Twitter και Facebook κατηγορούνται για ανάμειξη στα πολιτικά της Βρετανίας

Το Twitter κατηγορείται στο Ηνωμένο Βασίλειο πως βοήθησε τους Εργατικούς να κερδίσουν τον πόλεμο στα κοινωνικά δίκτυα, πριν από τις γενικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στα βρετανικά ΜΜΕ, μία ημέρα μετά την «αποκάλυψη» από το Facebook ότι το Twitter ήταν εκείνο που προκάλεσε τη σαρωτική νίκη του Εθνικού Σκωτικού Κόμματος (SNP) το 2015.

Όπως αναμενόταν, το Twitter αρνήθηκε τις κατηγορίες για ανάμειξη στα πολιτικά δρώμενα υποστηρίζοντας πως οι αναρτήσεις στη διαφημιστική του «First View», είναι ένα εμπορικό προϊόν το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα κόμματα. Και οι Εργατικοί την εκμεταλλεύθηκαν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Αντίθετα, οι Συντηρητικοί είχαν κατηγορηθεί από τα ΜΜΕ ότι σε αντίθεση με τους Εργατικούς είχαν παραλείψει να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα και περιορίσθηκαν σε παραδοσιακούς τρόπους.

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί για το ζήτημα αυτό στη Βρετανία, έρχεται μετά και τις αποκαλύψεις από το Facebook που υποστήριξε με ανάρτησή του πόσο βοήθησε τους Σκωτσέζους εθνικιστές το 2015.

Πρόκειται για «επιτυχημένη υπόθεση» καυχήθηκε η ανάρτηση του Facebook, επειδή χάρης τη βοήθεια που τους πρόσφερε κατόρθωσαν να επιτύχουν σαρωτική νίκη στο δημοψήφισμα.

Όπως δημοσίευσε και η εφημερίδα Sun: «To SNP κατόρθωσε να μετατρέψει την προβλεπόμενη ήττα του στο δημοψήφισμα σε σαρωτική νίκη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τους 1,24 εκατομμύρια Σκωτσέζους το 40% χρησιμοποιεί το Facebook και 416.000 είδαν τι είχε αναρτηθεί σ’ αυτό, μόνο την ημέρα του δημοψηφίσματος. Ειδικότερα οι αναρτήσεις που απευθύνονταν στους συνταξιούχους και τις γυναίκες, για θέματα που τους αφορούσαν.

Και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι: «Οι αρμόδιοι για την προώθηση των πολιτικών ιδεών όλου του φάσματος, τώρα αναγνωρίζουν ότι χρησιμοποιώντας το Facebook και τις διαφημίσεις του, μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης».

Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, έχουν ειδικές ομάδες που ασχολούνται με την προώθηση πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων ώστε να φτάσουν οι ιδέες τους στο ευρύτερο κοινό, αλλά, όπως υποστηρίζουν «αυτό γίνεται με ουδέτερο τρόπο».

Το Facebook αποκάλυψε επίσης, μετά τις καταγγελίες της Εκλογικής Επιτροπής για «ρωσική ανάμειξη», στην εκλογική διαδικασία στη Βρετανία: «Συνολικά τρεις διαφημιστικές αναρτήσεις που είχαν γίνει από το υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο «Internet Research Agency’’ (IRA), είχαν μόλις 200 «χτυπήματα» στην διάρκεια της δίμηνης προεκλογικής εκστρατείας». Αυτό σημαίνει πως 200 άνθρωποι (200 clicks) σε σύνολο 30 εκατομμυρίων ψηφοφόρων –κάπου δηλαδή 0,0006% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με την απάντηση του Facebook στην Εκλογική Επιτροπή, «τα τρία διαφημιστικά δημοσιεύματα (που είχαν κύριο στόχο το αμερικάνικο κοινό) αφορούσαν ζητήματα μετανάστευσης -καμία σχέση με το δημοψήφισμα για την ΕΕ- και είχαν 200 «χτυπήματα» στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε διάστημα τεσσάρων ημερών το Μάιο του 2016.

Ταυτόχρονα σχεδόν, Ρώσος ειδικός στον κυβερνοχώρο, ονόματι Ben Nimmo αναφερόμενος στη «ρωσο-φοβία», δήλωσε στην Guardian ότι «ενδεχομένως Ρώσοι χάκερς να προσπάθησαν να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Σκωτία», χωρίς ωστόσο, να δώσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανάμειξης του Κρεμλίνου».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανακοίνωσαν ότι ερεύνησαν το Twitter και βρήκαν μόλις 2.752 λογαριασμούς που είχαν κάποια σχέση με τη Ρωσία. Ούτε 3.000 σε σύνολο 974 εκατομμυρίων.

Πηγή: zougla.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.