Πιο δηκτικά, πεθαίνεις…

Του Γιώργου Περδίκη *

Πρόσφατα ξεσηκώθηκε δημόσιος σάλος με τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη που ουσιαστικά αναγνώριζε την ύπαρξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στο ψευδοκράτος. Όλοι, ακόμα και φανατικοί οπαδοί του, περίμεναν με την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία  να διορθώσει ως φραστικό ολίσθημα (αν είναι έτσι) τη δήλωσή του και να επανατοποθετηθεί. 

Αντί αυτού, ο κ. Αναστασιάδης – προφανώς με συμβουλή των επικοινωνιολόγων του – αντί απολογίας προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη… στον κυπριακό λαό. Μας θύμισε εκείνη την ιστορία με τον άρχοντα που κυκλοφορούσε γυμνός και ήθελε οι υπήκοοί του να νομίζουν ότι φορούσε ένα υπέρλαμπρο κοστούμι. Ή την άλλη ιστορία που τα έκαναν θάλασσα οι κυβερνώντες με τις εξετάσεις των διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση και μετά μας πούλησαν το παραμύθι με τους φανταστικούς σαμποτέρ. Ακόμα τους ψάχνουν…

Βεβαίως δεν περιμένουμε να απολογηθούν για τα χιλιάδες ψέματα που μας φόρτωσαν στην πενταετία της απερχόμενης κυβέρνησης, με ύψιστο το «δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων». 

Όμως κάθε φορά που επιχειρεί να μας κοροϊδέψει, μας δημιουργεί και πάλι ιδιαίτερη εντύπωση.

Διότι ομολογουμένως πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης στο παρελθόν έχει επιδείξει αξιομνημόνευτη αλαζονεία, τόσο ως προς το περιεχόμενο των λεγομένων του όσο και ως προς την υφολογική του επιλογή. Καμία όμως φορά μέχρι σήμερα η αλαζονεία αυτή δεν υπήρξε τόσο επιζήμια για τον τόπο και την εξέλιξη του Κυπριακού όσο η πρόσφατη αναφορά του σε «ΑΟΖ» του ψευδοκράτους και η εν συνεχεία προσπάθεια να μας πείσει πως μόνο ο ίδιος και ο περίγυρός του μιλούν την ελληνική γλώσσα, αφού δεν καταλάβαμε το «δηκτικό» ύφος της αναφοράς του, όπως είπε επί λέξει στη χθεσινή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης.  (σημ. Σύμφωνα με το λεξικό «δηκτικά» σημαίνει «ειρωνικά, σαρκαστικά, περιπαιχτικά»). 

Το ερώτημα είναι ποιον επιχειρεί να ειρωνευτεί ή να περιπαίξει ο κ. Αναστασιάδης. Την Τουρκία, τους Τουρκοκυπρίους ή τον κυπριακό λαό; Μάλλον ο κ. Αναστασιάδης και το επιτελείο του επιχειρούν να περιπαίξουν τους ψηφοφόρους και να υφαρπάσουν την ψήφο τους.

Πραγματικά για να το θέσω και εγώ με τη σειρά μου σαρκαστικά «πιο δηκτικά, πεθαίνεις» που λέμε και στην αργκό της εποχής.

Θα θεωρούσαμε σαφώς εντιμότερο ο απερχόμενος Πρόεδρος να αναγνωρίσει το λάθος του -αν βεβαίως πρόκειται για τέτοιο- αντί να επιχειρεί να περιπαίξει τον λαό. Σε κάθε περίπτωση τέτοιες απόψεις, εκφρασμένες από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, δίνουν όπλα στη φαρέτρα της Τουρκίας, ακόμα και αν δεν αποτελούν μία ασυνείδητη διατύπωση επεξεργασμένων διχοτομικών σεναρίων.

Ο κ. Αναστασιάδης, τόσο με τις αναφορές του όσο και με τη στάση του εκ των υστέρων, το μόνο που κάνει σαφές είναι η απόλυτη αναξιοπιστία και ανικανότητά του να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, υπέρ των συμφερόντων του κυπριακού λαού. Μόνο με μια νέα στρατηγική και την εγγύηση της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδοπούλου υπάρχει ελπίδα για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών.

* Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.