Η προίκα που προσφέρει η Αθήνα στο Κυπριακό

«ΑΝ λύση του Κυπριακού είναι η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και του δικαιώματος της Τουρκίας να επεμβαίνει όποτε θέλει στην Κύπρο για μένα δεν είναι μια λύση είναι η μη λύση». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στην ΕΡΤ1.

Σημείωσε δε πως στο παρελθόν από πολιτικές ηγεσίες υπήρχε αποδοχή ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα υπάρχει το θέμα παραμονής τουρκικών στρατευμάτων, κατοχικών στρατευμάτων όχι κάποιων άλλων, συν του δικαιώματος της Τουρκίας να επεμβαίνει. «Το θεωρούσαν αυτό λύση. Για να το θεωρείς αυτό λύση σημαίνει πως έχεις ένα άλλο ορισμό του προβλήματος της Κύπρου», υπέδειξε με νόημα ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Παρέπεμψε επί τούτο και σε όσους το 2004 υποστήριξαν το απορριφθέν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, σχέδιο Ανάν.

Ο ΝΙΚΟΣ Κοτζιάς επισήμανε πως αυτό που κατόρθωσε η ελληνική διπλωματία για πρώτη φορά ήταν να μπει πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά, το θέμα των «επεμβατικών δικαιωμάτων» της Τουρκίας, σε εισαγωγικά και της παραμονής του κατοχικού στρατού και να αποκτήσει δυναμική αυτό αίτημα. Και ο Ο.Η.Ε το αποδέχεται τώρα ότι είναι σωστό και η Ε.Ε και οι άλλοι διεθνείς παράγοντες. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνούν σε αυτό.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα θέματα της Ασφάλειας έχει φέρει ανατροπές στις συζητήσεις του Κυπριακού. Για πρώτη φορά στην ατζέντα ετέθη όχι μόνο το κεφάλαιο Ασφάλειας, αλλά το θέμα της άμεσης κατάργησης  των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. «Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δυο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν. Δηλαδή έχει γίνει πια παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού Κυπριακού», είπε ο κ. Κοτζιάς.

ΕΠΕΙΔΗ σε αυτή τη χώρα συνηθίζουμε να ξεχνούμε οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τα εξής: Το κρίσιμο και καθοριστικό για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό ζήτημα  της Ασφάλειας έχει τεθεί σε σωστή βάση από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Αυτό εκφράστηκε μέσα από μια συνολική, ολοκληρωμένη πρόταση για την Ασφάλεια, που διαμορφώθηκε και κατατέθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Αυτή η πρόταση ουσιαστικά θέτει και το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση. Ως προβλήματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.  Το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί εάν δεν αρθούν τα κατοχικά δεδομένα.  Κι αυτό το ανέδειξε η Αθήνα διά του Νίκου Κοτζιά.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ περαιτέρω πως σωστά η Αθήνα επιμένει πως  «εάν θέλουμε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη που να έχει αποτέλεσμα, ουσιαστικά θα πρέπει να συζητηθεί προηγούμενα η ατζέντα που αφορά το πέμπτο και έκτο σημείο του Κυπριακού ζητήματος. Δηλαδή, την κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα και τις δυο μικρές Συνθήκες. Τις Συνθήκες Συμμαχίας και την Συνθήκη Εγγυήσεων». Αυτό δεν έγινε στις δυο Διασκέψεις του Ιανουαρίου και Ιουνίου και για τούτο δεν έχει ευθύνη ποσώς η Αθήνα, που και στις δυο περιπτώσεις βρέθηκε ενώπιον τετελεσμένων αποφάσεων. Η προίκα που προσφέρει η Αθήνα στο Κυπριακό, με σφραγίδα Κοτζιά, είναι η ανάδειξη του θέματος της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», Λευκωσία 22.12.2017

Παγκοσμίως αποδεκτό ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δηλώνει ο Κοτζιάς

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.