Η Ιαπωνία μπαίνει στο ενεργειακό παιχνίδι της Κύπρου;

Να συμμετάσχει στις πανάκριβες ενεργειακές υποδομές που κυοφορούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία Παγκοσμίως. 

Η Ιαπωνία, όπως ενημερώθηκε το Σίγμα διαμήνυσε και επίσημα ότι θα εγκαθιδρύσει πρεσβεία στην Κύπρο, με το ενδιαφέρον της να εστιάζεται στις υποδομές που θα χρειαστούν για το φυσικό αέριο, ενόψει και των αλλεπάλληλων γεωτρήσεων που θα γίνουν το 2018.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια χώρα κολοσσό με αστείρευτες πηγές χρήματος που μπορεί να οδηγήσει σε εισροή τεράστιων κεφαλαίων σε επενδύσεις.

Σημαντικότατη εξέλιξη είναι και η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Σαουδική Αραβία, ενώ όπως την χαρακτήρισε στενός συνεργάτης του Προέδρου, ίσως η πιο κρίσιμη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη σε όλη την πενταετία της διακυβέρνησης του.

Το ταξίδι στο Ριάντ έχει κρίσιμο πολιτικό περιεχόμενο γιατί η Σαουδική Αραβία, συνεπικουρόντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει την ηγεμονία του ισλαμικού κόσμου στην Τουρκία.

Η δε συνοδεία του Προέδρου από τον Υπουργό Άμυνας προμηνύει σημαντικές εξελίξεις, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά σε τομείς πολιτικού ενδιαφέροντος για τη Λευκωσία.

Όπως δε πληροφορούμαστε τα τριμερή σχήματα με τις περιφερειακές δυνάμεις, αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα των επαφών στη Σαουδική Αραβία που δυνητικά μπορεί να ενδυναμώσει τις συνεργασίες, ενώ έχει και τεράστια επιρροή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.