Γιώργος Σιαμμάς: “Χάθηκε μια ευκαιρία για τερματικό στην Κύπρο’

Έντονα επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο θέμα της δημιουργίας τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, εμφανίστηκε ο τέως πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι το ξήλωμα της ΚΡΕΤΥΚ  το 2013 και η δημιουργία άλλης εταιρείας τον επόμενο χρόνο, συνέτεινε στο να παραπεμφθεί το θέμα του τερματικού, στις ελληνικές καλένδες.

Ο τέως πρόεδρος της ΡΑΕΚ υπενθύμισε ότι το 2013 υπήρξε  ιδιαίτερο ενδιαφέρον απο πλευράς Ισραήλ  για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης, στην Κύπρο. Πρόσθεσε,  ότι αυτή η καθυστέρηση οδήγησε σε απώλεια ενός παραθύρου ευκαιρίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιφέρειας. Ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ότι τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ωστόσο σημείωσε θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συνέχιση των ερευνών και των γεωτρήσεων αυστηρά με βάση τις υποχρεώσεις των εταιρειών, αλλά παράλληλα να γίνονται και οι μελέτες.

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ο τέως πρόεδρος της ΡΑΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Ωστόσο ευχήθηκε, η διεθνής συγκυρία των τιμών του πετρελαίου να βοηθήσει στο να υπογραφεί μια συμφωνία.Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των εταίρων μας στην ΑΟΖ με τη χρήση και τη διασύνδεση όλων των κοιτασμάτων που θα βρεθούν για να μπορέσει το έργο να είναι υλοποιήσιμο και κερδοφόρο.

Τέλος, ο Γιώργος Σιαμμάς υπέδειξε πως δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τα ενεργειακά, αλλά έργα. Πρόσθεσε ότι η παρουσίαση των θεμάτων αυτών, ότι μετά τη γεώτρηση θα ξεκινήσουν τα έσοδα, είναι παραπλανητική.“Ήδη υπάρχουν 6 χρόνια απο την ανακάλυψη του Αφροδίτη κσι 7 χρόνια απο την ανακάλυψη  του Λεβιάθαν και δεν έχει προωθηθεί η εκμετάλλευση του ακόμα”.

Πηγή: ΡΙΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.