Μουσική στα σχολεία με το Re-bE και την Αλέξια

Συνήθως τις Δευτέρες οι μαθητές και οι καθηγητές μπαίνουν βαριεστημένοι στις σχολικές τάξεις. Χθες όμως η μέρα στο Α΄ Λύκειο Κύκκου άρχισε πολύ πιο όμορφα και ευχάριστα: Η αυλή του σχολείου πλημμύρισε με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με κλασική, τζαζ και μια μεγάλη γκάμα από ποιοτικά τραγούδια. 

Το πρωτοποριακό, επιτυχημένο πρόγραμμα Re-bE, το οποίο επινόησε η Αλέξια Βασιλείου, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα το πρωί στην παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή και της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Αίγλης Παντελάκη, των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου.

Το Re-bE (προφέρεται ρι-μπι), είναι ένας όρος που επινόησε η Αλέξια και σημαίνει την επιστροφή στην αυθεντική μας φύση διά μέσου της μουσικής. Συνίσταται στην ακρόαση ηχογραφημένης μουσικής, σε καθημερινή βάση και σε χρόνο μη διδακτικό, αλλά και στην ενημέρωση για τη Μουσική της Ημέρας από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου. Τα 35 επιλεγμένα σχολεία θα έχουν αυτή τη χρονιά πρόσβαση στη Μουσική της Ημέρας μέσω του Re-bE Radio, ενός ιδιωτικού διαδικτυακού ραδιοφώνου, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γιά το Re-bE από την Αλέξια σε συνεργασία με τον «Φιλελεύθερο», με το οποίο θα συνδέονται όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Το Re-bE Radio θα μεταδίδει τη μουσική της ημέρας ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία από το υπάρχον ηχητικό σύστημά τους, καθώς τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί εισέρχονται στον χώρο του σχολείου πριν από το πρώτο μάθημα, στα διαλείμματα και κατά την αποχώρηση. Tα είδη της μουσικής είναι: Κλασική, τζαζ, μουσική κινηματογράφου, world και παραδοσιακή, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, έργα Ελλήνων και Κυπρίων συνθετών, αυτοσχεδιαστική και πειραματική μουσική.

Εγκαινιάζοντας χθες το  Μουσικό Πρόγραμμα Re-bE, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Καδής τόνισε πως πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά που εφαρμόζει η Κύπρος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Αλέξια Βασιλείου. «Το πρόγραμμα αυτό, που προετοιμάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελεί σταθμό στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή του τόπου», τόνισε ο κ. Καδής. Φέτος το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε 35 σχολεία ενώ στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι σύντομα να εφαρμοστεί παγκύπρια σε όλα τα σχολεία.

«Έχω αυτό όραμα επί 30 χρόνια, να καθιστώ τη μουσική διαθέσιμη, προσιτή σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά μας, τα οποία γίνονται μάρτυρες τρομακτικών γεγονότων καθημερινά, όπως κι εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία τους. Χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας ασφαλής χώρος γι’ αυτά: η Μουσική», ανέφερε η Αλέξια Βασιλείου. Τόνισε ακόμα πως ο άλλος λόγος για τον οποίο δημιούργησε το Re-be είναι διότι «τα παιδιά και οι έφηβοι βομβαρδίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από μη- μουσική, από υποπροϊόντα των οποίων οι στίχοι μιλούν για πράγματα αρνητικά. Η συνεχής επανάληψη του αρνητικού μπερδεύει και συγχύζει τα παιδιά. Στο τέλος γίνεται τέτοια πλύση εγκεφάλου, που όχι μόνο αυτά αλλά και όλοι μας νομίζουμε ότι το περιεχόμενο των στίχων των τραγουδιών αυτών περιγράφει τη ζωή τους. Μετά αυτό γίνεται η ζωή τους».

Η μουσική το ασφαλές σπίτι

Τι σημαίνει όμως η μουσική για την ίδια; «Η μουσική είναι το αληθινό μου ασφαλές σπίτι, το οποίο καμιά τουρκική εισβολή δεν μπορεί να μου πάρει και από το οποίο δεν μπορεί κανένας να με διώξει. Ως εκ τούτου, είναι το μόνο πραγματικό σπίτι που έχω. Τις μέρες που είμαι λυπημένη, που δεν θυμούμαι ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσω, που κάποιος ή κάποια με μείωσε, με έκανε να νιώθω -ή επέτρεψα να με κάνει να νιώσω- ότι δεν είμαι αρκετή και ότι δεν αξίζω, ότι δεν θα καταφέρω ποτέ τίποτε στη ζωή μου, τις μέρες που ψάχνω να θυμηθώ ποια είμαι και γιατί βρίσκομαι εδώ, στο οποιοδήποτε εδώ… υπάρχει η μουσική. Σε μέρες σαν κι αυτές, κατέφευγα πάντα στην ασφαλή αγκαλιά της μουσικής, η οποία πάντοτε με έσωζε: Με μια νότα, με μια συγχορδία, ένα χρώμα φωνής, ένα χρώμα μουσικού οργάνου, η μουσική μου θύμιζε ότι αξίζω και ότι αξίζει να ζω».  Κύριοι υποστηρικτές του Re-bE τα τελευταία τρία χρόνια είναι η εταιρεία Earth Friendly Products – ECOS από το Λος Άντζελες, ο Φιλελεύθερος και η CYTA.

Re-bE σε εφτά χωριά της Πάφου

Η Αλέξια προσφέρει μουσική ηχογραφημένη, συναυλίες ζωντανής μουσικής, βιντεοπροβολές και διαλέξεις για να καλλιεργήσουν, να εμπνεύσουν, και να εμψυχώνουν τα παιδιά και τους εφήβους σε περιοχές όπου η μουσική ποιότητος δεν φτάνει. Μέρος του Re-bE κοινότητες, έγινε φέτος τον Ιούνιο, σε 7 χωριά της Πάφου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Re-bE Ιδιωτικός Τομέα περιλαμβάνει εκτός από την Μουσική Ακρόαση, 6 έξι κατηγορίες Δημιουργικών Ασκήσεων με ασκήσεις για το Περιβάλλον, το Re-bE Περιβάλλον/ Ακουστική Οικολογία. Αυτό τον καιρό η Αλέξια σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, προσφέρει Re-bE workshops, σε Στέγη που φιλοξενεί 27 ανήλικα, ασυνόδευτα παιδιά από Αφρικανικές χώρες.

Μαρία Παναγιώτου – Χρίστος Παναγίδης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.