ΑΟΖ: Έρευνες στο τεμάχιο «10» ξεκινά η Αμερικανική ExxonMobil

Αίτηση για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες ειδικές έρευνες στους δύο στόχους του τεμαχίου «10» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κατέθεσε η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Σκοπός είναι να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες, πέραν των σεισμογραφικών, στα σημεία που επελέγησαν για τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις που προγραμματίζει η κοινοπραξία για μετά τις αρχές του καλοκαιριού.

Η αίτηση για αδειοδότηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος ζήτησε σε υπηρεσιακό επίπεδο όπως εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν. Αν είναι δυνατόν, η αδειοδότηση για τις συγκεκριμένες έρευνες θα ολοκληρωθεί ακόμα και πριν το τέλος του χρόνου.

Ήδη, η ExxonMobil έχει δεσμεύσει το ειδικό πλοίο που θα πραγματοποιήσει τις συμπληρωματικές έρευνες, αλλά και τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ.

Περιλαμβάνονται πολλές επιστημονικές μετρήσεις, σε διάφορα σημεία των δύο στόχων. Με τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ, που θα κατέβουν στον βυθό, στα σημεία που έχουν προσδιοριστεί για τις δύο γεωτρήσεις στους αντίστοιχους στόχους, θα γίνουν μελέτες και φωτογραφίσεις, σε σχέση με την κλίση της επιφάνειας του βυθού σε διάφορα σημεία ώστε να αποφασιστουν τα ακριβή σημεία που θα κατέβει το γεωτρύπανο.

Επίσης, θα γίνουν φωτογραφίσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αρχαία ναυάγια, αλλά και θέματα θαλάσσιας ζωής και περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum προχώρησε στις μελέτες για τα θέματα που αφορούν στη βάση εργασιών, τα σκάφη ανεφοδιασμού, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και άλλες συναφείς υπηρεσίες, ενώ προχώρησαν και οι διαγωνισμοί για ανάθεση υπεργολαβιών.

Την ίδια ώρα, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις της ΕΝΙ, με το γεωτρύπανο «Saipem 12000» να προβλέπεται να πιάσει δουλειά ένα εικοσιτετράωρο πριν την αλλαγή του χρόνου. Τα βοηθητικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή αναμένοντας το γεωτρύπανο.

Η Τουρκία προχωρά παράλληλα σε πρωτοφανείς προκλήσεις, δεσμεύοντας παράτυπα με Navtex για δήθεν ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Τη Δευτέρα, βρίσκονταν σε ισχύ τέσσερις παράνομες Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις νότια και ανατολικά της Κύπρου.

Με τελευταία παράνομη Navtex «δέσμευσε» μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου περιοχή που ξεκινά από τα παράλια της Τουρκίας και καλύπτει ουσιαστικά εξ ολοκλήρου ή μέρος των τεμαχίων και των 13 τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ.

Πέτρος Θεοχαρίδης, “Φ”

Τουρκικό γεωτρύπανο εν πλω προς την Μεσόγειο – Τουρκικός αποκλεισμός στην Κυπριακή ΑΟΖ

One thought on “ΑΟΖ: Έρευνες στο τεμάχιο «10» ξεκινά η Αμερικανική ExxonMobil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.