Σενάρια ΟΗΕ για άψε-σβήσε λύση στο κυπριακό

Σενάρια για «τελευταία ευκαιρία» στο Κυπριακό ψήνουν και πάλιν  παρασκηνιακά ξένοι παράγοντες με τις συζητήσεις για νέα προσπάθεια, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, να διεξάγονται στα ψηλά δώματα του αρχηγείου του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα επιχειρηθεί μια παράλληλη πορεία με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, που μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης,  ενώ ως μοχλός πίεσης θα επανέλθει το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ενίοτε χρησιμοποιείται ως «μπαμπούλας» για τη Λευκωσία. Το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης επανέρχεται καθώς στον ΟΗΕ υποστηρίζουν πως η όποια προσπάθεια υπάρξει θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν θα ανανεωθεί για ένα εξάμηνο η θητεία της Δύναμης.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως τα Ηνωμένα Έθνη αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες, θα επιχειρήσουν να πετύχουν μια στρατηγική συμφωνία στο Κυπριακό. Αυτό θα συνιστά μια ενδιάμεση, εν πολλοίς, συμφωνία, η οποία θα καθορίζει τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Στη βάση αυτή θα διεξαχθούν και οι διαπραγματεύσεις, με στόχο να συμπληρωθούν κενά και να καταγραφούν κάτω από τους βασικούς άξονες περιεχόμενο.

Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, υψηλόβαθμα στελέχη αναφέρουν πως αυτή ενδεχομένως να είναι η «τελευταία ευκαιρία». Αν και πολλές φορές στο παρελθόν έχει προβληθεί η θεωρία της τελευταίας ευκαιρίας, χωρίς αυτό να ισχύσει ποτέ, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα ξεκαθαρίσει  κατά πόσο μπορεί ή όχι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ενώ στον ΟΗΕ ήθελαν να διατηρήσουν το μομέντουμ, στέλνοντας αρχές Δεκεμβρίου στην Κύπρο τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλντμαν, το ταξίδι δεν θα πραγματοποιηθεί. Στη Νέα Υόρκη θεωρούν πως δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση η πραγματοποίηση επίσκεψης υψηλόβαθμου στελέχους.

Την ίδια ώρα, όλοι οι σχεδιασμοί αναμένεται να επηρεασθούν από δυο βασικούς παράγοντες. Πρώτο, από τις περιφερειακές εξελίξεις. Από τις εξελίξει στο συριακό, το θέμα του Λιβάνου που δεν έχει ξεκαθαρίσει, από την ένταση που προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Δεύτερο, από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

  Κώστας Βενιζέλος, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.