Και τώρα Βρετανοί θέλουν να γίνουν… Κύπριοι λόγω Brexit

Έχει ο καιρός γυρίσματα! Άλλοτε Κύπριοι πολίτες επεδίωκαν να εξασφαλίσουν αγγλική υπηκοότητα, ενώ σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο Βρετανοί πολίτες να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την κυπριακή υπηκοότητα. Οι Κύπριοι επεδίωκαν να εξασφαλίσουν τη βρετανική υπηκοότητα λόγω του ότι επρόκειτο για μια ισχυρή χώρα, η οποία θεωρείτο ασφαλής (σε σχέση με την αστάθεια που παρατηρήθηκε κατά καιρούς στην Κύπρο, ειδικά λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής) ενώ προσέφερε και δυνατότητες εργοδότησης μέχρι και μόνιμης παραμονής στη χώρα αυτή.

Σήμερα, λόγω και της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανοί πολίτες άρχισαν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον με σκοπό να εξασφαλίσουν την κυπριακή υπηκοότητα. Πέραν των πολυεθνικών εταιρειών που φέρονται να ετοιμάζονται για μαζική έξοδο από τη Βρετανία, ακόμη και Βρετανοί επιχειρηματίες εξετάζουν το πιο πάνω ενδεχόμενο, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πιθανές επιπτώσεις του Brexit.

Αυτό που επηρεάζει πιο άμεσα την Κύπρο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν Βρετανοί (οι οποίοι ζουν ήδη στην Κύπρο) για να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ήδη αρκετοί άρχισαν να ζητούν ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες απόκτησης της κυπριακής υπηκοότητας, αν και προς το παρόν ο αριθμός όλων όσοι υπέβαλαν αιτήσεις δεν είναι μεγάλος.

Οι εν λόγω Βρετανοί πολίτες θέλουν να διασφαλίσουν πως ό,τι και να συμβεί, θα μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση (από ταξίδια μέχρι και εγκατάσταση και εργασία) στην ΕΕ και ο μόνος σίγουρος τρόπος, όπως τον αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, είναι να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, οπόταν αυτομάτως θα θεωρούνται και Ευρωπαίοι πολίτες, διασφαλίζοντας όλα τα δικαιώματα που είχαν αποκτήσει όταν η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ και τα οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν όταν καταστούν Κύπριοι πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ανέφερε ότι όντως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από Βρετανούς πολίτες με σκοπό να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα και ειδικά Βρετανούς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης πως λόγω και της αβεβαιότητας που αισθάνονται, αλλά και του γεγονότος ότι ως ένα βαθμό αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον τόπο, γι’ αυτό άλλωστε και επέλεξαν να ζήσουν στην Κύπρο, ήταν αναμενόμενο να ενδιαφερθούν να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα. Η κυπριακή υπηκοότητα παραχωρείται υπό προϋποθέσεις τις οποίες αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι πληρούν λόγω και της μακράς παραμονής τους στην Κύπρο, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους Βρετανούς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο ζουν στον Δήμο Πέγειας, στην κοινότητα Τάλας και μικρότερος αριθμός σε άλλες περιοχές. Σημειώνεται, επίσης, ότι κάποιοι από τους Βρετανούς οι οποίοι θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό. Στην Πέγεια, τον χειμώνα από τους περίπου 7.000 κατοίκους του δήμου οι περίπου 4.000 είναι Βρετανοί, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός των κατοίκων του δήμου κυμαίνεται από 15.000-20.000 εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Βρετανοί και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του δήμου.

Ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε στον «Φ» ότι λόγω της ιδιομορφίας που υπάρχει με τη διακίνηση των Βρετανών μεταξύ Κύπρου-Βρετανίας, δεν είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς τον ακριβή αριθμό τους. Αυτό που γνωρίζουμε και με βάση το οποίο μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση, είναι ότι στον δήμο υπάρχουν 8.500 υδρομετρητές εκ των οποίων οι 4.000 ανήκουν σε Βρετανούς, είπε.

Υπηκοότητα λόγω παραμονής

Με βάση τη νομοθεσία, οι Βρετανοί δικαιούνται να διεκδικήσουν πολιτογράφηση με βάση τα έτη παραμονής τους στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από όλους όσοι έχουν συμπληρώσει επτά έτη νόμιμης παραμονής στη Δημοκρατία πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περιπτώσεις αλλοδαπών που είναι είτε γονείς είτε τέκνα Κυπρίων το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι πέντε έτη αντί επτά. Ο αιτών ή η αιτούσα πρέπει κατά το δωδεκάμηνο χρονικό διάστημα πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να διέμενε συνεχώς και νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Έγγραφα για υποβολή αίτησης

Απαραίτητα έγγραφα για υποβολή αίτησης για πολιτογράφηση:

• Πιστοποιητικό γεννήσεως αιτούντος/αιτούσας.

• Πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου αιτούντος/αιτούσας.

• Πιστοποιητικό γάμου.

• Φωτοαντίγραφα διαβατηρίου αιτούντος/αιτούσας που να φαίνονται οι σφραγίδες αφίξεων και αναχωρήσεων.

• Αναλυτική κατάσταση αφίξεων και αναχωρήσεων συμπληρωμένη από τον αιτούντα.

• Αντίγραφα αγγελιών σε ημερήσια εφημερίδα δύο συνεχόμενων δημοσιεύσεων όπου γνωστοποιείται ότι ο αιτών/αιτούσα υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση.

• Δύο φωτογραφίες μεγέθους διαβατηρίου.

• Φωτοαντίγραφο απόδειξης για καταβληθέντα τέλη 500 ευρώ.

  Βάσος Βασιλείου, “Φ”

>>> Δεν φαντάζεσαι πόσοι Κύπριοι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό [και σε ποιες χώρες οι περισσότεροι]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.