Συνάντηση Κόρμπιν – Μαλά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

«Το νησί είναι πολύ μικρό για να είναι μοιρασμένο. Πρέπει να επανενωθεί. Αυτό σημαίνει να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες. Και θα ήταν καλό αυτό να συμβεί με μια κυβέρνηση Εργατικών στη Βρετανία και με ένα Πρόεδρο στην Κύπρο που με χαρά θα διαπραγματευόμουν μαζί του», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά της διάρκεια συνάντησης που είχε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με τον Υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Μαλά.

Ο κύριος Κόρμπιν ανέφερε με ικανοποίηση ότι συνεργάζεται με Κύπριους που ζουν στο Λονδίνο, αρχικά ως Δημοτικός Σύμβουλος, ακολούθως ως μέλος του Κοινοβουλίου και πλέον ως ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.

«Θέλω να δω την Κύπρο να επανενώνεται. Θέλω τους Κύπριους που ζουν στη Βρετανία  να έχουν τη δική τους φωνή» σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι το ρόλο αυτό εντός του Εργατικού Κόμματος έχει ο Κυπριακής καταγωγής βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους. «Ο Πάμπος Χαραλάμπους, παίζει ένα τεράστιο ρόλο εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου σε ότι αφορά την προώθηση του Κυπριακού ζητήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Κόρμπιν.

Ο Σταύρος Μαλάς απαντώντας, ευχαρίστησε τον ηγέτη των Εργατικών και τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα του να εργαστεί σκληρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον παράγοντα χρόνος, ο οποίος δημιουργεί νέα μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, και κάλεσε τη Βρετανία να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες εγγυήσεις. Χρειαζόμαστε ένα επανενωμένο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς δικαιώματα επέμβασης από κανένα», επισήμανε.

Ο Σταύρος Μαλάς, έγινε επίσης δεκτός στο Foreign Office από την επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικής Μεσογείου Amy Clemitshaw όπου επανέλαβε τις θέσεις του για το Κυπριακό και για τα βήματα που χρειάζονται για επανέναρξη του διαλόγου.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε την ανάγκη η Βρετανία να συμβάλει προς μια σωστή λύση του Κυπριακού που να προβλέπει απαλλαγή από εγγυήσεις και  επεμβατικά δικαιώματα καθώς επίσης και τη σημασία που έχει η ξεκάθαρη θέση της Βρετανίας σε ότι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Σταύρος Μαλάς είχε επίσης γεύμα εργασίας με βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Το Σάββατο παρέστη στη χοροεσπερίδα του ΑΚΕΛ Βρετανίας, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ ανέπτυξε τις θέσεις του για την οικονομία και το Κυπριακό, σε ομιλία του προς τους ομογενείς του Λονδίνου, στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, το βράδυ της Δευτέρας.

Οι προγραμματισμένες για την Κυριακή ομιλίες του στις κοινότητες του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ ματαιώθηκαν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

*Επιτελείο Σταύρου Μαλά/”Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.