Οι ενωτικοί εις τους λέγοντας ότι…

Αφιερωμένο, μετά πολλών επαίνων, σε υπέρλαμπρο μέλος τής καθ’ ημάς πολιτικής διανόησης, που ανέκραξε πως η ενωτική γενεά τού γράφοντος, έφερε και την διχοτόμηση…

Δάνειος είναι βέβαια ο σημερινός τίτλος. Από κορυφαίον όμως του τόπου, και ποιητή, τον Βασίλη Μιχαηλίδη, ο οποίος το 1911 κατακεραύνωσε με αυτούς τους στίχους όσους έλεγαν ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική! Κατά ανάλογο λοιπόν τρόπο, απευθυνόμενος «εις τους λέγοντας» ότι, η ενωτική γενεά του, εξαιτίας του υπέρμετρου πατριωτισμού της, έφερε τελικά την διχοτόμηση στην Κύπρο, ο γράφων, που ήταν είναι και θα είναι ενωτικός, λέει τα έξης: 

ΤΟ 1955, όταν μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, από τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη αγωνιζόμουν, εγώ με πέτρες, και εκείνοι με ρόπαλα δακρυγόνα και όπλα, εναντίον των Άγγλων, το έκανα για λόγους πατριωτισμού και μόνο. Ή, γα να μιλήσω με ποσοστά, για λόγους 100% πατριωτισμού. Το 1964, όταν φοιτητής πια, παρατώντας τις σπουδές μου στο Μετσόβιο, έμπαινα στ’ αμπάρια του Ποταμιάνου, αγκαλιά με το πυροβόλο μου, κι ερχόμουνα μεσάνυχτα στην Κύπρο για να πολεμήσω, το έκανα 50% για λόγους πατριωτισμού και 50% για λόγους πραγματισμού (Κι αν η πολιτική μας διανόηση δεν γνωρίζει τι είναι ο πραγματισμός, ας ανοίξει ένα φιλοσοφικό λεξικό να δει). Τώρα όμως, που κοντά στη γνώση προστέθηκε και η εμπειρία (ό,τι συνθέτει δηλ. την πραγματιστική θεωρία), είμαι ενωτικός 100% για λόγους πραγματισμού! Μάλιστα τώρα, σε περίοδο έσχατης παρακμής του ελλαδικού κράτους! 

ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ο γράφων διαμηνύει πως δεν θα πει αυτός στην πολιτική μας διανόηση (σ’ αυτό το στάδιο τουλάχιστον) «ποιος», αλλά θα πει «τι» είναι εκείνο, όχι που έφερε τη διχοτόμηση, αλλά ακύρωσε την ένωση (Δεδομένου ότι αντίθετο της ένωσης δεν είναι η διχοτόμηση, μάταια το σαλπίζει η ευφυής πολιτική διανόηση. Χάρη τέτοια δεν κάνουνε οι Τούρκοι!) Αντίθετο της ένωσης είναι, και μόνη, Τουρκική «ανάκτηση» Κύπρου. Γνωρίζοντας λοιπόν το ΤΙ, εύκολα μετά διαπιστώνει κανείς το ΠΟΙΟΣ! Εξάλλου, εκτός από μερικούς παραδοσιακά ιππεύοντες τον καλούμενο ιστορικό υλισμό (είτε μαρξιστικής είτε οικονομικής εκδοχής), ουδείς άλλος αντιστρατευότανε την ένωση… Ο ίδιος ο Μακάριος το 1958, όταν (27 Σεπτεμβρίου) «χαράματα» έσπευδε περιδεής στα γραφεία της ΕΦΕΚ, στην Πανεπιστημίου, για να συναντήσει ξενυχτισμένους τους φοιτητές, που, κλεισμένοι εκεί μέσα, κάναμε απεργία πείνας εναντίον των δηλώσεών του στη Βαρβάρα Κασλ για ανεξαρτησία, εκείνο που είπε, περίδακρυς για να μας μεταπείσει, είναι πως δεν θα ήταν δυνατό, εκείνος, να εγκαταλείψει την, «ένορκη» άλλωστε, εμμονή του στην Ένωση! Και πως ανεξαρτησία μόνο στάδιο ενδιάμεσο είναι, αφού στόχος του μεγαλόπνοος παραμένει η ένωση! Θα την πραγματοποιήσει δε όταν ωριμάσει, το έθνος, ο καιρός, δεν θυμάμαι ακριβώς.

Ο ΛΟΓΟΣ τελικά που ουδέποτε έγινε η ένωση, είναι ό,τι, στο ομότιτλο βιβλίο του, ο Ε. Κοροβίνης αριστοτεχνικά ονομάζει, Νεοελληνική Φαυλοκρατία! Δηλαδή, όλοι μεν ήθελαν την ένωση, αλλά και όλοι δεν ήθελαν να είναι άλλος που θα την πραγματοποιήσει, καρπούμενος κλέος, και φυσικά το όφελος, εκείνος! Παράδειγμα, τον Αύγουστο τού 1964 η ένωση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς την υπονόμευσαν κορυφαίοι της φαυλοκρατίας: Ο Ανδρέας [Παπανδρέου], δεδομένου πως, μη όντας ακόμα διάδοχος του πατέρα του στην Ε.Κ. ουδέν ωφελείται εκείνος, η δεξιά για να μην παραμείνει εσαεί στην εξουσία το Κέντρο, για αντίστοιχο δε λόγο, ιεροκρυφίως, το Παλάτι (πλην Κωνσταντίνου!) και οι «παλατιανοί» του, ακόμα και οι πλησιέστατοι στον Γεώργιο Παπανδρέου!*1 (Ο Μακάριος δεν την ήθελε, διότι ενδεχομένως δεν «είχε ακόμη ωριμάσει το έθνος»…) Οι ίδιοι «συνεργάστηκαν» και το 1966, για να μην καρπωθεί ο «αποστάτης» Στεφανόπουλος το κλέος, και οι πάντες το 1967 στον Έβρο, για να μη το καρπωθεί ένας δικτάτορας…*2 Τρεις μήνες αργότερα, Παλάτι και Μακάριος συνεργάζονταν ξανά (στη φαυλοκρατική πλεκτάνη της Κοφίνου) προς ανατροπή τώρα του δικτάτορα… Τότε που τροχοδρομήθηκε και η τελική καταστροφή! Ελλαδική και Κυπριακή… «Τροχοδρομήθηκε» βεβαίως, και όχι αποφασίστηκε. Διότι απόφαση, πρώτον, ελήφθη υπερατλαντικά, δεύτερον, είχε ήδη ληφθεί, την επαύριο του Έβρου. «Φρονίμοις δε ολίγα», καθώς έλεγε ο Θεμίστιος ο Παφλαγών…

ΙΔΟΥ ΛΟΠΟΝ «τι» είναι που ακύρωσε, όχι ματαίωσε, την ένωση. Η ένωση θα ματαιωθεί οριστικά, μόνο όταν η Τουρκία ανακτήσει την Κύπρο. Αν στο μεταξύ δεν εμποδιστεί… Υπερατλαντικά, κυρίως! Αν, εννοείται, η πολιτική μας διανόηση αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα μιλάμε… Συνεπώς, καταλήγει ο γράφων, ας αφήσει έκτος πεδίου ενδιαφέροντός της την ενωτική παράταξη. Ας περιοριστεί στην (που κατέχει επαξίως) μεγαλαυχία, της άγονης οντολογίας του α-σήμαντου! (Οντολογίας της ταχυνόπιτας…) 

*Διδάκτωρ του ΕΜΠ. 

*1. Και δεν υπάρχει άνθρωπος που θα πείσει τον γράφοντα πως, όταν είχε έλθει στην Κύπρο με αποστολή να πείσει τον Μακάριο, για μονομερή διά της μεραρχίας ανακήρυξη της ένωσης, αν του το «σφύριζε» μονάχα ότι είναι απεσταλμένος και του Παλατιού, θα άντεχε εκείνη η αποκληθείσα «αρχιερατική» αντίσταση!

*2. Ο Μακάριος, διότι τώρα δεν είχε ακόμη ωριμάσει η Ελλάδα, καθώς, παραμονές του Έβρου, «επικαίρως» δηλ., δήλωνε στην Λίντα Μπράντφορντ, των Σάντεϊ Τάιμς!

  Χάρης Φεραίος   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.