Tα Φώτα στο σκλαβομένο Τένεδος: Όταν ο ελληνισμός αναγεννάται από τις στάχτες του

Οι 2.500 Έλληνες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Αιγιαλιτικο νησί – απέμειναν μόνο 20…

Φώτα από τα παλιά χρόνια του νησιού για την ολιγάριθμη πια κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου. Ο καιρός βοήθησε κι έτσι ανήμερα των Φώτων στην εκκλησία της Παναγιάς στο μικρονήσι στην είσοδο των Δαρδανελίων βρέθηκαν εκτός των Ρωμιών του νησιού και προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη αλλά και εκδρομείς από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη ακόμα και από τη Θράκη. 

Στον αγιασμό των υδάτων χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κύριλλος ενώ στα παγωμένα νερά για να πιάσουν το Σταυρό έπεσαν τρεις έφηβοι, ένας Τούρκος ορθόδοξος και δυο Πρόσκοποι από τη Μυτιλήνη οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί με την κοινότητα των Ανιχνευτών Προσκόπων στην οποία συμμετέχουν.

Σε όλη τη διάρκεια της τελετής στο λιμάνι του νησιού στο πλάι του Επισκόπου κ. Κυρίλλου βρέθηκε ο Τούρκος δήμαρχος του νησιού ενώ την πομπή από την εκκλησία μέχρι το λιμάνι παρακολούθησαν και πολλοί ντόπιοι Τούρκοι που με ενδιαφέρον συμμετείχαν στη σημαντική θρησκευτική τελετή του σύνοικου στοιχείου τους. Τα περιστέρια που άφησαν να πετάξουν στον ουρανό ο Επίσκοπος Ερυθρών, ο δήμαρχος της Τενέδου και η πρόεδρος της Ελληνικής ορθόδοξης Κοινότητας αποτέλεσαν την αφορμή για να χαιρετήσει με ενθουσιασμό ο κ. Κύριλλος την αξία της συνύπαρξης και της ανοχής του διαφορετικού. «Μια τέτοια λαμπρή μέρα, είπε, στέλνουμε από την τυραννισμένη από τη μισαλλοδοξία Τένεδο μήνυμα φιλίας, ειρήνης και αγάπης σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε ο άνθρωποι να συμβιώσουμε και το διαφορετικό να μας ενώνει κι όχι να μας χωρίζει». 

Το μεσημέρι της ημέρας των Φώτων η πρόεδρος της τοπικής Ρωμαίικης Κοινότητας, αντιπροσωπία των Τενεδιών που φυγάδες από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ζουν στην Αθήνα και ο Επίσκοπος κ. Κύριλλος επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τον καϊμακάμη της Τενέδου. Ενώ το βράδυ σε ένα χαρμόσυνο κλίμα ο κ. Κύριλλος παρέθεσε δείπνο στους Ρωμιούς [έτσι αποκαλούν τους Έλληνες] του νησιού τους οποίους συνεχάρη για την επιμονή και την πίστη τους στο γένος και στη ορθοδοξία, αλλά και γιατί διατήρησαν ζωντανή την ελπίδα που σηματοδοτεί η μικρή αυτή εστία Ρωμιοσύνης σε δύσκολα πραγματικά χρόνια.

Οπως κάνουν και στην Καρπασία

Ας σημειωθεί ότι η Τένεδος σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης παραχωρήθηκαν το 1923 μαζί με την Ίμβρο στην Τουρκία, από την Ελλάδα που κατείχε τα δύο νησιά από το 1912. Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους, πουλώντας οι περισσότεροι τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους.

Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη του νησιού σήμερα – μιας και η Τένεδος αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για χιλιάδες κυρίως εύπορους Κωνσταντινουπολίτες – βοηθά σημαντικά και τους περίπου 20 εναπομείναντες Ρωμιούς. Αλλά και όσους Τενεδιούς της διασποράς έχοντας ακόμα στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφουν στον τόπο τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του απεσταλμένου Σ. Μπαλάσκα

2 thoughts on “Tα Φώτα στο σκλαβομένο Τένεδος: Όταν ο ελληνισμός αναγεννάται από τις στάχτες του

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.