ΚΥΠΡΟΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα γονείς και μαθητές για το Brexit

Συνέντευξη: Ντόρα Χριστοδούλου  

Μπορεί οι εξελίξεις μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit να σκόρπισε ανησυχία στην Κύπρο, που είχε μετατρέψει από το 2004 τη Μεγάλη Βρετανία σε κύρια ακαδημαΐκή επιλογή, οι αρμόδιοι ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί: Όχι απλώς δεν θα καταστεί στο ορατό μέλλον απαγορευτική η μετάβαση στην Αγγλία για σπουδές, υποστηρίζουν, αλλά επιπρόσθετα τα νέα που ήρθαν μόλις πριν μερικές μέρες από το Λονδίνο καθιστούν τις σπουδές των Κυπρίων στη χώρα ακόμη πιο συμφέρουσες για τα επόμενα μερικά χρόνια.

Ο εκπρόσωπος Βρετανικών πανεπιστημίων στην Κύπρο και εκπαιδευτικός, Χρύσανθος Σαββίδης, σε συνέντευξη στον «Φ» επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για τη φοίτηση Ευρωπαίων στα βρετανικά πανεπιστήμια και μετά το Brexit δημιουργούν τη βεβαιότητα της απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας.

-Εξακολουθεί η Βρετανία να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των Κυπρίων για τις σπουδές των παιδιών τους και μετά τα όσα παρακολουθούμε σε πολιτικό επίπεδο για το Brexit; 

Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να  σπουδάσουν στο εξωτερικό για προπτυχιακές, αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Κύπροι επιλέγουν την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.  Επίσης, δεν παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων και ό,τι τους προβλημάτισε. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον.

Οποιοδήποτε πρόβλημα και να έχουν το πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό τους. Έχουν  προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και τους συμβουλεύει για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να τους απασχολούν. Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που επιλέγουν την Αγγλία για να σπουδάσουν είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου τους είναι αξιόλογος, θα τους οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

-Αυτό όμως που πρωτίστως απασχολεί τους γονείς και τα παιδιά πλέον, είναι το τι θα σημαίνει πρακτικά για μας το Brexit; Eχει αλλάξει οτιδήποτε σε ό,τι αφορά στα δίδακτρα; 

Τα νέα είναι χαρμόσυνα για τους Κύπριους φοιτητές και γονείς που σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στη Μεγάλη Βρεττανία, γιατί κόντρα σε αυτά που διέδιδαν κάποιοι που προέτρεχαν ότι δήθεν δεν θα παραχωρηθεί το δάνειο στους Κύπριους φοιτητές για το ακαδημαικό έτος 2018/19, αυτό διαψεύσθηκε πανηγυρικά από την ανακοίνωση της Βρετανικής Κυβέρνησης ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου 2016. Το δάνειο συνεχίζει κανονικά να διατίθεται από την Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει ως έδρα την Αγγλία και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστον ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 στερλίνες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος το ελάχιστο εισόδημα αποπληρωμής είναι μεγαλύτερο, αφού στο παρελθόν ήταν 21.000 στερλίνες, και επίσης το νέο στοιχείο είναι ότι ανεξάρτητα του ποσού που πρόλαβαν να πληρώσουν μέσα σε ένα εύρος 30 χρόνων μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους ή μπορεί να μην πλήρωσαν καθόλου γιατί δεν βρήκαν το ελάχιστο εισόδημα, το υπόλοιπο του δάνειου διαγράφεται.

Όπως έχω προαναφέρει για να αρχίσεις να αποπληρώνεις πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 25.000 στερλίνες, αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό, μόλις επτά στερλίνες ακόμα και στο σενάριο που έχεις ετήσιο εισόδημα 35.000 στερλίνες. Πράγμα δύσκολο στις μέρες μας. 

Το γεγονός αυτό είναι μείζονος σπουδαιότητας για την Κύπρο μας, γιατί η χώρα μας είναι η υπ’ αριθμόν ένα ευρωπαική χώρα στην αποστολή φοιτητών στα βρεττανικά πανεπιστήμια.

Η απόφαση αυτή της Βρετανικής Κυβέρνησης σημαίνει ότι οι μαθητές που υποβάλλουν αίτηση για να σπουδάσουν από το 2018-2019 όχι μόνο θα είναι επιλέξιμοι για την ίδια τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη, όπως είναι τώρα, αλλά ότι η επιλεξιμότητά τους θα συνεχιστεί καθ ‘όλη την πορεία τους, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει απο την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχουν αλλάξει οι όροι της χρηματοδότησης όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το δάνειο σπουδών είναι διαθέσιμο τα τελευταία τρία χρόνια και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τους ίδιους όρους. Οι αιτήσεις για το δάνειο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο αρχίζουν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και αφού προηγηθεί η προσφορά θέσης από το Πανεπιστήμιο.

-Πέραν από τη χρηματοδότηση των σπουδών μέσα από το φοιτητικό δάνειο υπάρχουν και υποτροφίες; 

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται στη χώρα μας δεκάδες εκατοντάδες υποτροφίες για μαθητές, φοιτητές, πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει κεντρικός οργανισμός που να συγκεντρώνει τις υποτροφίες και να τις θέτει σε γνώση των ενδιαφερομένων, συνήθως, ευνοούνται όσοι έχουν φροντίσει από μόνοι τους να αναζητήσουν πληροφορίες.

Κρατικές και ιδιωτικές υποτροφίες 

Οι υποτροφίες στην Κύπρο διακρίνονται σε κρατικές και ιδιωτικές. Οι προϋποθέσεις και η διάρκειά τους ποικίλλουν και εξαρτώνται κυρίως από τον φορέα που τις προσφέρει και το επίπεδο σπουδών.

Ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών τις οποίες χορηγεί η κυπριακή κυβέρνηση είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα χορηγεί και χρηματικά ποσά για προπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, πέρα από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: Υπουργεία, Πανεπιστήμια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, Κληροδοτήματα, Ιδρύματα, Κυβερνήσεις άλλων χωρών κ.λπ.

Οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών, σε γενικές γραμμές, είναι οι εξής: ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση.

“Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.