Ερντογάν: Η Ε/κ πλευρά αποχώρησε από τις συνομιλίες – Συνθήκη της Λωζάνης

Ευθύνες στην ε/κ πλευρά επίρριψε για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην Αθήνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως η ε/κ πλευρά ήταν εκείνη που αποχώρησε από τις συνομιλίες. Όπως είπε,

Επιπρόσθετα, για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν θα είχε δοθεί λύση στο ζήτημα. Είπε ακόμη πως στην Κύπρο έχει στρατό η Τουρκία, όπως εξάλλου έχει και η Ελλάδα.

«Εμείς θέλουμε μία δίκαιη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Νταβός, λέγοντας πως εκεί παρακάλεσε τον Κόφι Ανάν να του πει τις σκέψεις του. «Πρέπει να κινηθούμε ομονοούσες σε αυτή τη φάση ούτως ώστε να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε 2 χώρες που είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Και αυτό να το έχουμε υπόψη μας».

Πρόσθεσε ακόμη πως «αναθέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και μετά, τότε επί Καραμανλή, κάναμε μία συνάντηση και όταν έληξαν οι συνομιλίες, τελευταία στιγμή η Ε/κ πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε μία συμφωνία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα όπου οι Τ/κ ήταν υπέρ της λύσης, ενώ οι Ε/κ ήταν αρνητικοί. Στο Νταβός οι Ε/κ μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού και δεν έγινε έτσι».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «μαζί με τον κ. Ερντογάν τονίσαμε τη σημασία μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Τόνισε τις θέσεις μας για μία λύση, που θα βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ελπίζουμε όλες οι πλευρές να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση για να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομλιλίες», είπε ο Τσίπρας για το Κυπριακό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί» και πως αυτές «αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας». «Εν έτει 2017 επικρέμεται πάνω από τις χώρες μας ο κίνδυνος του casus belli» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι το Κυπριακό είναι 43 ετών. «Και επί όλα αυτά τα έτη δεν υπήρξε λύση. Το Κυπριακό όμως άνοιξε γιατί υπήρχε μια παράνομη εισβολή».

Συνάντηση με Τσίπρα 

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε συνομιλίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα» αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τις συζητήσεις της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες να τις εντοπίσουμε να αρουμε και παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για Αιγαίο ένταση εγώ τόνισα ότι πρέπει να τερματιστεί» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για ΜΟΕ αλλά και διερευνητικές συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα».

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του με τον Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο είναι ακόμη πιο σημαντικό να διευρύνουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας στη βάση του αλληλοσεβασμού και χωρίς εξάρσεις.

«Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως υπάρχει ανάγκη» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας σχέσεων μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

«Η συμφωνία» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο deal Τουρκίας-ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες «έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και το κυριότερο έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση των θανάτων στη θάλασσά μας». «Οι λαοί μας δίνουν καθημερινά μαθήματα ανθρωπισμού» συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ως μίας στρατηγικής σημασίας ευρωπαϊκή επιλογή για λόγους αμοιβαίου οφέλους. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που κοιτά και θα κοιτάει στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μια Τουρκία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «που μετά την αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος ελπίζω να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Για έκδοση πραξικοπηματιών: Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές

«Τόνισα ότι βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να εκδοθούν στην Τουρκία οι 8+2 πραξικοπηματίες αξιωματικοί.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες, όμως είναι μια χώρα δικαίου όπου βασική αρχή είναι η διάκριση των εξουσιών, συνεπώς οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές απ’ όλους μας» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία. Αν δεν το κάνουμε θα είναι σε βάρος των λαών μας,των χωρών μας, των ελληνοτουρκικών αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η επίσκεψή σας εδώ μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκλεισε την αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.

Ερντογάν: Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών

«Είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ μετά από 65 χρόνια. Ο χώρος μου είναι οικείος,έχω έρθει εδώ ως πρωθυπουργός,αλλά είναιη πρώτη φορά που έρχομαι εδώ ως πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην αρχική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Βεβαίως τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά και θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συνεστήθη επί δικής μου θητείας και φέτος ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη συνάντηση» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα για έκδοση των 10 πραξικοπηματιών αξιωματικών» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα που επαναλαμβάνει εμμονικά για την παράδοση στην Άγκυρα των 8+2 στρατιωτικών που πιστεύει ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του με αποστολή να τον εξοντώσουν.

«Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, η οποία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Ελπίζω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει το αίτημα αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως δημοκρατικό κράτος.

Όσο για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

«Εμείς λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα φτάνει τα 15.000 ευρώ μέσο όρο, ενώ στη Δυτική Θράκη μόλις και μετά βίας φτάνει στα 2.000 ευρώ […] Υπάρχει και το θέμα της μουφτείας. Εγώ εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε ως προς το να αλλάξουμε αυτή τη Συνθήκη, αλλά δεν παίρνω καμία απάντηση. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης, όμως νομίζω ότι στη Δυτική Θράκη υπάρχει πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Συζητήσαμε τα θέματα του Αιγαίου. Με συνοδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα ίσως, αλλά πρέπει να λυθούν.και μπορούν να λυθούν μέσα από διαπραγματευτικές συνομιλίες. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες της νήσου».

Για το προσφυγικό, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατ. πρόσφυγες και οι επενδύσεις που έχει κάνει από τον προϋπολογισμό της φτάνουν τα 30 δισ. δολάρια. «Τι μας δίνει η ΕΕ; 850 εκατ., τα οποία δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο, όχι σε εμάς. Τι έχει δώσει μέχρι τώρα η ΕΕ; Αυτά τα 850 εκατ. ευρώ» σχολίασε.

Για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «έκαναν κάποιες ανακοινώσεις στη συνέχεια κάποιων πιέσεων για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ».

«Θα ήθελα τώρα να καταλήξω ευχαριστώντας γι’ αυτήν την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία. Να ευχηθώ να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κρατών» κατέληξε.

Τσίπρας: Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο Ερντογάν δεν ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν άνοιξε με ειλικρίνεια όλη την ατζέντα των συζητήσεων και είναι θεμιτό αυτό, γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δύο φίλες χώρες πρέπει να συνομιλούν και όπου συμφωνούν και όπου διαφωνούν».

«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν ζητάει την αναθεώρηση» είπε ο πρωθυπουργός, «καλύπτοντας» τον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Διότι ακόμη και να τη ζήταγε, θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία και άλλες εννέα χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

«Κατάλαβα επίσης -και πρέπει να το επισημάνω- ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων μας» είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης, το στοιχείο που θα μας φέρει πιο κοντά και όχι το στοιχείο που θα μας απομακρύνει».

«Συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα για το βιοτικό επίπεδο, την αναβάθμιση των συνθηκών. Όμως, αυτά τα θέματα δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά δική μας υποχρέωση, όπου εκεί θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας -γιατί πρέπει να το υλοποιήσουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

>>> Reuters: Ελλάδα και Τουρκία αφήνουν στην άκρη τις ευγένειες

2 thoughts on “Ερντογάν: Η Ε/κ πλευρά αποχώρησε από τις συνομιλίες – Συνθήκη της Λωζάνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.