Όταν ο Ακιντζί κλέβει ακόμα και σλόγκαν του ΑΚΕΛ!

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης  

Άρχισε να χρησιμοποιεί και τα προεκλογικά σλόγκαν ε/κ κομμάτων ο Μουσταφά Ακιντζί. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επέλεξε να σκεφτεί τις επόμενες γενιές αλλά τις επόμενες εκλογές», έλεγε σε διάλεξή του την Πέμπτη στο «πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής».

Έκλεψε ο αθεόφοβος τη φράση από τον Άντρο Κυπρανού, ο οποίος βέβαια δεν τη λέει για την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σκέφτεται, λέει και ξαναλέει, τις επόμενες εκλογές αντί τις επόμενες γενιές. Ξεκίνησε να το λέει από το Κραν Μοντάνα ο κ. Κυπριανού και το συνεχίζει από τότε μαζί με όλους τους συνεργάτες του. Τώρα άρχισε να το λέει και ο Ακιντζί για να αποδώσει ευθύνες στην ε/κ πλευρά αλλά και για να εκβιάσει για τα επόμενα βήματα.

Ο Ακιντζί, φαίνεται, δεν έχει πρόβλημα να κλέβει από Ελληνοκύπριους. Ακόμα και σλόγκαν. Προπάντων, όμως, δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιεί όσα λέγονται από Ελληνοκύπριους πολιτικούς για να στηρίζει τους παραλογισμούς του. Εξάλλου, θα μας μείνουν αξέχαστες οι συμβουλές που έδινε στο ΑΚΕΛ και στον ΔΗΣΥ για το  πώς πρέπει να χειριστούν την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και τους παράγγελνε να συνεργαστούν για να διορθώσουν το λάθος. Ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν ούτε ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Ο Ακιντζί εξήγησε γιατί υιοθέτησε το σλόγκαν του ΑΚΕΛ περί εκλογών και γενιών. «Σε όλα τα κεφάλαια», είπε, «η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξε ευελιξία και θετική, εποικοδομητική στάση, ενώ και η Τουρκία έδωσε το μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα δείξει την απαραίτητη ευελιξία». Απ’ ον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του, που λέει η γνωστή παροιμία, γνωστή και στα κατεχόμενα. Σε τι έδειξε ευελιξία η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλήθεια; Η ευελιξία του Δημήτρη Χριστόφια και του Νίκου Αναστασιάδη τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια δημιούργησε τέτοια δεδομένα (τέτοια τετελεσμένα, καλύτερα) ώστε ο ηγέτης των Τ/κ να παρουσιάζεται παντού ως συμπρόεδρος της Κύπρου και να έχει τόσο θράσος ώστε να δίνει και οδηγίες να αλλάζουν δημοκρατικές αποφάσεις του νόμιμου Κοινοβουλίου.

Αλλά και όσον αφορά στις συμφωνίες που έγιναν μέχρι τώρα, έφεραν την πιθανή διευθέτηση ένα βήμα από την οριστική μετατροπή όλης της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο. Με τη δημιουργία ενός κράτους-παρωδίας. Στο οποίο η μειοψηφία του 18% θα μπορεί να ελέγχει όλες τις αποφάσεις. Ακόμα και τις αποφάσεις ανεξάρτητων κρατικών θεσμών, όπως είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία ή ακόμα και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Ο ίδιος τα λέει. Που είναι τόσο ευέλικτος και τόσο δημοκράτης ώστε δηλώνει και δημοσίως και στο τραπέζι των συνομιλιών ότι «αποκλείεται η λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία» και «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα» (25/10/2016). «Εάν σε ένα συμβούλιο υπάρχει αναλογία 6:3, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις θα πρέπει να εγκρίνει οποιανδήποτε απόφαση», λέει. Και μετά θέλει να δείξει η ε/κ πλευρά ευελιξία και να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι δικαίωμα βέτο ίδιο με το βέτο του 1960, που παρέλυσε το κράτος και οδήγησε τελικά στην αιματηρή σύγκρουση. Δεν είναι βέτο, λέει, είναι «πολιτική ισότητα».

Πέραν τούτων, όμως, πρέπει η ε/κ πλευρά να δείξει ευελιξία και στο τελευταίο ζήτημα και να αντιληφθεί ότι «δεν είναι εφικτή μια συμφωνία που θα διακόψει όλους τους δεσμούς της Τουρκίας στην Κύπρο, ούτε και είναι ρεαλιστικό ή σωστό κάτι τέτοιο. Να μείνουν εδώ 40.000 στρατιώτες της Τουρκίας; Όχι, δεν υπήρχε κάποιος που θέλει να υποστηρίξει την παραμονή τους. Εντός λογικών αριθμών θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία». Εντός λογικών αριθμών, λέει, και εννοεί φυσικά εντός της τουρκικής λογικής η οποία είναι διαφορετική από τη λογική όλου του υπόλοιπου κόσμου. Έλα, όμως, που βρίσκει Ελληνοκύπριους να τον χειροκροτούν άμα λέει αυτές τις αμπελοφιλοσοφίες και να θεωρούν παράλογους όλους τους άλλους, που υποστηρίζουν ότι η νέα Κύπρος πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και πραγματικά χωρίς να έχει εδώ κανέναν απολύτως ρόλο η Τουρκία.

Με τέτοια ευελιξία, όχι μόνο της Άγκυρας αλλά και του Ακιντζί, είναι άξιον απορίας τι εννοούν όσοι λένε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε. Να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε έναν παραλογισμό για να δείξουμε ευελιξία;

  Άριστος Μιχαηλίδης  “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.