Ο Ν. Παπαδόπουλος επικεντρώνεται στο περιεχόμενο της λύσης που είναι το σημαντικό και ουσιαστικό

Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Ο κ. Μιχάλης Παπαπέτρου, ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και της λύσης που ευαγγελίζονται οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ, σε άρθρο του τον περασμένο μήνα απαξίωνε, λοιδορούσε και δήλωνε ότι «παρακολουθούσε άναυδος τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το επιτελείο του, όχι μόνο να αρνούνται να απαντήσουν ένα απλό και αυτονόητο ερώτημα του τι λύση του Κυπριακού θα επιδιώξουν, εάν εκλεγεί στην Προεδρία, αλλά με διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να αποφύγει την ερώτηση, θέτοντας ο ίδιος απλοϊκά και αφελή ερωτήματα, που ούτε παιδιά του δημοτικού σχολείου θα διενοούντο να θέσουν». 

Φυσικά ο πολιτικός αυτός και όσοι έχουν τις ίδιες απόψεις για τη λύση δεν ενδιαφέρονται αν ο Νικόλας θα επιδιώξει λύση Δ.Δ.Ο. ή αν θα αποκηρύξει τη Δ.Δ.Ο, που είναι το λάβαρό τους στην πορεία τους προς τη λύση, που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να πέσει στην παγίδα της ερώτησης ο Νικόλας και να τους απαντήσει ότι είτε θα επιδιώξει λύση Δ.Δ.Ο. είτε θα την αποκηρύξει. Και στις δυο απαντήσεις θα τον στήσουν στον τοίχο. Στη πρώτη απάντηση θα τον φέρουν αντιμέτωπο με την ΕΔΕΚ, που συνεργάζεται με το ΔΗ.ΚΟ. για την αλλαγή του ΠτΔ. Στη δεύτερη περίπτωση θα τον κατηγορούν ότι αντιστρατεύεται τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., ότι διαφωνεί με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και ότι είναι αντίθετος με τις επιλογές του Εθνάρχη Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου και των συμφωνιών που υπέγραψαν. Οι ίδιοι, που όταν ακούν τα ονόματα των αειμνήστων αυτών ηγετών «βγάζουν σπυρούδκια», κατά την κυπριακή ρήση, τώρα γίνονται τυμβωρύχοι της μνήμης τους, διαστρεβλώνουν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την καταστροφική πολιτική τους, που μας οδηγεί στην προσυπογραφή της κατοχής και στη διάλυση της Κ.Δ.

Στο άρθρο του ο κ. Παπαπέτρου διαχωρίζει και θεωρεί άλλο πράμα το περιεχόμενο της ομοσπονδιακής λύσης και διαφορετικό θέμα τη μορφή της λύσης. Δηλαδή είναι θεμιτό και αποδεκτό να έχουμε ένα διχοτομικό περιεχόμενο μιας συνομοσπονδιακής λύσης υπό τουρκική επικυριαρχία, φτάνει να ονομάσουμε τη λύση Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Τότε οι θιασώτες τέτοιας λύσης θα είναι ικανοποιημένοι για τη μορφή της λύσης και δεν θα την εμπλέκουν με το περιεχόμενό της, που είναι, λέει, διαφορετικό πράμα.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επικεντρώνεται στο περιεχόμενο της λύσης που είναι το σημαντικό και ουσιαστικό, ανεξάρτητα από το όνομα ή τη μορφή της λύσης. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε τώρα οι «δυο ηγέτες», σύμφωνα με τις συγκλίσεις και τις παραχωρήσεις της πλευράς μας, συζητούν μια λύση χαλαρής ΣΥΝομοσπονδίας, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που έχουν δώσει στην ομοσπονδία τους. Γιατί δεν μπορεί να είναι ομοσπονδία μια λύση που αναγνωρίζει ότι η κυριαρχία προέρχεται εξ ίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, διπλή ιθαγένεια και χωριστή διεθνή προσωπικότητα, όπως έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα. Ούτε η ομοσπονδία χαρακτηρίζεται από την εκ περιτροπής προεδρία, την απεμπόληση της ιδιοκτησίας και τις άλλες απαράδεκτες παραχωρήσεις του ΠτΔ, που έχουν ήδη ενσωματωθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες.

Ρωτούν επίμονα και πονηρά τον Νικόλα αν αποδέχεται ή απορρίπτει τη Δ.Δ.Ο. Το ερώτημα είναι ήδη άνευ περιεχομένου. Και υπάρχει και ιστορική απάντηση. Το 76% του λαού απέρριψε το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν και όχι τη μορφή της λύσης, που ήταν Δ.Δ.Ο. Χριστόφιας και Αναστασιάδης έκαμαν τόσες και τέτοιες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, που μετέβαλαν σε εφιάλτη το περιεχόμενο της λύσης, όποια μορφή ή όνομα της δώσουν.

Για τούτο, εκείνο που έχει σημασία και όλοι πρέπει να απαντήσουν είναι το περιεχόμενο της λύσης. Το σημαντικό είναι οι πρόνοιες της λύσης, που πρέπει να διασφαλίζουν τη συνέχιση της Κ.Δ. και να κατοχυρώνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την επικράτειά της. Εκείνοι που ρωτούν τον Νικόλα πρέπει να απαντήσουν. Δέχονται κατάργηση της Κ.Δ.; Δέχονται συνομοσπονδία δύο ίσων κρατών με όλες τις απαράδεκτες παραχωρήσεις του Αναστασιάδη, που έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες; Είναι έτοιμοι να αποδεχτούν αυτή τη λύση, φτάνει να την ονομάσουν Δ.Δ.Ο.; Η απάντηση είναι απλή και ουσιαστική. Ας απαντήσουν και ας μην… παίζουν πελλόν και να κάνουν «βήματα πίσω» για να πλησιάσουν τις τουρκικές θέσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.