Παραίτηση-βόμβα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

ΔΕΝ ΕΦΕΡΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΝΤΟΛΑΡΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ…

της Μαρίνας Ζιώζιου

Με επιστολή του τον Αύγουστο σε Βαρθολομαίο, δίνει ως ορίζοντα αποχώρησης το καλοκαίρι του 2018.

Σε νέα εποχή φαίνεται πως περνάει η ισχυρότερη και σημαντικότερη εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Με μια κίνηση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναγκάζεται να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί  τους τελευταίους μήνες στην Αρχιεπισκοπή.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την υποβολή της παραίτησής του τον περασμένο Αύγουστο από την Αρχιεπισκοπή και μάλιστα σχεδιάζει να την ανακοινώσει στην επόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Ιούλιο. Έτσι ο κ. Δημήτριος ελπίζει ότι θα κερδίσει χρόνο, ώστε να εξαντλήσει τη θητεία του στη Σύνοδο, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ως εν ενεργεία Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση της Αρχιεπισκοπής που αναζητεί απελπισμένα την ταυτότητά της και η εν γένει παραλυτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει με κορυφαίο ζήτημα την οικονομική της ύφεση, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την υποβολή παραίτησής του.

Εικάζεται ότι η παραίτηση υποβλήθηκε στα τέλη Αυγούστου όταν ο Αρχιεπίσκοπος πήγε στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης του ζήτησε τότε άμεση υποβολή παραίτησης, πριν αρχίσει η ετήσια θητεία του Αρχιεπισκόπου από 1ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά από την αναχώρηση από το Φανάρι ακούστηκε η ιδέα από το Πατριαρχείο της εκλογής Δημητρίου στη Μητρόπολη Ηρακλείας.

Ο Πατριάρχης του πρότεινε να τον προάγει σε Μητροπολίτη-Γέροντα Ηρακλείας, μια πολύ ιστορική Μητρόπολη, κάτι που τυπικά θα σήμαινε αναβάθμιση του Δημητρίου στον πρώτο τη τάξει Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Δημήτριος αρνήθηκε.

Τότε έπεσε η ιδέα να επαναληφθεί το προηγούμενο του Ιακώβου: να υποβληθεί δηλαδή παραίτηση με ισχύ ένα χρόνο μετά, όταν θα έληγε η συνοδική θητεία του Δημητρίου. Αυτό βόλευε το Δημήτριο γιατί πίστευε ότι στο μεταξύ θα έκλεινε την καριέρα του ένδοξα με τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

Επίσης ο Δημήτριος πίστευε ότι ίσως επαναλαμβανόταν και αυτό που είχε γίνει με τον Ιάκωβο: να ξεσηκωνόταν δηλαδή όλος ο πολιτικός και εκκλησιαστικός κόσμος και να πίεζε το Φανάρι να μην κάνει δεκτή την παραίτηση. Αλλά φευ..

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος οδεύει προς το 90ο έτος της ηλικίας του και βρίσκεται από το 1999 στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής, έχοντας επιτελέσει σοβαρό έργο, αλλά έπειτα από σχεδόν 19 χρόνια οι ανάγκες έχουν αλλάξει ριζικά, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η ισχυρότερη εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αλλά περιλαμβάνει 525 ενορίες και είκοσι μονές στις πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ.

Η παραίτηση

Η παραίτηση του Δημητρίου υποβλήθηκε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Με κατατεθημένη πλέον την παραίτηση έστω και με μετατεθειμένη ημερομηνία, τα δεδομένα είχαν αλλάξει.

Έτσι εξηγείται το ότι στην συνεδρίαση της Συνόδου ενώ ο Αρχιεπίσκοπος σφυροκοπήθηκε από αρκετούς συνοδικούς αρχιερείς, ο Πατριάρχης ήταν ασυνήθιστα ήρεμος και μάλιστα ο ίδιος συνέταξε το επίσημο ανακοινωθέν της στήριξης στο Δημήτριο.

Οι τόνοι έχουν πέσει και όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα. Στους εκκλησιατικούς κύκλους σε Κωνσταντινούπολη και ΗΠΑ έχουν αρχίσει να συζητούνται ονόματα και πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Μια ατυχής επιλογή θα οδηγούσε ακόμα και στην απόσχιση της Αρχιεπισκοπής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέλιξη επιζήμια για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τα εθνικά μας συμφέροντα στις ΗΠΑ.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Αρχιεπισκοπή Αμερικής!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να κινηθεί την αμέσως προσεχή περίοδο και πριν τι καλοκαίρι του 2018. «Φαβορί» μέχρι στιγμής θεωρείται ο μητροπολίτης Γαλλίας Μελέτιος.

Πληθώρα ερωτημάτων δημιουργήθηκαν και κλίμα ανησυχίας επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον του κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ, δεν συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Η συνάντηση που δεν έγινε θεωρείται η κορυφή του παγόβουνου στην κατάσταση που επικρατεί στην πάλαι ποτέ ισχυρότερη και οικονομικά ακμαιότερη ελληνορθόδοξη κοινότητα του εξωτερικού.

Το παρασκήνιο είναι έντονο: ο σχεδόν 90ετής αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Τρακατέλλης (γεν. 1928) φέρεται να έχει χάσει τα βασικά του ερείσματα στους εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας, ενώ και οι σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου αποτελεί εκκλησιαστική επαρχία, βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Προ μηνός, ο κ.κ. Βαρθολομαίος τού ακύρωσε το προτεινόμενο πρόσωπο για την εκλογή στη Μητρόπολη Σικάγου και τον κάλεσε στο Φανάρι για απολογία, ενώ εικάζεται πως το Φανάρι επικοινώνησε με το Μαξίμου, και με τη μη συνάντηση Τσίπρα – Δημητρίου έστειλε ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, η Αρχιεπισκοπή παρουσιάζει (;) «οικονομική τρύπα» περίπου 8,5 εκατ. δολαρίων, για την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητεί εξηγήσεις, ενώ καθυστερεί αδικαιολόγητα η κατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», στα ερείπια των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη.

Και σαν να μην έφθανε η «μαύρη τρύπα», έγινε γνωστό ότι περί τους 20 ισχυρότατους οικονομικά ομογενείς (από τη Νέα Υόρκη έως το Σαν Φρανσίσκο) εξέφρασαν την πρόθεσή τους να διακόψουν την ετήσια οικονομική συνεισφορά τους προς την Αρχιεπισκοπή. Γεγονός που προβληματίζει το Φανάρι, αφού παραδοσιακά από το 1922 η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ο οικονομικός αιμοδότης του Πατριαρχείου.

One thought on “Παραίτηση-βόμβα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.