Νέο θανατηφόρο κρούσμα γρίπης προκαλεί ανησυχία στη Βρετανία

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του ιογενούς στελέχους της «αυστραλιανής» γρίπης H3N2 την εβδομάδα που πέρασε, τη χειρότερη κλιμάκωση τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλεί έντονη ανησυχία στη Βρετανία, που μετράει ήδη 1 θάνατο και 17 περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Το στέλεχος της γρίπης, που άφησε πίσω της 70.000 κρούσματα στην Αυστραλία τον περασμένο χειμώνα, 2,5 φορές πάνω από το μέσο όρο σε σχέση με οποιασδήποτε άλλη γρίπη, έφτασε στη Βρετανία, προσβάλλοντας ταχύτατα εκατοντάδες ασθενείς μέσα σε λίγες μέρες.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στους ερευνητές είναι η μετάλλαξη του ιού, που ενίσχυσε τη μεταδοτικότητα και την αντοχή του απέναντι στα , άχρηστα, εμβόλια γρίπης.

Ειδικοί εξέφρασαν φόβους ότι το νέο στέλεχος μπορεί να είναι ισχυρότερο από τη θανατηφόρο γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968 που άφησε πίσω της 1 εκατ νεκρούς.

Ο Φορέας Δημόσιας Υγείας της χώρα ανακοίνωσε ότι μόνο την εβδομάδα των Χριστουγέννων, προσβλήθηκαν πάνω από 1.649 άνθρωποι από τον ιό της γρίπης. Πάνω από 4,5 εκατ άνθρωποι ανέφεραν συμπτώματα γρίπης. Περίπου 7 στους 100.000 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, 1 στους 4 λόγω της μεταλλαγμένης «αυστραλιανής» γρίπης.

===

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.