Ερντογάν: “Η Κύπρος δεν είναι ελληνικό νησί”

ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ…

Προκλητικός και ιδιαίτερα σκληρός στο Κυπριακό, αλλά και στα ελληνοτουρικά εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Τούρκος πρόεδρος λέει ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει σοβαρό πρόβλημα με την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος. «Οι Τουρκοκύπριοι», ανέφερε, «δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς “μειονότητας” στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι».

Υποστήριξε ακόμα πως «όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες να παραμείνουν αναποτελεσματικές».

Για τα ελληνοτουρικά δηλώνει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο. Εμφανίζεται όμως ανοιχτός για διάλογο, κάτι που οδηγεί, όπως φαίνεται, στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Στον απόηχο όσων ειπώθηκαν περί της «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Τούρκος πρόεδρος, χρησιμοποιεί μια διαφορετική γλώσσα, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη». Σημειώνει πάντως ότι η Αγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Ο κ. Ερντογάν, όμως, χρησιμοποιεί καθαρά δύο φορές τον όρο «τουρκική μειονότητα» και απαιτεί αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο επίσης τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες.

Παρά την κριτική που του ασκείται σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ επιμένει ότι η Αγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση.

Πηγή: in.gr

2 thoughts on “Ερντογάν: “Η Κύπρος δεν είναι ελληνικό νησί”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.