Παγκοσμίως αποδεκτό ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δηλώνει ο Κοτζιάς

Την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδος ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς!

Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς το γεγονός ότι, όπως είπε, μπήκαν στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα. 

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει κανένας -και ο ΟΗΕ και η ΕΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δύο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν. Έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού προβλήματος, της εισβολής και κατοχής». 

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προκειμένου να γίνει νέα Διεθνής Διάσκεψη η οποία να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει προηγουμένως να συζητηθούν το πέμπτο και έκτο σημείο του κυπριακού, δηλαδή η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα και να εξεταστεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Αν θέλουμε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη, που να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να συζητηθεί προηγούμενα η ατζέντα που αφορά το 5ο και 6ο σημείο του κυπριακού ζητήματος, δηλαδή την κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα» και «αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης στις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις κατά πόσον μπορούμε να τα λύσουμε», κατέληξε.

Αναφορικά με το ζήτημα αλλαγής τους τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων στη Θράκη, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα «πιο διευρυμένο σώμα» ενώ χαρακτήρισε λάθος τον παραλληλισμό που έκανε ο Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες». Σημείωσε, επίσης, ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς».

Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε σαφής ομολογία ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας παραδέχθηκε, για πρώτη φορά, ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις και δεν είναι όλες τουρκογενείς. «Το κύριο πρόβλημα στη Θράκη δεν είναι πόσες φορές περνάει ο Ερντογάν ή ο τάδε Τούρκος πολιτικός ή το τι κάνει το προξενείο της Κομοτηνής», αλλά ότι «πρέπει να λάβει η ελληνική πολιτεία μέτρα, κοινωνικά και οικονομικά, ανάπτυξης της περιοχής», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων

Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά έως και τα 12 ν.μ., προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Πρόκειται για μία κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια αύξησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζει στη χώρα μας, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, η οποία επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1994. Το επόμενο έτος, η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί casus belli για την Τουρκία.

ΚΥΠΕ

3 thoughts on “Παγκοσμίως αποδεκτό ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δηλώνει ο Κοτζιάς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.