Θηλιά για τους Τουρκοκυπρίους η τουρκική λίρα μετά την κατρακύλα της

Η ζωή στα κατεχόμενα ήταν και ως έναν βαθμό εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο για τους Ελληνοκυπρίους. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου μαζί με την αντίστοιχη τουρκοκυπριακή ένωση βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για το πρότζεκτ «Διάλογος για την Κύπρο», με πρόταση για ανταλλαγή δημοσιογράφων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και εργασία για μια εβδομάδα σε αντίστοιχο ΜΜΕ της άλλης κοινότητας.

Η συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα ήταν μια πρόκληση. Έπρεπε για μια εβδομάδα να επισκέπτομαι την εφημερίδα «Kibris» με στόχο να δω τον τρόπο που σκέφτονται και εργάζονται και είχα την ευκαιρία να δω τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

Το ζήτημα της οικονομίας, όπως αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί το πρωταρχικό τους μέλημα. Η «προεκλογική καμπάνια» ξεκινά επίσημα σε τρεις εβδομάδες πριν τις «εκλογές», σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία που άρχισε έναν χρόνο πριν… Τα πολιτικά ζητήματα δεν είναι ψηλά στην ατζέντα τους, ενώ μόνο η οικονομία και το πώς η τσέπη τους επηρεάζεται από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας μετρά.

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, του ψωμιού και των λαχανικών αλλά και οι συνέπειες από την αυξομείωση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας είναι συχνό αντικείμενο συζήτησης, αλλά και δημοσιευμάτων στον τ/κ Τύπο. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων είναι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Ειδικότερα, σε σχέση με το ευρώ, έχασε σε διάστημα ενός έτους πάνω από το 20% της αξίας του. Οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς η ποιότητα ζωής στα κατεχόμενα έχει μειωθεί εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της αδυναμίας των ανθρώπων να πληρώσουν τα χρέη τους, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Πρωταρχικός λόγος της αύξησης του κόστους διαβίωσης είναι οι συνεχείς αυξομειώσεις της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων. Οι Τουρκοκύπριοι συνηθίζουν να πληρώνουν τα ενοίκια στα σπίτια τους ή να αγοράζουν σπίτια σε στερλίνες, ενώ τα αυτοκίνητα τα πληρώνουν σε ευρώ. Οι διαφημίσεις που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ και διαφημίζουν τα προϊόντα, παρουσιάζουν τις τιμές μόνο σε ξένο συνάλλαγμα κι αυτό διότι φοβούνται μην χάσουν χρήματα από την έντονη διακύμανση της τουρκικής λίρας.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα αλλά οι Τ/κ δεν μπορούν να επηρεάσουν την αξία αυτού του νομίσματος, έχει συνέπειες στο κόστος της διαβίωσης. Τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγόμενα, επομένως οι τιμές τους είναι αυξημένες και ευάλωτες στο συνάλλαγμα.

Δήμητρα Λάντου “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.