Αγιασμός των Υδάτων – Επιφάνεια 2018, Margate, Νότια Αγγλία

Έγινε με μεγαλοπρέπεια στο Margate την Κυριακή 8η  Ιανουαρίου η 53η γιορτή της Βάπτισης των Υδάτων.  Της λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος.

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ήταν κατάμεστος από πιστούς από το Margate, το Λονδίνο και άλλες πόλεις.  Αφού τελείωσε η λειτουργία παρέλασαν προς την παραλία του Margate όπου έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων. Κατά το συνήθειο, ψάλθηκε το ‘Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…’ και τρία λευκά περιστέρια αφέθηκαν ελεύθερα την ώρα που ο Σεβασμιότατος και οι ψάλτες έψαλλαν ‘…και το Πνεύμα εν είδη περιστεράς…’

Ο Αρχιεπίσκοπος δωρίζει τον Σταυρό στον μικρό Σίμωνα.

O Σεβασμιότατος έριξε τον σταυρό στην θάλασσα και ο μικρός Σίμον Προκόπτσιηκ (Ορθόδοξος από την Πολωνία) μπήκε στα κρύα νερά της θάλασσας για να τον ανασύρει.  Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή ειδικά για την οικογένεια του, που αμέσως μετά έτρεξαν να καλύψουν τον Σίμωνα για να τον προστατέψουν από το τσουχτερό κρύο.  Η οικογένεια Προκόπτσιηκ είναι μέλος της κοινότητας μας για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Μετά τον Αγιασμό, οι προσκεκλημένοι μας και πολλοί από τους προσκυνητές μετέβηκαν στο ᾽Winter Gardens’ όπου παρατέθηκε γεύμα.  Στην γιορτή παρευρέθηκαν πολλοί εκλεκτοί  καλεσμένοι μεταξύ των  οποίων ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο Πρέσβης της Ελλάδος Δημήτρης Καραμίτσος Τζίρας, ο κ. Μάριος Μηναίδης (πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετάνιας) και ο κ. Χρίστος Καραολής, πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου.  Παρευρέθηκε επίσης ο εκλεκτός φίλος της Κύπρου Sir Roger Gale MP καθώς και ο βουλευτής του South Thanet Mr Craig Mackinlay,  ο επίσκοπος του Dover Rt Revd Trevor Willmott, ο High Sheriff of Kent (αντιπρόσωπος της Βασίλισσας), η δήμαρχος του Margate Cllr Rosamund Dixon, και δήμαρχοι από 20 πόλεις της επαρχίας του Kent και νοτίου Αγγλίας.  Αυτή είναι η μεγαλύτερη γιορτή που γίνετε σε όλη την περιφέρεια της επαρχίας του Kent.

 

Τους καλεσμένους  καλωσόρισε πρώτα η δήμαρχος του Margate Cllr Rosamund Dixon που αναφέρθηκε στις ομορφιές του νησιού μας και ευχήθηκε σύντομα να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.  Ήταν η πρώτη φορά που δήμαρχος της πόλης μας ασχολήθηκε στην ομιλία του με την πολιτική πτυχή  του Κυπριακού.  Επίσης, η δήμαρχος του Margate προσέφερε αναμνηστική ασπίδα στον πρόεδρο της κοινότητας μας επ᾽ ευκαιρία της αποπεράτωσης εργασιών στο κοινοτικό κέντρο που πρόσφατα απέκτησε η κοινότητα μας.  Αμέσως μετά ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Παπαδόπουλλος ευχαρίστησε την δήμαρχο για τα καλά της λόγια για την Κύπρο μας και για την εκτίμηση προς στην κοινότητα μας.  Ο κ Παπαδόπουλλος αναφέρθηκε στις εξαίσιες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της κοινότητας μας και των τοπικών αρχών.   Την συγκέντρωση προσφώνησε ακολούθως ο Πρέσβης της Ελλάδος κ Καραμίτσος Τζίρας που επαίνεσε την συνεργασία της κοινότητας μας με τις τοπικές αρχές.  Ο Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης επίσης προσφώνησε την συγκέντρωση και ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη που καταχειροκροτήθηκε από τους καλεσμένους.   Μας προσφώνησε και ο τοπικός βουλευτής Sir Roger Gale που στην ομιλία του μας μίλησε για την λύπη του που ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για στο Κυπριακό.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της εκκλησίας του Margate Αρχιμ. Βησσαρίων  Κοκλιώτης συνεχάρη τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο για την συμπλήρωση τριάντα χρόνων στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενώ  ο Αγγλικανός επίσκοπος του Dover εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη κοινότητα μας και την χαρά του που η Αγγλικανική και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία  συνεργάζονται τόσο στενά στην περιοχή μας.

Η γιορτή έκλεισε με προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου ο οποίος ανέπτυξε την σημασία της εορτής των Θεοφανίων και συνεχάρη  την κοινότητα του Margate που μετέφερε από την πατρίδα μας σε τούτη την χώρα αυτό το έθιμο και με τόση αφοσίωση και ανελλιπώς τελεί  τον Αγιασμό των Υδάτων.

Την εκδήλωση κάλυψε η τηλεόραση του ΒΒC South και του ITV, το Hellenic TV, καθώς και όλες οι τοπικές Αγγλικές εφημερίδες.

Report-Photos: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.