Στενή συνεργασία: Ολοκληρώνεται η συμφωνία για τον αγωγό Κύπρου-Αιγύπτου

Πολύ κοντά στη διαμόρφωση του προσχεδίου της διακρατικής συμφωνίας για τη λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το κοίτασμα Αφροδίτη με τερματικό στην Αίγυπτο, βρίσκονται Κάιρο και Λευκωσία. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών είναι πολύ κοντά σε συμφωνία επί του νομικού και πολιτικού πλαισίου.

Παράλληλα, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών. Στόχος να εξευρεθεί η πιο δίκαιη οικονομικά λύση και να λειτουργήσει ο αγωγός πριν το 2022.

Στο θέμα των γεωτρήσεων, το πλοίο – τρυπάνι της ENI πλέει ανοικτά της Ιταλίας με κατεύθυνση το τεμάχιο 6 για την γεώτρηση που είναι προγραμματισμένη ένα 24ώρο πριν την αλλαγή του χρόνου.

Θα ακολουθήσει δεύτερη γεώτρηση, από την ίδια εταιρεία, στο τεμάχιο 3 και άλλες δύο γεωτρήσεις από την Exxonmobil στο τεμάχιο 10, το καλοκαίρι.

Εν μέσω απανωτών τουρκικών προκλήσεων και δεσμεύσεων περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ με Navtex από την Άγκυρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, εκτός από ακύρωση των τουρκικών ενεργειών σε επιχειρησιακό επίπεδο, προβαίνει σε κινήσεις και στη διπλωματική σκακιέρα.

Δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα η άφιξη στην Κύπρο πολεμικών πλοίων, όπως εξάλλου συνέβη πρόσφατα με την παρουσία δύο γαλλικών φρεγατών, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης της ΤΟΤΑΛ στο κοίτασμα «Ονησίφορος».

Στο μεταξύ, μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενόψει της επίσκεψης του τελευταίου στη Σαουδική Αραβία, στις δύο με τρεις Ιανουαρίου.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για θέματα Κύπρου – Αιγύπτου. Ακολουθεί η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρώμη, στις 10 Ιανουαρίου, για την έκτακτη συνάντηση των επτά κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου.

Στόχος της συνάντησης στη Ρώμη, ο συντονισμός των ηγετών στα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία δύο τριμερής συναντήσεις, στις 8 Ιανουαρίου, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, και στις 16 Ιανουαρίου μεταξύ Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας.

sigmalive

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.