Θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Βουλγαρίας στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο [αριστερά].

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε, χθες, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος. Τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, ο οποίος συνοδευόταν από τους μητροπολίτες Λοφτσού Γαβριήλ, Ρούσσης Ναούμ και Στάρας Ζαγόρας Κυπριανό, καθώς και από άλλους κληρικούς της Εκκλησίας του, υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Πατριαρχείου ο μ. πρωτοσύγκελος Ανδρέας και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής. 

Αφού προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ανήλθε στην Αίθουσα του Θρόνου, στο κεντρικό κτίριο του Πατριαρχικού Μεγάρου, όπου τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία αρχιερέων του Θρόνου.

«Σας υποδεχόμεθα εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας με πολλή αγάπη και τιμή και εγκαρδιότητα. Χαιρόμεθα γιατί η συνάντησίς μας πραγματοποιείται εις τας αρχάς του νέου έτους, το οποίον ευχόμεθα να είναι πλήρες θείων ευλογιών για εσάς προσωπικώς, Μακαριώτατε, και για την Αγιωτάτην Εκκλησία της Βουλγαρίας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη σύντομη προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη Βουλγαρίας.

«Χαιρόμεθα διότι η έλευσή σας στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται εξ αφορμής ενός πολύ ευχαρίστου γεγονότος, όπως είναι η ριζική ανακαίνισις του πλησιοχώρου Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την πόλη μας, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, για την εδώ αγαπητή Βουλγαρική Παροικία και για όλους τους Ορθοδόξους. Δοξάζουμε τον Θεό και ευχόμεθα να μας δίνει τέτοια ευχάριστα γεγονότα και τέτοιες ευτυχείς επανασυναντήσεις. Δεν σας αποκρύπτω, Μακαριώτατε, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ότι λυπηθήκαμε όταν είδαμε ότι εις το πρόγραμμα της συντόμου επισκέψεώς σας, εις την πόλιν μας, δεν υπήρχε και μια επίσκεψίς σας εις την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και τούτο διότι σας αγαπούμε και θέλουμε να σας βλέπουμε και να σας νιώθουμε κοντά μας. Γι’ αυτό και η χαρά μας αυτή τη στιγμή, που είστε εδώ, είναι όντως μεγάλη. Προσβλέπω προς την περαιτέρω επικοινωνία μας κατά το γεύμα που θα μας προσφέρει η αγαπητή βουλγαρική κοινότης, μαζί με τον κύριο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, εις τον οποίον θα ευχηθώ μια ευλογημένη και επιτυχή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αυτό το εξάμηνο. Αυτές τις ευχές μας για την πρόοδο και την προβολή της Βουλγαρίας τις επαναλαμβάνω και προς την Μακαριότητά σας και την αγαπητή συνοδεία σας. Και πάλιν καλώς ήλθατε και χρόνια πολλά. Και καθώς πλησιάζει και η εορτή σας, εντός του μηνός Ιανουαρίου, σας εύχομαι υγεία, μακροημέρευση και κάθε από Θεού ευλογία», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας μετέβησαν στην έδρα της Βουλγαρικής Παροικίας, στο Σισλή, όπου προσκύνησαν στον Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας και στη συνέχεια παρακάθησαν σε επίσημο γεύμα με την αφορμή των σημερινών εγκαινίων του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.