Προσφυγή Βρετανο-Κύπριας στο ΕΔΑΔ για αναποτελεσματικότητα της «επιτροπής ακινήτων»

ΕΙΧΕ ΑΞΙΩΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΥΨΟΥΣ €2.285.000.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναμένεται να εκδώσει την ερχόμενη Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, την απόφασή του στην προσφυγή της Ανδριανής Ιωάννου για «παρατεταμένες, αναποτελεσματικές και μεροληπτικές» διαδικασίες της “επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας” που λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η κ. Ιωάννου, με κυπριακή και βρετανική υπηκοότητα, η οποία διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέφυγε το 2008 στην επιτροπή, διεκδικώντας αποζημίωση για πέντε τεμάχια γης στην κατεχόμενη Κώμα του Γιαλού Καρπασίας, τα οποία είχε λάβει το 1997 ως δώρο από την θεία της. Η εν λόγω περιουσία ανήκε στην θεία της αιτήτριας πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

Οι διαδικασίες ενώπιον της επιτροπής είναι ακόμη σε εξέλιξη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Ιωάννου είχε αξιώσει μέσω των Τ/κ δικηγόρων της αποζημίωση ύψους 1,8 εκ. στερλινών ή €2.285.000 περίπου. Ωστόσο οι διαδικασίες ενώπιον της επιτροπής καθυστέρησαν για δύο χρόνια, έως ότου οι «αρχές» του ψευδοκράτους αποφανθούν ότι το ποσό είναι υπέρογκο και ότι δεν πείσθηκαν για το γεγονός ότι είναι η νόμιμη κληρονόμος της περιουσίας.

Ακολούθησε αριθμός ακροάσεων, όπου ζητήθηκε από την κ. Ιωάννου σειρά εγγράφων, τα οποία να αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, την ταυτότητα της ίδιας και της θείας της, το γεγονός ότι διέμενε σε τ/κ κατοικία στις ελεύθερες περιοχές, ενώ της ζητήθηκαν διευκρινήσεις και για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο έγραφαν το επώνυμό τους η μητέρα και η θεία της.

Οι αρχικοί δικηγόροι της αιτήτριας αποσύρθηκαν το 2016 ενώ τον Μάρτιο του 2017, εκπρόσωποι του ψευδοκράτους αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη κληρονόμος της περιουσίας, καθώς της παραχωρήθηκε από τη θεία της όντας εν ζωή.

Η κ. Ιωάννου προσέφυγε στο ΕΔΑΔ στη βάση του Άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 για την προστασία της περιουσίας της και στη βάση του Άρθρου 14 της Σύμβασης για την απαγόρευση των διακρίσεων, καταγγέλλοντας ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί η επιτροπή για αποζημίωση της περιουσίας της είναι παρατεταμένες, αναποτελεσματικές και γίνονται στη βάση διακρίσεων.

ΚΥΠΕ 

One thought on “Προσφυγή Βρετανο-Κύπριας στο ΕΔΑΔ για αναποτελεσματικότητα της «επιτροπής ακινήτων»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.