Τίμησαν τους “Κοκκινοσκούφηδες του Πενταδακτύλου”… το λόχο ορεινών καταδρομών του Βάσου Λυσσαρίδη!

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος προσφέρει τιμητικό “Κόκκινο μπερέ” της Αντίστασης, στο βράχο της Αντίστασης του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Διοργανώθηκε την Τρίτη 12/12, στο Ίδρυμα Βάσου Λυσσαρίδη εκδήλωση τιμής στους κοκκινοσκούφηδες του Πενταδακτύλου (1963-1964). Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον λόχο ορεινών καταδρομών του Βάσου Λυσσαρίδη. Κράτησαν οι εθελοντές του Πενταδακτύλου τον Πενταδάκτυλο λεύτερο γιατί αγωνίστηκαν με ψυχή, με πείσμα, με πειθαρχία, πιστοί στις οδηγίες του στρατιωτικού τους ηγέτη Δώρου Ηλία και εμπνευσμένοι από την φλόγα του πολιτικού τους ηγέτη Βάσου Λυσσαρίδη.

Με το κόκκινο σκουφί να ξεχωρίζει ακόμη στο κακοτράχαλο, στο αγαπημένο στο πονεμένο το βουνό μας. Το κόκκινο μπερέ που τους δόθηκε από το Γιατρό και πάνω στο οποίο ο καθένας από τους αγωνιστές της λευτεριάς κέντησε με περηφάνια το εθνόσημο.

Η πράξη των κοκκινοσκούφηδων ενέπνευσε έναν ολόκληρο λαό. Αποτέλεσε αναμφισβήτητα πράξη αντίστασης και αγώνα αιματηρό για την ελευθερία. Ο Δρ Άθως Ερωτοκρίτου, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, με σεμνότητα και σεβασμό, ενδιέτριψε στο τι και στο πως της εποχής και για πρώτη φορά κατέγραψε και παρουσίασε στην εκδήλωση την ιστορία και το ψυχογράφημα των αγωνιστών με το κόκκινο μπερέ που τόλμησαν και μας άνοιξαν τον δρόμο.


Αυτός το “Κόκκινο σκουφί” που φορούσαν οι εθελοντές του Πενταδακτύλου, του Λόχου Ορεινών Καταδρομών του Βάσου Λυσσαρίδη, κράτησαν τον Πενταδάκτυλο Λεύτερο!

Το κόκκινο μπερέ τους δόθηκε από το Γιατρό και πάνω στο οποίο ο καθένας από τους Αγωνιστές της Λευτεριάς κέντησε με περηφάνια το εθνόσημο της Πατρίδας, της Ελλάδας!

Ας μην το ξεχνούν όσοι σήμερα μιλούν με ευκολία (“αριστεροί” και δεξιοί), με λόγια των ιμπεριαλιστών μασκαρεμένα για “καλύτερο” σχέδιο Ανάν, Ομοσπονδία, Διζωνική με “νέες συνθήκες, “ανθρώπινα δικαιώματα”, “ευρωπαϊκό πατριωτισμό” κι ότι αφήγημα επιβάλλει η Νέα Τάξη!

Αυτό το χώμα λευτερώθηκε από Πατριώτες και θα λευτερωθεί από εγγόνια αυτών που το πότισαν με αίμα!

Η Κύπρος είναι η καρδιά κι η ψυχή της Ελλάδας!


Δηλώσαμε όλοι οι παρόντες με δυνατή φωνή, με θάρρος και παληκαριά πως δεν ξεχάσαμε το αίμα που χύθηκε, τους αγώνες που δόθηκαν αλλά και όλους εκείνους τους αγώνες που εκκρεμούν.

Δεν έχω διαφυγή. Με κυνηγά ο αιχμάλωτος Πενταδάκτυλος“… φώναξε ο Πολέμαρχος του Ελληνισμού, της Πατρίδας… Ήταν τα λόγια του ανυπόταχτου βράχου της Αντίστασης του Ελληνισμού στην Κύπρο μας!

Η ΕΔΕΚ τίμησε δια του προέδρου της, Μαρίνου Σιζόπουλου, τους κοκκινοσκούφηδες του Πενταδακτύλου και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τους αγώνες της για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεσμεύτηκε να συνεχίσει τους αγώνες της με τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο.

Τίμησε τους 46 επιζώντες κοκκινοσκούφηδες που κατάφερε να εντοπίσει, απέτισε φόρο τιμής στους αποβιώσαντες κοκκινοσκούφηδες, έδωσε τιμητικές πλακέτες και ξαναφόρεσε το κόκκινο μπερέ στον Βάσο Λυσσαρίδη και στον Δώρο Ηλία οι οποίοι συγκινημένοι ανανέωσαν από το βήμα τη δέσμευσή τους για αγώνα μέχρι να ξαναπερπατήσουν λεύτεροι στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο.

Η εκδήλωση τιμής έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Χρίστο Στασή και τον Πέτρο Βάκχο.

Πηγή: ΕΔΕΚ/Sibilla

>>>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.