Ο Βρετανοκύπριος Διευθυντής φωτογραφίας που έφτασε μέχρι το Ηollywood!

O Χάρης Ζαμπαρλούκος έχει δουλέψει με την Meryl Streep, τον Pierce Brosnan και δεκάδες άλλους αστέρες του Hollywood! Oι ταινίες, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του ως Διευθυντής φωτογραφίας, Χάρης Ζαμπαρλούκος, έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία στα παγκόσμια box office, ωστόσο ο ίδιος παραμένει σεμνός και μετρημένος, λες και δεν έχει καταλάβει τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα!

Θα ήθελα αρχικά να μου πείτε πως ξεκίνησε το ταξίδι σας και πως σας οδήγησε από την Κύπρο στο… Hollywood!

Η πορεία μου άρχισε μέσα από τις σπουδές μου. Πήγα Αγγλία για να σπουδάσω τέχνη, όταν τον πρώτο χρόνο δοκιμάσαμε τον Κινηματογράφο. Μόλις δοκίμασα τον κινηματογράφο κατάλαβα πως αυτό ήθελα να κάνω. Εκεί πήρα το πρώτο μου πτυχίο στον κινηματογράφο και το δεύτερο στην διεύθυνση φωτογραφίας. Ξεκίνησα με μια ταινία μικρού μήκους, μετά προχώρησα σε μια ταινία λίγο μεγαλύτερη, και το ένα έφερε το άλλο.

-Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να επιβιώσει στο επάγγελμα σας και ειδικότερα στο Hollywood;

Θεωρώ πως είναι το ίδιο δύσκολο, όπως με  όλα τα επαγγέλματα. Για μένα απλώς όλα πήγαν ένα βήμα την φορά και το ένα έφερε το άλλο. Δεν είχα πει ποτέ «θέλω να πάω Hollywood». Είπα αρχικά «θέλω να σπουδάσω τέχνη», μετά είπα «θέλω να κάνω ταινίες», μετά κατάλαβα ότι ήθελα να δουλέψω με κάμερα και φως… Δηλαδή δεν το είδα ποτέ εγώ θέλω να πάω Hollywood. Κάνω απλώς την δουλειά που αγαπώ και πιστεύω στο «Όσο δίνεις, τόσο παίρνεις».

-“Mamma mia!”,”Cinderella”,  “Thor”, “Sleuth” και πρόσφατα το «Murder on the Orient Express»! Είναι τόσες πολλές οι ταινίες που φέρουν το στίγμα σας και σίγουρα δεν μπορούμε να τις αναφέρουμε όλες. Ποια είναι η ταινία σας που ξεχωρίζετε;

Όλες! Εντάξει, σίγουρα η πρώτη μου ταινία «Sleuth» ήταν πολύ σημαντική για μένα. Συνεργάστηκα με άτομα που σπουδάσαμε μαζί και μεγαλώσαμε μαζί. Ξεχωρίζω επίσης την τελευταία μου ταινία «Murder on the Orient Express», και προσωπικά εμένα μου άρεσε πολύ και το «locke», διότι ήταν μια ταινία με πολύ δύσκολους περιορισμούς. Ήταν μια ταινία που έπρεπε να γίνει μέσα σε 8 μέρες, με ένα μόνο ηθοποιό, εξολοκλήρου μέσα σε ένα αυτοκίνητο!

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην δουλειά σας και πότε αισθάνεστε ικανοποίηση με το αποτέλεσμα;

Κάθε δική μου ταινία την βλέπω πριν ακόμα πάει στον κινηματογράφο. Όταν τελειώσει την έχω δει έτσι και αλλιώς ένα εκατομμύριο φορές. Από την μια είμαι ικανοποιημένος πάντα με την ολοκλήρωση κάθε ταινίας, από την άλλη δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος. Πάντα σκέφτομαι πως δεν είχα το χρόνο για να κάνω κάτι ή αυτό το κάτι δεν το σκέφτηκα. Όμως η ζωή είναι μαραθώνιος και κάθε ταινία είναι μια κούρσα. Σιγά – σιγά μαθαίνεις, γίνεσαι καλύτερος. Συνειδητοποίησα πως δεν πρέπει να κάθεσαι να σκέφτεσαι το παρελθόν και τι θα μπορούσες να κάνεις περισσότερο. Απλά ότι έμαθες, το παίρνεις μαζί σου στην επόμενη ταινία!

-Έχετε δουλέψει με ηθοποιούς-θρύλους όπως με τη Μέριλ Στριπ στο «Mamma Mia!» και τον Πίτερ Ο’ Τουλ στο «Venus». Τι κρατάτε από αυτές τις συνεργασίες;

Αυτοί οι άνθρωποι είναι για μένα μια έμπνευση και ο στόχος μου είναι να δουλεύουμε πάντοτε όλοι στο ίδιο επίπεδο! Κρατώ τον επαγγελματισμό τους και την αγάπη τους για την δουλειά τους.

-Έχετε παρακολουθήσει Κυπριακές κινηματογραφικές παραγωγές; Ποια είναι η γνώμη σας;

Ελάχιστα! Και ο λόγος είναι ότι στην Αγγλία που ζω, αν δεν έχω κάποιον να μου πει «πήγαινε να δεις αυτό», δεν θα το ξέρω για να το δω. Μακάρι να μπορούσα να τις παρακολουθώ! Επίσης τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστος ο χρόνος μου στην Κύπρο και έτσι δυστυχώς έχω μείνει λίγο πίσω!

Πηγαίνετε γενικότερα στους κινηματογράφους;

Με την δουλειά και τρία παιδιά στο σπίτι κάτω των τριών ετών, δυστυχώς έχω καταφέρει να πάω μόνο τρεις φορές φέτος στο cinema! Έχω δει το «Uncorked», το «Μaze runner» και ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον παραγωγό μουσικής Clark Davis.

-Γιατί κάποιος να δει στους κινηματογράφους την τελευταία σας δουλειά «Murder on the Orient Express»;

Είναι μια κλασική ερμηνεία βασισμένη πάνω σε ένα κομμάτι λογοτεχνίας. Νομίζω όλοι ξέρουν την ιστορία και το αποτέλεσμα, ωστόσο εμείς θέλαμε να κάνουμε κάτι λίγο το διαφορετικό. Θέλαμε να δώσουμε ένα πιο δυναμικό τέλος απ’ ότι στο βιβλίο. Στην ταινία για παράδειγμα ο Πουαρό είναι ένας άνθρωπος με πάθος που θέλει να κατανοήσει τι σημαίνει εκδίκηση  ενώ συνήθως ο Πουαρό στα βιβλία και στην τηλεόραση είναι πιο ουδέτερος.

Πηγή: Celebrity

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.