Συναγερμός: Η γεώτρηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ μπήκε στο «στόχαστρο» της Τουρκίας

Του Νίκου Μελέτη 

Με μια νέα πρωτοφανή πρόκληση η Τουρκία στρέφει τα «φώτα» της τώρα στην Κύπρο, με στόχο την προγραμματισμένη για το επόμενο δεκαπενθήμερο  πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση της ΕΝΙ στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυπριακή κυριαρχία στο Οικόπεδο 6 ισχυριζόμενη ότι  βρίσκεται εντός της Τουρκικής Υφαλοκρηπίδας, βάσει του αυθαίρετου υπολογισμού που γίνεται από την Τουρκία και εξαφανίζει προς όφελος της όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1347/17  που εκδόθηκε χθες το βράδυ, η Τουρκία δεσμεύει  από τις 18 έως τις 25 Δεκεμβρίου  μεγάλη περιοχή που επικαλύπτει και το Οικόπεδο 6 για να πραγματοποιήσει «στρατιωτικές  ασκήσεις, υποβρύχιες και επιφάνειας κοντά σε κρίσιμη υποδομή».

Την Παρασκευή είχε επίσης δεσμεύσει για ασκήσεις μια πολύ μεγάλη περιοχή η οποία κάλυπτε όλο το νότιο τμήμα της Κύπρου και μέρος του Οικοπέδου 6. 

Η ΕΝΙ είχε ανακοινώσει πριν τρεις εβδομάδες ότι συνεχίζει κανονικά το ερωτητικό πρόγραμμα της στην κυπριακή ΑΟΖ  στον στόχο «Καλυψώ» του Οικοπέδου 6 του οποίου τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευση έχει η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL. Ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού είχε επισκεφθεί την Λευκωσία και είχε ενημερώσει για τον σχεδιασμό την Κυπριακή ηγεσία.

Η ΕΝΙ έχει προγραμματίσει τις έρευνες για τις επόμενες ημέρες  και πάντως πριν το τέλος του 2017. Το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 έχει αναχωρήσει από τις Κανάριους Νήσους και προγραμματίζεται να φθάσει στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.