Έδωσαν τα χέρια May και Juncker – Ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit

Ετοιμάζονται να «σερβίρουν» ένα Fake Brexit ;

Σε ιστορική συμφωνία σχετικά με την πρώτη φάση της διαδικασίας του brexit, σχετικά με τους όρους εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφθασαν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί πλέον το πέρασμα στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, όπου θα καθοριστεί ποιες θα είναι οι μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών και ειδικά το καθεστώς των εμπορικών συναλλαγών τους. 

Η προκαταρκτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε σήμερα, περιλαμβάνει την υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 (δηλαδή, σχεδόν για δύο χρόνια μετά την τυπική ολοκλήρωση της εξόδου, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα), τις εγγυήσεις για τα 3 περίπου εκατ. των ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία και του ενός εκατ. Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και, τέλος, το καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας -που είναι και τα μόνα χερσαία ανάμεσα στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Είχαμε πει τη Δευτέρα ότι είναι εφικτή μια συμφωνία», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός, «και το σημείο που φτάσαμε σήμερα αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική εξέλιξη» στις πρώτες της δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Αφού ανέφερε ότι είναι περήφανη για τις διαπραγματευτικές ομάδες υπό τον David Davis (Μ. Βρετανία) και Michel Barnier (EE), η Theresa May σημείωσε ότι χρειάστηκαν πολλές παραχωρήσεις αλλά και υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ τόνισε ότι το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του βρετανικού λαού.

«Νομίζω ότι πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της διαδικασίας», συνέχισε η βρετανίδα πρωθυπουργός, «όπου θα συζητήσουμε για τα θέματα των εμπορικών σχέσεων και της ασφάλειας, αλλά και τη γενικότερη φιλόδοξη νέα σχέση που είναι προς το συμφέρον όλων».

Αφού υπενθύμισε ότι είχε αναφέρει πολλές φορές κατά το παρελθόν την επιθυμία της να χτισθεί μια βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, η Th. May ενημέρωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα «εξασφαλίσει τα δικαιώματα περισσότερων από τριών εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Μ. Βρετανία αλλά και το ενός εκατομμυρίου Βρετανών που ζουν στην ΕΕ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι οι ευρωπαίοι πολίτες «θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι «δίκαιη για τον βρετανό φορολογούμενο, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά θα μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερα χρήματα για τις προτεραιότητες στη χώρα».

Τέλος, σχετικά με τη Βόρειο Ιρλανδία δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα και συνεχίσει να υφίσταται η συμφωνία του Μπέλφαστ, σημειώνοντας ότι είχε αρκετές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και την Ιρλανδία όπου συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να υπάρξουν σύνορα, «ούτε βόρεια ούτε νότια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, αφού ευχαρίστησε και αυτός την Theresa May και τις διαπραγματευτικές ομάδες, δήλωσε ότι θεωρεί πως έγινε η πρόοδος που ήταν αναγκαία. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ήταν φυσικά αποτέλεσμα συμβιβασμών, ωστόσο βασικής σημασίας για την Κομισιόν ήταν το να είναι προστατευμένοι οι ευρωπαίοι πολίτες, όταν η Βρετανία εξέλθει από την ΕΕ.

«Εφόσον τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγηση που έχουμε κάνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Michel Barnier, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενημέρωσε ότι πλέον θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για με τη νέα σχέση.

Σημείωσε ότι η Βρετανία ζήτησε μια μεταβατική περίοδο δύο ετών, κατά την οποία θα παραμείνει μέλος της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, κάτι για το οποίο η πλευρά της Ευρώπης είναι έτοιμη να το συζητήσει, υπό τον όρο ότι η Βρετανία θα σεβαστεί τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι ωστόσο δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και τόνισε ότι είναι απαραίτητο η Βρετανία να καταστήσει σαφές το πώς οραματίζεται τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, όταν εγκαταλείψει την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα διάλογο για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών όσο αφορά στο εμπόριο, αλλά επίσης και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Τέλος, o Donald Tusk επισήμανε ότι παρόλο που είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή επιτυχία της έκβασης των συνομιλιών, ωστόσο «δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στο ευκολότερο μέρος του ζητήματος και τώρα, προκειμένου να διαπραγματευτούμε τη συμφωνία μετάβασης και το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων, έχουμε ντε φάκτο λιγότερο από χρόνο»

«Η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο του 2018»

Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Οκτώβριο, υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.

Ειδικότερα, ο M. Barnier δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «σήμερα μετά από έξι μήνες δουλειάς δημοσιεύσαμε μια κοινή έκθεση με τα σημεία συμφωνίας» προσθέτοντας ότι ακόμα «απομένει πολλή δουλειά» σε «αρκετά ζητήματα».

Fake Brexit ετοιμάζονται να «σερβίρουν» Ε.Ε. – Μ. Βρετανία

Κορυφαίο θέμα παραμένει στα περισσότερα βρετανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Theresa May και ο Jean-Claude Juncker όσον αφορά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Δικαίως, από μία πλευρά, καθώς μετά την αναμενόμενη επικύρωσή της από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14-15 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο στάδιο, που αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

Διαβάζοντας, ωστόσο, προσεκτικά το περιεχόμενο των όσων ήδη συμφωνήθηκαν, δεν θα συνιστούσε υπερβολή η εκτίμηση ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν έχουν ήδη καταλήξει στο πλαίσιο και αυτής της σχέσης -και απλώς, αυτό που θα επιδιώξουν είναι να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για να την πουλήσουν τόσο στους Βρετανούς όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Εάν θέλαμε δε να περιγράψουμε με ένα σύντομο τίτλο το πλαίσιο αυτό, θα ήμασταν επίσης δικαιολογημένοι εάν επιλέγαμε το «fake Brexit»!

Ιδού τρία σημεία που δικαιολογούν του λόγου το αληθές:

  • Πρώτον, μέχρι το τέλος του 2020, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα, από οικονομικής άποψης θα είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, καθώς το Λονδίνο να συνεχίσει ουσιαστικά να συνεισφέρει το μερίδιό του στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μάλιστα, αυτό θα συνεχιστεί και μετά τον Μάρτιο του 2019, οπότε και θεωρητικά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά το διαζύγιο. Στη συνέχεια δε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιου άλλου είδους συμφωνία με την οποία θα συνεχίζεται η χρηματοδότηση -ενδεχομένως, κατά το πρότυπο της σχέσης που έχουν η Ε.Ε. και η Ελβετία.
  • Δεύτερον, το καθεστώς των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που βρίσκονται στο έδαφος κάποιας άλλης από τις 27 χώρες-μέλη (κάπου τρία εκατομμύρια και ένα εκατομμύριο αντιστοίχως) δεν θα αλλάξει ουσιαστικά σε τίποτα. Όχι μόνο στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και της όποιας μεταβατικής περιόδου, αλλά -το πιθανότερο- και στη συνέχεια.
  • Τρίτον -και πιθανόν το σημαντικότερο- το καθεστώς των «μαλακών (πρακτικά ανοιχτών) συνόρων» που συμφωνήθηκε να υπάρχουν ανάμεσα στην Ιρλανδία που παραμένει πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και την ευρισκόμενη στην βρετανική επικράτεια Βόρειο Ιρλανδία, σε συνδυασμό με την πλήρη πρόσβαση που ουσιαστικά θα συνεχίσει να έχει η Βόρειος Ιρλανδία στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αποτελούν ένα είδος «κερκόπορτας» από την οποία θα παραβιάζεται καθημερινά και συστηματικά το δήθεν απόρθητο «οχυρό» που ήθελαν να δημιουργήσουν οι εθνικιστές οπαδοί του Brexit και είχε υποσχεθεί να υπηρετήσει η κυβέρνηση της May.

Μετά από όλα αυτά και ανεξαρτήτως της τυπικής μορφής που θα έχει η τελική συμφωνία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι εκείνοι που έχουν υποστηρίξει ότι εκείνοι, στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, που είχαν διαμηνύσει πως θα  επιχειρούσαν να ακυρώσουν με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, τώρα μάλλον θα τρίβουν τα χέρια τους.

Γιώργος Παυλόπουλος

2 thoughts on “Έδωσαν τα χέρια May και Juncker – Ένα βήμα πιο κοντά στο Brexit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.