Το σκίτσο που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν! Απειλές και αναθέματα από τον «Σουλτάνο»

«Ο Tούρκος πρόεδρος βιάζει το πουλί του Twitter». Όπως ήταν φυσικό, η εικόνα και μόνο προκάλεσε την οργή του, με τον δημιουργό της να γίνεται δέκτης δικαστικής εντολής.

Μετά τον γερμανό κωμικό Γιαν Μπέμπερμαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα βάζει τώρα με έναν ακόμα «αυθάδη» ευρωπαίο επικριτή του, τον ολλανδό σκιτσογράφο Ρούμπεν Οπενχάιμερ. Η έμπνευση του σκιτσογράφου να εμφανίσει τον τούρκο προέδρο να… βιάζει το γαλάζιο πουλί του Twitter (σήμα κατατεθέν του μέσου κοινωνικής δικτύωσης), προκάλεσε την οργή του «Σουλτάνου».

Στο επίμαχο σκίτσο ο τούρκος πρόεδρος έχει χαμηλώσει το εσώρουχό του – το οποίο μάλιστα φέρει τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους- και βιάζει το πουλί. «Erdogan is not a goatf*cker» (σ.σ. «Ο Ερντογάν δεν πηδάει κατσίκες» σε ελεύθερη μετάφραση) γράφει ειρωνικά η σχετική λεζάντα στο σκίτσο με αφορμή το γνωστό σχόλιο του γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμπερμαν σε σατιρικό ποίημα το 2016 (βλ. τα βίντεο κάτω), που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στην Τουρκία (και τους Τούρκους της Γερμανίας). Η ενόχληση του Ερντογάν μάλιστα, ήταν τέτοια τότε, που ζήτησε ανοικτά από τη γερμανική κυβέρνηση τη σύλληψη και τη δίωξη του Μπέμπερμαν.

Η σάτιρα κατά του Ερντογάν είχε γίνει μέχρι και αντικείμενο διαγωνισμού. Σε συνέντευξη του για το ελβετικό περιοδικό Die Weltwoche, τον Μάιο του 2016, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να αυτοσχεδιάσει με ένα ποίημα στο πλαίσιο «διαγωνισμού προσβλητικής ποίησης για τον πρόεδρο Ερντογάν», τον οποίο διοργάνωσε το βρετανικό περιοδικό Spectator.

«Αν κάποιος θέλει να κάνει ένα αστείο με τον έρωτα που ανθίζει ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και μια κατσίκα, θα πρέπει να μπορεί να το κάνει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», ήταν το σχόλιο του Τζόνσον με αφορμή το αίτημα δίωξης του γερμανού κωμικού, στη συνέντευξη με τον Νίκολας Φάρελ ο οποίος, στη συνέχεια, τον προκάλεσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Εκείνος τότε ανταποκρίθηκε με μερικά στιχάκια :

«Υπήρχε ένας νεαρός τυπάς από την Άγκυρα, ο οποίος ήταν καταπληκτικός αυνάνας. Μέχρι που έσπειρε τον σπόρο του, με τη βοήθεια μιας κατσίκας, αλλά ούτε που σταμάτησε για να  την ευχαριστήσει»

«There was a young fellow from Ankara

who was a terrific wankerer.

Till he sowed his wild oats

with the help of a goat, 

but he didn’t even stop to thankera»

Στην περίπτωση του Οπενχάιμερ, ο δημιουργός έγινε παραλήπτης εξωδίκου από τον Ερντογάν με το οποίο καλείται να  «κατεβάσει» το συγκεκριμένο σκίτσο από τα social media. Ο ολλανδός σκιτσογράφος ωστόσο δεν έδειξε να πτοείται και με νέο tweet το «ανέβασε» εκ νέου συμπληρώνοντας : «Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς φέτος. Με τη μορφή εξωδίκου από τον Ερντογάν».

Ο Οπενχάιμερ επικοινώνησε μάλιστα με την Ένωση Δημοσιογράφων της χώρας του για το ζήτημα: «Για να είμαι όμως σίγουρος, ρώτησα αν η Ολλανδία συνεργάζεται με την Τουρκία για θέματα έκδοσης πολιτών της. Υπάρχει όντως μια τέτοια συνεργασία, αλλά δεν μετρά για θέματα ήσσονος σημασίας όπως τα σκίτσα. Στο μεταξύ περιμένω και δεν πρόκειται να κανονίσω διακοπές το καλοκαίρι στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ολλανδός σκιτσογράφος επανήλθε και την Τετάρτη με νέο σκίτσο για τον τούρκο πρόεδρο έξαλλο, ως άλλο χρυσόψαρο στη γυάλα, να κυνηγά πάλι το άτυχο πουλί του Twitter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.