ΑΥΤΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ… «ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ»!

The head of Turkey’s intelligence agency Hakan Fidan (C) standing in Ankara.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Murat Yetkin, (κεμαλικός, 30 χρόνια δημοσιογράφος), ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαούσογλου, ανέλαβε το υπουργείο το 2015 αφού διατέλεσε για ένα διάστημα υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά όμως δεν παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, καθώς στο ευαίσθητο αυτό θέμα έχει άμεση πρόσβαση ένα προσωπικό επιτελείο του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν.

Στο επιτελείο αυτό πρώτος αναφέρεται ο νυν υπουργός υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ömer Çelik. Ο Ömer Çelik [αριστερά] έχει διατελέσει επί χρόνια ειδικός σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και σήμερα έχει αποφασιστικό λόγο στην χάραξη της γενικότερης εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο λόγος του εκλαμβάνεται ότι εκφράζει άμεσα τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο που μετέχει στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής είναι ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Χακάν Φιντάν [επάνω φωτο, δεξιά]. Υπενθυμίζεται ότι ο Φιντάν είχε διεκδικήσει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την προώθηση του τότε υπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία. Ο Φιντάν είναι από τα πρόσωπα που συνδέονται στενά με τον Ερντογάν με τον οποίο έχει τακτικές συναντήσεις στο προεδρικό μέγαρο μια φορά την εβδομάδα κεκλισμένων των θυρών και η άποψη του λαμβάνεται πολύ σοβαρά στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Τρίτο σημαντικό πρόσωπο είναι ο γαμπρός του Ερντογάν, ο Berat Albayrak, ένα πρόσωπο του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος του Ερντογάν. Σαν υπουργός Ενέργειας έχει εκ της θέσης του άμεση πρόσβαση στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής. Είναι αυτός που φιλοδόξει να κάνει την Τουρκία παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, ενώ προτάσσει τα τουρκικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το αποτυχόν “πραξικόπημα” όλοι αυτοί έχουν σχηματίσει ένα άτυπο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαούσογλου, όπως αναφέρεται, δεν έχουν ουσιαστικά δυνατότητα παρέμβασης στην εξωτερική πολιτική. κάτι που θα πρέπει εμείς να έχουμε υπόψη.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Πηγή: nikosxeiladakis.gr

One thought on “ΑΥΤΟΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ… «ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ»!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.