Οι 100 Τούρκοι εργάτες της Μυλούζ στη Γαλλία και η Κύπρος

Turkish Minister pay visit to Mulhouse of France.

Γράφει ο Πέτρος Ασσιώτης

Η πόλη Μυλούζ [Mulhouse] βρίσκεται στην Aνατολική Γαλλία κοντά στα Ελβετικά σύνορα. Είναι φαινομενικά μια συνηθισμένη πόλη με 230,000 κατοίκους και μοιράζεται το αεροδρόμιο με την Βασιλεία της Ελβετίας. Στην Μυλούζ ανθούσε η κλωστουφαντουργία μέχρι που άρχισε o μεγάλος ανταγωνισμός των φθηνών εργατικών χεριών της Ινδίας  και της Μπανγκλατές. Έτσι, ένα-ένα τα εργοστάσια κλωστουφαντουργίας στην Μυλούζ άρχισαν να κλείνουν και η πόλη να μαστίζεται από ανεργία.

Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Πομπιτού, με μεγάλη αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων, μεταξύ αυτών και η αυτοβιομηχανία Πεζιώ, επισκέφθηκε την Τουρκία. Υπεγράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών διάφορες εμπορικές συμφωνίες. Οι δε Τούρκοι ζήτησαν από τους Γάλλους επιχειρηματίες και βιομηχάνους, όπου ήταν δυνατόν να εισάξουν και αξιοποιήσουν Τουρκικά εργατικά χέρια.

Η Πεζιώ,το 1978 αγόρασε εργαστάσια στην Μυλούζ για να τα μετατρέψει σε γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων της. Ενθυμούμενη την παράκληση την Τούρκων και έχοντας υπ’ όψην και την παραγωγή στην Τουρκία, εισήγαγε εκατό εργάτες από την Τουρκία, αγόρασε δε και μία πολυκατοικία για να τους στεγάσει. Το συμβόλαιο των Τούρκων εργατών προνοούσε και την εργοδότηση δύο Τούρκων δικηγόρων για προάσπιση των συμφερόντων τους. Οι δύο Τούρκοι δικηγόροι μελετώντας τους δημοκρατικούς νόμους της Γαλλίας, ήγειραν θέμα πως για την διατροφή των Τούρκων μπορούσαν να απαιτήσουν δικούς τους μάγειρες, έτσι έφθασε στην Μυλούζ αριθμός Τούρκων μαγείρων.

Οι Τούρκοι εργάτες, όταν σχολνούσαν από την δουλειά, οχλαγωγούσαν στην γειτονιά, μάλιστα βίασαν και αριθμό νεαρών κοριτσιών. Λόγω αυτών των γεγονότων οι Γάλλοι, φοβούμενοι πλέον την ασφάλεια των παιδιών τους, άρχισαν να φεύγουν βάζοντας τα σπίτια τους προς πώληση. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι δικηγόροι ανακάλυψαν ότι η Γαλλική νομοθεσία  απαγόρευε τον χωρισμό οικογενειών. Οσονούπω άρχισαν να καταφθάνουν από δυό εώς τρείς γυναίκες μαζί με αριθμό παιδιών στην Μυλούζ για κάθε Τούρκο εργάτη. Ταυτόχρονα άρχισαν να αγοράζουν τα εγκατελειμένα σπίτια των Γάλλων για μια πίττα σουβλάκια, τρόπος του λέγειν, καθώς κανείς Γάλλος δεν τα αγόραζε φοβούμενοι για τα παιδιά και την ασφάλεια τους.

Σήμερα στην Μυλούζ, πέραν του μισού της πλυθησμού αποτελείται από Τούρκους που έχουν κτίσει ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Γαλλίας.

Τελικά ποιά η σχέση της Μυλούζ με την Κύπρο; Κατακρίβεια είναι πολύ απλή, και χειρότερη ακόμα καθώς η χώρα μας είναι κατεχόμενη από την Τουρκία η οποία έχει γεμίσει την κατεχόμενη γη μας με Τούρκους μετά την εθνοκάθαρση που επέβαλε με την εισβολή.

Τα χειρότερα όμως έπονται. Ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με την στήριξη του Ακέλ, έχει σύμφωνήσει με τους Τούρκους στο θέμα της διακυβέρνησης του τόπου, βέτο, αριθμητική ισότητα κλπ. Έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στα εβδομήντα εκατομμύρια της Τουρκίας την στιγμή που κανείς δεν τους θέλει στην Ευρώπη. Για αυτό φανταστείτε όταν μια πόλη ξεκίνησε με εκατόν (100) Τούρκους εργάτες και σήμερα έχει πέραν του μισού της πληθυσμού από αυτούς, τι θα συμβεί στην μικρή μας πατρίδα όταν ανενόχλητα και νόμιμα οι Τούρκοι θα έρχονται στη Κύπρο και μπορούν να γίνουν γείτονες μας.

Αν εφαρμόσουν στην γειτονιά μας την επιτυχεμένη συνταγή της Μυλούζ, οχλαγωγίες και βιασμούς των παιδιών μας θα μείνουμε σε εκείνη την γειτονιά ή πόλη; Ή θα ψάξουμε γη σε άλλα μέρη όπου θα νοιώθουμε ασφάλεια για μας, τα παιδιά μας και της περιουσίες μας; Σίγουρα το δεύτερο και θα φεύγουμε κατά χιλιάδες.

Για αυτό οι εκλογές της 28ης Ιανουαρίου και 4ης Φεβρουαρίου είναι πολύ σημαντικές. Θα λειτουργήσουν σαν δημοψήφισμα. Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Γη των πατέρων μας, να διατηρήσουμε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας,για όλους τους νόμιμους κατοίκους της  πρέπει να προχωρήσουμε σε Αλλαγή και Απαλλαγή από τον απερχόμενο πρόεδρο και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Που με ότι έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα, και αν εκλεγεί είς εξ αυτών, με ότι θα κλείσει το Κυπριακό στο Νέο Κρανς Μοντάνα  με παρουσία στρατού κατοχής και επεμβατικών δικαιωμάτων, θα καταστήσουν τις ελεύθερες περιοχές της χώρας μας σαν την Μυλούζ της Γαλλίας.

Πέτρος Ασσιώτης

Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.