ήταν και οι δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι αποκαλυπτικοί. Με βασικό συμπέρασμα, ότι η διαφθορά συνεχίζει να βασιλεύει και οι διεφθαρμένοι συνεχίζουν να διαφεντεύουν στη χώρα μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κληρίδης, «παρά την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων Αρχών, θεσμών και υπηρεσιών να χτυπήσουν τη διαφθορά και παρά τα πλήγματα που αυτή υφίσταται, δυστυχώς συνεχίζει να βασιλεύει. Μέσω του χρήματος και του συμφέροντος, επιτυγχάνονται τα πάντα. Κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται πρόσωπα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις, διαπράττονται εγκλήματα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι οι διαστάσεις της διαφθοράς είναι πολύ πέραν αυτού που πίστευε όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του, και πρόσθεσε ότι «και η διαπλοκή είναι ασύλληπτη». Δεν δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει και για το παρελθόν της δικής του Υπηρεσίας, λέγοντας ότι «στην Ελεγκτική Υπηρεσία είχαμε ένα βουνό ελέγχων που δεν είχαν διεκπεραιωθεί για χρόνια. Και ας το παραδεχθούμε: Ενίοτε, η Υπηρεσία ενεργούσε ως εργαλείο συγκάλυψης αντί αποκάλυψης σκανδάλων.» Επί τούτου επιχειρήσαμε να πάρουμε τη θέση της τέως Γενικής Ελέγκτριας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όμως δεν ανταποκρίθηκε.

«Θα τολμήσω να πω ότι όποιος ήθελε να καταχραστεί τη θέση του, μπορούσε να το πράξει. Είχε και ευκαιρίες, και σχεδόν μια πλήρη διασφάλιση ατιμωρησίας», είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και έκανε λόγο για διαφθορά, ευνοιοκρατία και αναξιοκρατία, νεποτισμό και κομματοκρατία. Αναφερόμενος στους τομείς όπου εντοπίστηκε έξαρση του φαινομένου, είπε: «Προσφορές στον τομέα της άμυνας, προσφορές στα δημόσια έργα, διαχείριση της κρατικής περιουσίας, διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, πολεοδομικές ζώνες, πολεοδομικές χαλαρώσεις, ευνοϊκή μεταχείριση φορολογουμένων, ανοχή στη φοροδιαφυγή, κατάχρηση εκ των έσω γνώσεων για την αγορά τεμαχίων γης των οποίων η αξία θα ανέβαινε, σε όλα υπήρχε διαφθορά, εδώ και δεκαετίες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης πράξεων διαφθοράς το οποίο, όπως είπε, διακρίνεται από πολυνομία, καθώς ρυθμίζεται σε 24 νομοθεσίες, με αποτέλεσμα η εφαρμογή να καθίσταται δύσκολη.

  Aντώνης Γκιλδάκης  “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.